Cher je odavno trebala biti uvrštena u Rock&Roll Kuću slavnih. Evo i dokaza
Cher je odavno trebala biti uvrštena u Rock&Roll Kuću slavnih. Evo i dokaza

Cher je odavno trebala biti uvrštena u Rock&Roll Kuću slavnih. Evo i dokaza

Objavljeno je kako će ove godine u Rock&Roll Kuću slavnih ući Ozzy Osbourne, Foreigner, Mary J. Blige, Kool & The Gang, Dave Matthews Band, A Tribe Called Quest, Peter Frampton i Cher. Ako se pitate kako je moguće da nakon 60 godina duge karijere (koja još traje) Cher nije prije bila uvrštena, niste jedini. Donosimo mali pregled ove institucije (Rock&Roll Kuće slavnih, ne Cher) te razloge zbog kojih je jedna od najdugovječnijih glazbenica već odavno trebala postati njezin član.

Rock&Roll Kuća slavnih

Rock&Roll Kuća slavnih svake godine organizira ceremoniju tijekom koje uvrštava desetak ili manje glazbenika u svoju Kuću slavnih. Bendovi, grupe ili solo glazbenici prvo budu nominirani za ulazak te oni s najviše glasova naposljetku budu uvršteni u Kuću slavnih. Jedino pravilo koje vrijedi za nominacije je to da osoba ili bend mora imati minimalno 25 godina dugu karijeru. No, nominacija ne znači i automatski ulazak u Kuću slavnih. Neki budu nominirani godinama prije nego što dobiju dovoljan broj glasova.

Prva ceremonija održala se 1986. i uvršteni su bili Elvis Presley, James Brown, Little Richard, Fats Domino, Ray Charles, Chuck Berry, Sam Cooke, the Everly Brothers, Buddy Holly i Jerry Lee Lewis. Svi su odreda legendarni glazbenici koji su oblikovali sve sljedeće generacije. Bili su to country, blues, jazz i folk glazbenici koji su zapravo imali ogroman utjecaj na rock&roll kao žanr. No, danas Rock&Roll Kuća slavnih ne isključuje i ostale žanrove. Tupac, Dolly Parton, Eminem, Willie Nelson i Whitney Houston samo su neki od recentnijih glazbenika Kuće slavnih koji ne pripadaju rock žanru. Ono što Kuća slavnih zapravo slavi jest kulturni i glazbeni utjecaj, kao i rock&roll stav. A tko ima veći rock&roll stav od Cher?

Cher

‘Ne bi ušla ni da mi daju milijun dolara’

Ako ste mislili da je Cher bila nominirana nekoliko puta, ali da samo nije dobivala dovoljno glasova, varate se. Ovo je prvi put da su je uopće nominirali! Od početka svoje karijere, ranih 60-ih do danas u dobi od 77 godina, Cher je oduvijek imala mladenački i buntovnički stav, kakav i priliči rock&roll zvijezdi. Kada je prošle godine gostovala u talk showu kod Kelly Clarkson, komentirala je to što je Rock&Roll Kuća slavnih ignorira sve ove godine te dodala: Ne bi ušla ni da mi daju milijun dolara, mogu se znate već što. Opsovati Kuću slavnih u javnom TV pojavljivanju je poprilično rock&roll stvar za napraviti. Zašto im je onda toliko dugo trebalo da je uvrste?

Neki misle da je posrijedi seksizam. Dugo vremena glazbena industrija nije prepoznavala postignuća glazbenica koliko glazbenika. Stevie Nicks jedina je žena koja je u Kuću slavnih uvrštena dva puta, jednom u sklopu Fleetwood Maca te kao solo glazbenica. Od 791 uvrštenih umjetnika, samo je 61 žena. Drugi razlog mogao bi biti i činjenica da su iz Kuće slavnih možda dugo smatrali kako sa Sonny & Cher nije bila dovoljno utjecajna kao ostali glazbenici, a da je njezina solo karijera bila previše fokusirana na pop zvuk. No, ako su Dolly Parton, Whitney Houston, Janet Jackson i Madonna uvršteni, što ih je spriječilo da uvrste i Cher?

S obzirom na izjavu koju je dala kod Kelly Clarkson, zanima nas hoće li Cher uopće prisustvovati ceremoniji. Njezino uvrštavanje zasigurno je trebalo biti obavljeno desetljećima prije, a za nevjernike, evo i zašto.

Kulturni utjecaj

Sonny & Cher duo je koji je započeo Cherinu karijeru. S hitovima I Got You Babe, Baby Don’t Go i The Beat Goes On, Sonny & Cher su možda više bili na pop strani pop-rocka u to vrijeme, no nema sumnje da su bili u tom spektrumu. Cher se otpočetka isticala kao neustrašiva žena koja govori ono što misli, a izvan glazbe, s The Sonny & Cher Comedy Hour te Cher Show u mainstream američke dnevne sobe donijela je rock u prime time TV. Osim toga, Cher je poznata po neobičnim karijernim potezima. Malo tko je imao hrabrosti raditi ono što ona radi. U 70-ima kao već uspješna glazbena zvijezda, odrekla se rezidencije u Las Vegasu kako bi nastupila na Broadwayu. Kladila se sama na sebe i pobijedila. Onda je došla uloga života, ona u filmu Moonstruck koji joj je donio i Oscar za najbolju glavnu glumicu.

A kada je obukla ovaj nevjerojatan outfit na dodjelu Oscara 1986.?

Cher

Cher jednostavno desetljećima oblikuje pop i rock kulturu. Jedan mjesec nakon što je osvojila Oscar, imala je top 10 hit na Billboardovoj ljestvici, a da ne spominjemo da je najveće hitove imala u 50-im godinama života, kada mnogima karijere zamru. Njezina pjesma Believe iz 1999. godine zauvijek je promijenila pop glazbu kakvu znamo. Cher je kulturna ikona koja je postavila temelje za izvođačice poput Madonne, Gwen Stefani, Kylie Minogue, P!nk, Lady Gage i Due Lipe. Ona je uzor mnogim mlađim generacijama koja je bila i ispred svog vremena. I ne samo kada je riječ o izvođačicama.

Cher

Najkul žena u glazbi

Iako je danas to sasvim normalna stvar, u 60-ima i 70-ima bilo je poprilično revolucionarno razbijati rodne norme. Cher je jedna od prvih koja je prigrlila androgenu modu (puno prije Davida Bowieja ili Princea), a njezin glas zbunjivao je prosječne američke slušatelje. Poznata po dubokom glasu, mnogima je bilo teško vjerovati da jedna žena može tako pjevati. Kroz tekst smo nekoliko puta spomenuli Cherin neustrašiv stav koji se definitivno može izjednačiti s rock&rollom.

Prije par godina na društvenim mrežama viralan je postao video iz jednog njezinog intervjua 1996. godine. Kada je pričala priču o tome kako joj je mama govorila kako se treba skrasiti i udati za bogatog muškarca, Cher joj je odgovorila: Mama ja i jesam bogati muškarac. Cher je daleko najkul žena u glazbenoj industriji već desetljećima. Ona živi život bez isprike, onakav kakav bi svi htjeli živjeti, ali se boje.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori