Mirela Priselac Remi: ILICA je intiman i slikovit album Elementala, primjenjiv na sve urbane sredine u regiji

Mirela Priselac Remi: ILICA je intiman i slikovit album Elementala, primjenjiv na sve urbane sredine u regiji

Od danas je na svim streaming servisima dostupan novi, osmi album Elementala „ILICA“. Album je na Bandcampu izašao prije 10 dana a svidio nam se na prvo slušanje. O procesu rada na albumu, daljnjim planovima i snalaženju u aktualnoj situaciji razgovarali smo s Mirelom Priselac Remi.

Novi album Elementala nosi naziv „ILICA“

Nakon 7 uspješnih albuma zbog kojih je Elemental opravdano zaslužio visoko mjesto na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni, novi uradak definitivno je osvježenje. Izvršenje, tog nimalo lakog zadatka, rezultat je predanog rada, predanosti i premišljanja, rekla nam je Remi. „Na novom materijalu počeli smo raditi još 2018., kada smo i počeli koketirati s idejom za naslov albuma. Iza naslova „ILICA“ stoji koncept koji je vrlo intiman, slikovit, pomalo melankoličan, ali s vrlo snažnim porukama (nada, sloboda, strah, seks, identitet, zajedništvo) koje se zrcale kroz pjesme. Prije nekoliko dana, preslušavala sam dovršene pjesme i jako sam ponosna na svoj bend. Od 2018., kad smo krenuli s radom na novom albumu, napravili smo ogromnu količinu pjesama koje smo preispitivali, presviravali, bacali u koš za smeće, dorađivali… Ovih 8 koje su na albumu plod su velikog rada, predanosti i promišljanja. Ni jedna nije „slučajno“ završila na albumu. I ponosna sam što smo si opet zadali težak zadatak da budemo „svježi“ i uspjeli.“

Zagrebački album s kojim se mogu poistovjetiti svi

U normalnim okolnostima, ovakav album bend bi definitivno predstavio publici kojoj je prvenstveno i namijenjen. Trenutna situacija im to znatno otežava, barem u onom klasičnom smislu koncertne promocije, no u bendu se nadaju da će imati barem dio ljeta na pozornicama. I to ne samo hrvatskim jer kako kaže Remi, album je primjenjiv na sve urbane gradske sredine. „Album „ILICA“ je omnibus pjesama koje su, iako naslovom autentično zagrebačke, primjenjive na sve gradske, urbane sredine u regiji. S ILICOM će se poistovjetiti i Beograđani, Sarajlije ili Podgoričani. Na pjesmama smo radili na probama tijekom 2 godine, ali i na „mikro“ probama kod mene doma. Opušteno. Ovo nam je osmi album i nismo imali imperativ „dokazivanja“ – u biti, mislim da smo najviše htjeli sami sebi dokazati da nakon 22 godine postojanja benda i dalje možemo napisati zanimljive stihove i skladati svježe melodije. I ovaj album, kao i prethodni „Tijelo“, objavljujemo u vlastitoj nakladi. Imamo svoju etiketu „383 Records“ i sami vodimo sve svoje poslovne i kreativne podvige. Zbilja smo autonomni, u svakom pogledu. Želim ovo istaknuti, kao poticaj i drugim bendovima da sami preuzmu diskografski dio posla na sebe jer se sve može. A pritom sva prava ostaju unutar benda.“

Kreativa u izolaciji

Mnogi kreativci u ovim teškim vremenima, koja su svu glazbenu, umjetničku, kreativnu i event industriju bacila na koljena, muku muče s inspiracijom. Promatrati, prepustiti se kreativi i ostati pribran, nikada nije bilo teže nego sad. Remi kaže kako je to vrijeme iskoristila za introspekciju i osluškivanje. Prvenstveno sebe. „Pandemija i izolacija su me poprilično dobro „uzemljile“. Nekako sam postala tiša nego ikad, promatrala sam svoja stanja i emocije pod puno većim povećalom nego inače. Bilo mi je dosta teško biti kreativnom jer mi se čini da sam bila ušla u neki „modus preživljavanja“. Sve što bih napisala bilo je obojano trenutnim iskustvom. Kad je Zagreb pogodio potres, napisala sam i snimila (doduše mobitelom, jer nisam imala druge mogućnosti) pjesmu „Pismo“ koja mi je pomogla da se nosim sa šokom ali i dam sugrađanima do znanja da nisu sami. Da imamo jedni druge. I upravo ti sentimenti – zajedništvo i solidarnost – su oni koji su mi najviše obilježili period izolacije. Koliko god paradoksalno bilo – što sam bila samotnija, to sam se osjećala povezanijom s drugima.

Remi o planovima: Uskoro izdajem zbirku poezije

Svi koji prate “Remi na internetima”, dobro su upoznati s njezinom drugom ljubavi – poezijom. Intimna, suštinski kompleksna a istovremeno jednostavno interpretirana. Njezina je poezija odlično prihvaćena kod publike što ju je potaknulo da se odvaži na objavljivanje zbirke. „Zbirka „Masarykova“ ugledat će svjetlo dana sredinom lipnja, a promocija će biti 30.6. u zagrebačkom „Botaničaru“. To je zbirka pjesama koje su nastale tijekom prošle godine i koje sam, u većini slučajeva, objavljivala na svojoj Facebook stranici „Remi na internetima“. Zbilja nisam imala neke velike ambicije objaviti zbirku, no dobar feedback čitatelja na Facebooku ponukao me da se usudim. I eto je! Još ne razmišljam što dalje, što me čeka u ovoj „novoj staroj“ ulozi pjesnikinje. Samo pišem i iskreno bilježim procese koji se događaju u meni, vezano za ova tekuća događanja i „novo normalno“, ali i neka stanja koja nemaju datum. Poezija mi je dala slobodu da se pozabavim temama koje inače ne bih dodirnula kroz muziku, da se oslobodim okova rime i zagrebem u slojeve koje do sada nisam dirala.“ Do promocije zbirke ili idućeg ljetnog koncerta, poslušajte Elemental ovdje i svakako podržite njihov rad kupnjom na Bandcampu.

Foto: Kristijan Smok

Učitati još
Zatvori