Elemental ima koncert karijere na Šalati – kako se pripremaju? Sve nam je rekla Remi
Elemental ima koncert karijere na Šalati – kako se pripremaju? Sve nam je rekla Remi

Elemental ima koncert karijere na Šalati – kako se pripremaju? Sve nam je rekla Remi

Elemental, kultni zagrebački hip hop bend, dolazi na gradski stadion Šalata obilježiti 25 godina karijere u subotu 3. lipnja 2023. Tako će ovo kultno zagrebačko mjesto postati kultno za još jedan događaj koji će biti prava uvertira u sjajnu zagrebačku ljetnu koncertnu sezonu. Ovo je definitivno najveći samostalni koncert zagrebačkog benda uz koji smo svi sazrijevali. Ono što je Elemental dao zagrebačkoj, ali i hrvatskoj hip hop i rock sceni nemjerljivo je i upravo će im to zagrebačka publika ovim koncertom i vratiti. Kako se pripremaju, što nas očekuje, ali i o radu, inspiraciji i 25 godina karijere pričali smo s frontmenicom benda, Mirelom Priselac Remi. 

Elemental na Šalati 

Kao jedan od najuspješnijih bendova ovog podneblja, nakon 25 godina postojanja, 8 albuma, 40 spotova te 60 milijuna njihovih pregleda na YouTubeu, uz 120000 pratitelja na društvenim mrežama i gotovo 1000 live nastupa, vrijeme je da ovako dugovječnu bendovsku karijeru Elemental proslavi najvećim samostalnim koncertom. 

  • Pred vama je vaš najveći koncert dosad, kakve su emocije oko svega?


    Uzbuđenje je zbilja veliko, i kako raste, briše se ona tanka granica između uzbuđenja i treme. Kako bih se ipak zadržala samo na uzbuđenju, bez nepozvane treme, moram se i periodički malo „hladiti“ od razmišljanja o Elementalu na Šalati. Pa se onda par dana prebacim na pisanje novih pjesama, jer završavamo i novi album, malo preslušavam snimke s probe, a onda opet u planiranje Šalate. Prije velikih koncerata imam praksu da u glavi već „odigram“ cijeli nastup, pa me to čini sigurnijom na pozornici. Sukus svega je da smo nabrijani i da jedva čekamo izletjeti na pozornicu!

  • Što ste pripremili zagrebačkoj publici? Hoće li to biti svojevrsni pregled vaše karijere?

    Hmm… Na ovo pitanje moram odgovoriti a da ne otkrijem previše, hehe… Svakako će biti presjek karijere, mislim da velike svirke upravo i služe tome: bit će ovo svojevrsni ”Best of” Elementala, i nadamo se da će popis pjesama reflektirati i želje publike, ali i benda. Mi imamo neke svoje favorite koji nikada nisu bili singlovi, pa su samim time i manje eksponirane pjesme, pa ćemo nastojati napraviti balansiranu set listu. Smišljamo poseban izgled pozornice, svjetlo, scenografiju, želimo da sve bude tip-top, spremno za TikTok, hehe…

Journal-Remi-Elemental-foto-Sanja-Tušek-3
  • Svirate zajedno 25 godina, što se u to vrijeme kod vas promijenilo, a što je ostalo isto?

    Nisu svi članovi benda od početka s nama, ali ova postava već sigurno desetljeće svira zajedno. I lijepo nam je skupa. Mislim da je to poanta zajedničkog muziciranja – da jedni druge ”imamo rad’” i da kreativno napredujemo zajedno. Promijenile su se postave benda, bilo je mnogo perturbacija, pogotovo u počecima, no kad smo s ovom postavom ”stali na noge”, čini mi se da nas malo toga može zaustaviti. Eto, možda pandemija, hehe… Ono što je ostalo isto od prvih dana jest da želja za istraživanjem i inicijativa da se ne staje, kad se napipa ”zlatna žila”. Često se bendovima dogodi da naprave hit, pa na krilima zvuka te pjesme plove još deset godina, ne mijenjajući ništa u svom zvuku ili pristupu, u strahu da ne izgube ”zlatnu koku”. Kod nas je baš suprotno. Mi napravimo hit, a onda preokrenemo cijeli stol i kažemo, ”OK, ovo smo apsolvirali, što sad novo možemo pokušati?”

  • U svijetu koji nas okružuje ponekad je teško ostati kreativan, a pritom usklađivati sve obaveze kako to tebi ide?

