nemanja ima novi singl – pričali smo s Lukom Šipetićem
nemanja ima novi singl – pričali smo s Lukom Šipetićem

nemanja ima novi singl – pričali
smo s Lukom Šipetićem

nemanja, pulsko-zagrebački psych bend predvođen Lukom Šipetićem, u novoj pjesmi Opasne igre donosi spoj left-field pop utjecaja s karipskim ritmovima koji se protežu kroz ostatak albuma uz video spot koji je režirao i animirao dugogodišnji suradnik benda Dino Santaleza iz benda Pridjevi. Nova pjesma karakterizira tropski leftfield pop utjecaj, te je ujedno i posljednji singl prije albuma Voodoo Beat 15. lipnja. Upravo tim povodom razgovrali smo s Lukom koji nam je otkrio kakav nas novi album čeka i kakvo je ljeto pred njima.

  • Izašle su Opasne igre koje propisno najavljuju novi album. Kada ga očekujemo?

Album izlazi u četvrtak, 15.lipnja, za manje od tjedan dana! I time se zaokružuje priča koja je započela 2019. objavom prvog albuma Tarot Funk.

  • Kakav je Voodoo Beat i po čemu se razlikuje od prethodna dva iz svojevrsne “Ezoterične trilogije”?

Svaki album ima svoj poseban, zaokružen zvuk i određeni koncept koji se naslanja na prethodni album.

Soundovski gledano Voodoo Beat je inspiriran afro-kolumbijskim ritmovima, karipskim dub zvukovima, tropskom egzotikom i elementima rane elektronske glazbe s početka 70-ih godina. Više je smješten u geografsko područje Južne Amerike i Kariba nego što su to bila posljednja dva. 

Narativno gledano, album je inspiriran mitom o Orfeju i Euridici te se kroz deset pjesama predstavljaju „glazbene slike“ u kojima nemanja zaposjeda snove svoje bivše ljubavnice, voodoo svećenice, kako bi je nagovorio da siđe u svijet mrtvih i vrati ga u svijet živih. Kada ona konačno stigne, zaljubljuje se u đavla – ostavljajući nemanju da luta na rubu oba svijeta. A tu su i suptilne aluzije na dva filma: „Orfej” (Jean Cocteau,1950.) i „Crni Orfej” (Marcel Camus,1959.)

Tako da nakon što je “Tarot Funk”  prikazao putovanje prema nemanjinoj smrti kroz imaginariji tarot karata; “Cosmic Disco” putovanje kroz bardo nakon smrti putem Tibetanske knjige mrtvih, u “Voodoo Beatu” nemanja se pokušava vratiti iz zemlje mrtvih voodoo snagom – ljubavi!

 

  • Kad i gdje je promocija albuma?

U „ozbiljniju“ promociju kreće se početkom rujna, tako da se tad mogu očekivati regionalna koncertna promocija, da damo i albumu vremena da prodiše kroz ljeto. Za sada možemo reći da nas zagrebačka promocija očekuje 21. rujna u Petom Kupeu, a potom planiramo i svirke diljem regije,a i šire tako da ako želite znati di smo i kad smo – bacite oko na društvene mreže.

  • Vaša glazba je super plesna, plešete li i privatno?

Najviše se pleše dok se radi na albumu, to mi je glavna nit vodilja – ako me tjera na igru, onda slijepo vjerujem sebi da je sve ok. Zvuk i pokret su po meni nerazdvojivi elementi ljudskog izraza, tako da ako je tekstu uloga da gađa u dušu, glazba mora u bokove! A uz to, uvijek treba malo đuskati, dobro je za zdravlje.

  • Kako se slažete u bendu? Kako bi opisao tko je tko u Nemanji?

Najviše se volimo kad smo svi natiskani u kombiju i na cesti. Ali kako trenutno uvježbavamo novi materijal, osluškujemo se puno više nego inače. U bendu su dvije ritam mašine, Matej Perić i Karlo Lugarić, za bassom je groove queen Laura Matijašević, Ana Kovačić i ja pletemo po svojim instrumentima.

  • Gdje vas slušamo ovo ljeto?

Ovo ljeto imamo lagani start s novim materijalom tako da nas možete uloviti na Velvet festivalu i potom prvi put posjećujemo festival Lastovo.OTOK GLAZBE početkom kolovoza! Dođite i dajte nam malo ljubavi, treba nam!

Foto: Marina Uzelac

Učitati još
Zatvori