Filmski maraton: Odabrali smo najbolje filmove u kojima glumi Tom Hardy
Filmski maraton: Odabrali smo najbolje filmove u kojima glumi Tom Hardy

Filmski maraton: Odabrali smo najbolje
filmove u kojima glumi Tom Hardy

Današnji filmski maraton je nešto drugačiji od uobičajenoih dosadašnjih filmskih maraton. Naime, donosimo odlične uloge britanskog glumca Toma Hardyja, no s obzirom na cjelokupnu pomamu za serijama zadnjih dvije godine, nismo odoljeli, a da ne uvrstimo dvije serije u kojima je Tom Hardy briljirao –  Peaky Blinders i Taboo.

Donosimo popis filmova

Ovaj glumac je poznat po tome da može, i uspješno, glumi raznovrsne likove – negativce, romantične junake, no apsolutno nas oduševljava u dramskom žanru – bilo to klasična drma, kriminalistička ili čak, skoro pa monodrama snimljena u jednom jedinom prostoru – autu, u jednom kadru – film Locke. Ako je popis filmova (i serija) predug za vikend filmski maraton, slobodno nasumce izaberite njih par, s niti jednim nećete pogriješiti.

Profimedia

Capone

Neobična, ali zanimljiva uloga u kojoj Hardy glumi već ostarjelog, dementnog i od sifilisa bolesnog Ala Caponea. Jako dobra uloga koja Toma odmiče od prijašnjih seksi uloga.

Capone
IMDb
Capone
IMDb

Pad crnog jastreba

Jedan od najboljih ratnih filmova dvadesetog stoljeća svakako je Pad crnog jastreba. Baziran na istinitom događaju, film je režirao Ridley Scott, a Tom Hardy u filmu glumi sporedni, no ništa manje bitan lik, ranger specijalista Lancea Twomblyja.

Film je snimljen prema knjizi Pad crnog jastreba: Priča o modernom ratu Marka Bowdena i koji opisuje Bitku za Mogadišu, prepad tijekom američkih pokušaja da zarobe Mohameda Farrah Aidida 1993. godine. U prepadu, združene snage vojnika iz eskadrona C od Delta Forcea, Bravo satnije od 3. rendžerskog bataljuna (75. rendžerska pukovnija) i 1. bataljuna 160. avijacijske pukovnije za specijalne operacije pokušavaju zarobiti dva podređena Mohammeda Faraha Aidida na Tržnici Bakaara, dijelu Mogadišua. Misiju predvodi general bojnik William Garrison i misija ne bi trebala trajati više od sat vremena. Izvlačenje Delta tima prolazi uspješno, ali somalijska milicija, naoružana bacačima raketa, sruši dva Black Hawk helikoptera te naknadna misija spašavanja potraje preko 15 sati. Napetost i tijek misije spašavanja vjerno dočarava jedan od najuzbudljivijih filmova Ridleya Scotta.

Zvjezdane staze: Nemesis

SF serijal filmova i serijskih sezona Zvjezdane staze ima jednu od najdugovječnijih i najvjernijih publika televizijskog i filmskog žanra. Tko je upućen u odnose, brodove i posade ovaj film će donijeti mnogo razrješenja, a ostalim gledateljima mnogo zabave i specijalnih efekata. Radnja prati vrijeme neposredno prije veselog vjenčanja Rikera i Troi kada kapetan Picard primi još jednu vijest za slavlje: Romulanci žele mir i kapetan će biti Federacijski izaslanik. No dok brod kreće prema Romulanskom carstvu, čeka ih pakleni plan uništenja i nezamislive tajne koja će postati Picardov najopasniji izazov. Ovdje mladi Tom Hardy glumi zanimljiv lik imena Shinzon – ljudskog klona Jean-Luc Picarda.