    Za mene postoje dvije posude ih kojih pijem – moje neposredno okruženje i moj unutarnji svijet. Jedna drugu puni i kad u jednoj ponestane kapi, prelije se iz druge. Pokušavam naći balans i pisati o sebi, onome što osjećam i promišljam, ali i o svijetu u kojem živim, o našem Balkanu. Teško da ću sjesti i pisati o feminizmu u Švedskoj, jer o njemu znam malo, ali zato o patrijarhatom ovjenčanoj Jugi znam mnogo. Živim mnogo i intenzivno. Sve dubinski proživljavam, ponekad možda i preintenzivno, ali svi ti veliki poticaji u meni bude reakcije koje onda izlaze kroz pisanu riječ i zvuk. Kod mene ništa nije „meh“. Ili je sto ili nula. Ja se teško vidim u sivom. Ponekad sam i predramatična, ali činjenica jest da mi upravo zbog ljubavi prema drami inspiracije ne fali.
    A obaveze obavljam kako stižem, neki put sa 110 posto posvećenosti, drugi put s 10 posto. Obično ispadne da sam se bez veze nervirala oko nekih stvari koje, u retrospektivi, uopće nisu bile bitne. Pa sam naučila malo štedjeti sebe u svakodnevnim obavezama.

  • Izdala si svoju prvu zbirku pjesama Masarykova, sada kada gledaš na to sve odmakom kako si njome zadovoljna?

    „Masarykova“ je super zabilježila moj Zeitgeist od 2018. do početka 2020. Toliko se toga za mene promijenilo od 2020., bile su to tektonske promjene. Da danas pišem pjesme za zbirku, u njima bi bilo manje usamljenosti, a više samoće ili želje za njom. Bilo bi više brige za sebe, a manje bih se brinula. Ove prethodne dvije godine, 2021. i 2022., pomogle su mi da spoznam nove ljubavi. Tu su i ljubav prema sebi, ljubav prema vlastitom miru, ljubav prema sitnicama koje do tada nisam znala da me mogu usrećiti. Usitnila sam svoju ljubav i pomogla joj da naraste, da postane velika.
    Zadovoljna sam „Masarykovom“, prve se uvijek pamte. Svaka od tih pjesama u zbirci moj je memorandum, rentgenska snimka mog rasta.

  • Pripremaš li neku novu, jer vjerujemo, inspiracije ne nedostaje…

    Za sada sam fokusirana na novi album „Elementala“, svoj samostalni album i pjesme koje čekaju neke druge glasove. Što se tiče one klasične poezije, na horizontu još nema ništa, ali poznavajući život, sad kad sam to rekla, dogodit će se suprotno, haha…

  • Oduvijek smo te prepoznavali kao snažnu i emancipiranu ženu, koliko je težak taj put i smatraš li da je važan kako bi bio uzor drugim mladim djevojkama i djevojčicama čije vrijeme tek dolazi?

    Ne znam, teško mi je davati savjete drugima jer se svaka od nas nalazi u vlastitoj, specifičnoj situaciji. Ono što je meni bilo zdravorazumno, da se borim za sebe i dižem glas, nekom drugom možda je najveća noćna mora ili bolna točka. Ja mogu samo reći kako je meni, što sam ja radila da se osjećam snažnijom i čvršćom, pa neka svatko zaključi za sebe. Što se mene tiče, moja snaga izvire iz konstantne želje za znanjem, diskusijom, promatranjem i analiziranjem – i sebe i okoline. Promatram, upijam, žvačem to u sebi i onda povlačim poteze. I ne dam se obeshrabriti ako nešto ne ide na prvu, jer 99 posto stvari ne ide na prvu.

  • Kada razmišljaš o sebi, svojoj karijeri, svojoj obitelji i svojoj budućnosti gdje se idealno vidiš? Kakav je to scenarij? 

Italija, ili neka druga topla, sunčana zemlja. Aperol, espresso, pasta aglio e olio, nešto jednostavno, velika terasa, kao s neke reklame za kupaće kostime, plavetnilo i zelenilo, kamen i muzika na velikim zvučnicima. Prostorija za probu i rad ispod terase, puno instrumenata, dolaze frendovi na kavu i nešto mućkamo po tim instrumentima, sviramo, bez velikog računa. Prikrada se noć, espresso mijenja neko fino, osunčano vino, i smijemo se, sretno nam bilo.

Journal-Remi-Elemental-foto-Sanja-Tušek-12
  • Kada pogledaš unazad i vraćaš se nekoj davnoj sebi, što bi si savjetovala i bi li išta mijenjala?

    „Mirelice, nemoj si sama farbati kosu. Odi kod frizera. Bolje da to profesionalac radi. Samo ćeš se skenjat i onda nismo uradili ništa.“

Journal-Remi-Elemental-foto-Sanja-Tušek-4
  • Reci nam za kraj koju bi poruku poslala svima koji dolaze na koncert, a što onima koji nisu sigurni pa da ih uvjeriš zašto trebaju biti na Šalati 3.lipnja?

    Iako će Šalata biti veliki koncert s puno ljudi u publici, nadam se da ćemo uspjeti stvoriti intimnu atmosferu nekog malog kluba, u kojem komuniciramo s ljudima na 10 cm udaljenosti. Voljela bih da Šalata bude najveći mali koncert Elementala, nabijen emocijama i smijehom. Eto.

 Ulaznice za Šalatu su u prodaji po cijeni od 16 eura. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop, Rockmark, te sva prodajna mjesta Eventima kao i www.eventim.hr.

 

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori