Nekoliko najljepših božićnih koncerata na koje želimo ići ove godine

Nekoliko najljepših božićnih koncerata na
koje želimo ići ove godine

Osim po obilnom blagdanskom stolu i svjetlucavim dekoracijama, blagdane kod kuće mnogi od nas pamte i po raskošnim božićnim koncertima koji se nerijetko prenose i na televiziji. Jedan je od najslavnijih upravo onaj novogodišnji koncert Bečke filharmonije koji iz godine u godinu prate tisuće i tisuće ljudi u Europi i šire.

Dok božićno i blagdansko razdoblje nosi mali milijun adventskih događanja koja će se odvijati na ulicama grada, koncerti klasične i orkestralne glazbe donose jedinstven štih koji povezujemo s ovim dijelom godine. Iako skromniji no prijašnjih godina, Advent u Zagrebu vrvi interesantnim i jedinstvenim događanjima i to posebno onim glazbenog karaktera. Na raznim adventskim lokacijama nastupat će poznati hrvatski glazbenici koji će bez sumnje napraviti plesnu i otkačenu atmosferu koja nas asocira na advente u gradu. No, ove se godine možete zaputiti na nešto malo drugačije i raskošnije – jer u Zagrebu se održava nekolicina božićnih koncerata koji će vas uljuljati u blagdansku atmosferu i ostati dugo u pamćenju!

Božićni koncerti u HNK u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ultimativno je mjesto blagdanske čarolije svake zime. Osim baleta Orašar koji se svake godine rasproda u svega nekoliko dana, u HNK-u se odvijaju najraskošniji božićni koncerti. U prekrasnom interijeru koji je sam po sebi impresivan, sviraju solisti, zbor i orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta. Pod ravnanjem maestra Valentina Egela, koncerti će se ove godine održati u subotu 18. prosinca i u utorak 21. prosinca, a očekuje nas najbogatiji repertoar blagdanskih pjesama. Ulaznice nabavite ovdje.

Zagrebački solisti u Muzeju grada Zagreba

Najistaknutiji komorni ansambl u Hrvatskoj, Zagrebački solisti, također priprema adventski koncert. Za četvrti božićni nastup Zagrebački solisti pozvali su sve laureate međunarodnih glazbenih natjecanja da im se pridruže ove godine na pozornici. U prostoru Muzeja grada Zagreba, 11. i 18. prosinca odsvirat će najljepše ulomke iz Bachovog Božićnog oratorija te valcere, polke i koračnice iz pera obitelji Strauss, kao i one najveće klasike međunarodnih božićnih pjesama. Za ulaz na koncerte potrebno se javiti na njihov mail press.solisti@gmail.com.

Filharmonijski bal u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 30. prosinca održava se tradicionalni Filharmonijski bal, inspiriran raskošnim bečkim novogodišnjim koncertima i eventima. Zagrebačka filharmonija svirat će slavne valcere i arije pod dirigentom Dawidom Runtzom i uz pratnju sopranistice Katerine Mine te Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Malo je reći da nas u Lisinskom očekuje pravi božićni spektakl, a ulaznicu uhvatite ovdje.

Melodije iz predstava u atriju Zagrebačkog kazališta mladih

Iako u pitanju nije velika koncertna dvorana, ovo je koncert na koji svakako planiramo otići. U Glazbenom atriju omiljenog ZKM-a vokalno-glazbeni kvartet At Ease izvodi originalnu kazališnu glazbu. Tijekom čak četiri tjedna, počevši od 5.12., posjetitelji će uživati u melodijama iz slavnih predstava kao što su Sherlock Holmes, Čarobnjak iz Oza i drugih hitova. Ako inače uživate u filmskoj glazbi i nerijetko si puštate kultne pjesme iz filmskih klasika, onda je ovo pravo događanje za vas.

Zagrebački komorni orkestar

Još dvije lokacije zablistat će u posebnom šarmu uz izvedbe Komornog orkestra. U prostorima Društva hrvatskih književnika i Novinarskog doma, Zagrebački komorni orkestar izvest će četiri prigodna koncerta. Između ostalih, izvodit će divna djela velikana kao što su Mozart i Schubert, ali i kultne božićne pjesme poput O, Holly Night i White Christmas. Za ulaz se potrebno prijaviti na mail zagrebacki.komorni.orkestar@gmail.com.

Božićni koncerti LADO-a

Daleko najpoznatiji folklorni ansambl u Hrvatskoj, nagrađivani LADO, vraća se i ove godine u božićnom izdanju s tradicionalnim plesovima i glazbom. Bez sumnje drugačiji od prethodnih, ovaj koncert donijet će vam raznolikost pjevanja i narodnih nošnji, a nastupat će u prostorijama svog ansambla na Trgu Republike Hrvatske. Budući da im se program promijenio zbog novih epidemioloških mjera, raspored koncerata i svoju rezervaciju napravite ovdje.

Foto: HNK, LADO, ZKM / Instagram

Učitati još
Zatvori