Kanye se za vikend uspio zamjeriti najgoroj mogućoj osobi?
Kanye se za vikend uspio zamjeriti najgoroj mogućoj osobi?

Kanye se za vikend uspio zamjeriti
najgoroj mogućoj osobi?

Kanye West, koji trenutno koristi ime Ye, u posljednje vrijeme poznatiji je po skandalima nego po svojoj glazbi. Sve je krenulo nizbrdo kada je krenuo otvoreno podržavati Donalda Trumpa i objavljivati antisemitske tvitove, a čini se da mu to još dugo nitko neće zaboraviti. Među onima koje je to posebno razočaralo su i legedarni Osbournei, a to su jasno i pokazali proteklog vikenda.

Naime, Kanye je od Ozzyja tražio dopuštenje da koristi isječak live izvedbe pjesme Iron Man i to samo dio instrumentala, ali Ozzy ga je odbio. Kanye je to ignorirao i svejedno iskoristio isječak. Osbourne je na to odgovorio kako ne želi imati nikakve veze s Westom jer je “antisemit koji je mnogima uzrokovao neizrecivu bol”.

U cijelu ovu priču, naravno, uključia se i Sharon Osbourne, Ozzyjeva supruga i menadžerica koja je zaprijetila tužbom.

Kanye West

Reakcije su pljuštale

Kako strani mediji javljaju, Ye je uklonio isječak koji je stavio bez dopuštenja, na jednom od listening partyja, pak, spornu pjesmu Carnival zamijenio je pjesmom Hell of a Life iz 2010., za koju mu je odobreno korištenje isječka iz pjesme Iron Man.

Nakon što je Ozzy na društvenom mreži X (bivši Twitter) javno prozvao Kanyea za kršenje autorskih prava, reakcije su pljuštale sa svih strana. Ljudi su išli toliko daleko da su već prognozirali kraj Westove karijere jer se zamjerio najgoroj mogućoj osobi u glazbenoj industriji – Sharon Osbourne. Originalna mommager, uvijek svoju obitelj drži na prvom mjestu, a činjenica je da upravo ona sve konce drži u svojim rukama te da je Osbourneima, svojim poslovnim odlukama, donijela golemo bogatstvo.

Činjenica je i da joj je otac bio najstrašnija figura u glazbi, a ona mu se zbog Ozzyja suprotstavila i zbog toga mnogi misle da Kanye nema šanse.

Kako se Sharon suprotstavila strašnom ocu?

Otac Sharon Osbourne bio je Don Arden, jedan od najpoznatijih glazbenih menadžera na svijetu. Problematične su, pak, bile njegove metode. On se, naime, nije libio koristiti nasilje kao ni tehnike zastrašivanja kako bi dobio ono što je htio, a bio je povezan i s mafijom. Zbog toga je bio strah i trepet industrije. Sama Sharon također je bila njegova žrtva. Ispričala je kako ju je znao vuči za kosu, udarati u rebra, a čak ju je i bacao niz stepenice. Ono na što nije računao je da će Sharon od svega toga toliko očvrsnuti da će se drznuti “zeznuti” ga. Naime, Arden je bio menadžer Black Sabbatha, benda Ozzyja Osbournea, a kada su se Ozzy i Sharon odlučili vjenčati on je Ozzyju kao vjenčani poklon dao ugovor s vlastitom diskografskom kućom Jet Records. Na njegu žalost, Sharon je predobro naučio poslu te je ona ubrzo preuzela Ozzyja te mu sredila ugovor s puno većom američkom kućom.

Arden je vlastitu kćer zbog toga odveo na sud te mu je morala platiti milijun dolara odštete, a nisu razgovarali 15 godina. Kada je umro, Sharon je platila sve troškove pogreba, ali se na njemu nije pojavila. Jasno je, ako se suprotstavila takvom ocu, zbog kojeg su drhtali i mnogo snažniji, Kanye se čini kao prilično malen zalogaj za nju.

Najpoznatiji slučaj kršenja autorskih prava

Samplanje tuđe glazbe, odnosno dijelova neke tuđe pjesme, što je Kanye ovdje pokušao napraviti, nije ništa novo. Mnogi i ne pitaju smiju li nego to jednostavno naprave. Vlasnik autorskih prava nakon toga pokreće tužbu, u velikom broju slučajeva dobiva te se tada određuje odšteta koja se mora plaćati vlasniku autorskih prava.

Vjerojatno i najpoznatiji takav slučaj je onaj Stinga i Diddyja koji je za pjesmu I’ll Be Missing You, uzeo sample iz Stingove pjesme Every Breath You Take. Diddy je dopuštenje tražio nakon što je pjesmu već objavio, a sam Sting je u intervju rekao da zbog toga od Diddyja prima 2,000 dolara dnevno. Kasnije je Diddy sve to pokušao okrenuti na šalu te je na X-u objavio kako Sting od njega nikada nije tražio tu svotu i da vjerojatno puno više zaradi u danu zbog jedne od najpoznatijih pjesama na svijetu.

Kanye West vs Osbournes

S obzirom na to da je Kanye maknuo sample pjesme Iron Man, čini se da bi se sve moglo riješiti mirno. Bez obzira na burnu, iako opravdanu reakciju Osbourne obitelji, izgleda da bi ova svađa mogla biti kratkog vijeka. Kako stvari stoje, već sada pada pomalo u zaborav, a u fokusu je Usherov nastup na Super Bowlu te novi album koji je Beyonce najavila.

Tim odvjetnika koji zastupa Osbournove već je razgovarao s Kanyeovim odvjetnicama, a vijest o povlačenju samplea stigla je malo nakon toga. Inače, za povredu autorskih prava stižu i optužbe s Dona Summer Estatea koji tvrde da je Kanye bez dozvole koristio isječak pjesme I Feel Love pokojne pjevačice. Zasad se ne zna razmišljaju li i oni o tužbi.

Foto: Launchmetrics Spotlight, Instagram (@kanyewest)

Učitati još
Zatvori