Zvjezdane staze

RocknRolla

Ova akcijska komedija nas vodi na opasnu vožnju u londonski svijet kriminala u kojem su nekretnine zamijenile drogu na mjestu najunosnijeg tržišta, a kriminalci su poduzetnici s najviše entuzijazma. Svi koji žele postati dio toga svijeta, od sitnoga kriminalca One Twoa (Gerard Butler) do sumnjiva ruskog milijardera Jurija Omaviča (Karel Roden), moraju posjetiti jednog čovjeka: Lennyja Colea (Tom Wilkinson). Cijelo se londonsko podzemlje udružuje, ali i sukobljava, međusobno s ciljem da uzmu svoj dio kolača.

Film RocknRolla je režirao Guy Ritchie i stvarno je film njegove klasične manire i stila – likovi, dinamična radnja, sleng i glazba onbilježavaju i ovaj film.

RocknRolla
Profimedia
RocknRolla
Profimedia

Bronson

Snimanje filma o životu najpoznatijeg zatvorenika u povijesti britanskih zatvora su od samog početka pratile kontroverze, prvenstveno jer su pojedini kritičari smatrali da projekt glorificira nasilje i prikazuje jednu krajnje ekstremnu osobu na skoro privlačan način. Charles Bronson je bio i ostao predmet istraživanja svakakvih stručnjaka, ali je u ovom projektu njegov život prikazan na krajnje pristupačan i nesvakidašnji način. Tom Hardy je po mnogim kritikama briljirao u ulozi ovog legendarnog zatvorenika.

Bronson
IMDb
Bronson
IMDb

Dečko, dama, kralj, špijun

Radnja je ovoga špijunskog trilera smještena u vrijeme Hladnoga rata, a u njezinu je središtu veteran špijunaže koji je prisiljen povući se iz mirovine kako bi pronašao sovjetskoga agenta, krticu u britanskoj obavještajnoj službi MI6. Film je ekranizacija kultnog romana Johna le Carrea s fantastičnom glumačkom postavom: Gary Oldman, dobitnik nagrade Oscar Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Ciaran Hinds, Mark Strong i Toby Jones.

Inception

Uz Leonarda Di Capria, Tom Hardy ovom je filmu dao definitivno posebnu vrijednost. Christopher Nolan napravio je interesantan film, ali jedan je od onih nakon kojih je izgorio internet s pitanjem: Što se zapravo dogodilo na kraju? Sam redatelj je u nekoliko navrata govorio da to uopće zapravo i nije bitno. Mi se i nakon svakog ponovnog gledanja, pitamo isto.

Inception
Profimedia

Vitez tame: Povratak

Američki je to film iz 2012. godine koji je režirao Christopher Nolan. Nolan je zajedno sa svojim bratom Jonathanom napisao i scenarij, a priču za film napisao je sa Davidom S. Goyerom. Temeljen na liku iz DC Comicsa, film Vitez tame: Povratak treći je i završni nastavak Nolanove trilogije o Batmanu koji se direktno nastavlja na svoje prethodnike Batman: Početak i Vitez tame. Glumci Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman i Cillian Murphy repriziraju svoje uloge iz prethodna dva filmska nastavka. Treći dio donosi nove likove poput Seline Kyle (odglumila ju je Anne Hathaway) kao provalnica čiji će dolazak u Gotham City pokrenuti niz događaja koji će natjerati Batmana da se ponovno pojavi nakon čega će se susresti sa Baneom (glumi ga upečatljiv Tom Hardy) opasnim teroristom koji namjerava uništiti Gotham City.

Locke

Dan prije najvećeg i najunosnijeg posla svoje karijere, Ivan Locke, uspješni građevinar i obiteljski čovjek, primi poziv koji će mu zauvijek promijeniti život. Ova napeta drama koje se cijelo vrijeme odvija u autu dok Locke telefonira dokazuje odlično glumačko umijeće Toma Hardyja. On doslovno ‘nosi’ cijeli film.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta

Progonjen turbulentnom prošlošću Max Rockatansky (Tom Hardy) u osamljenom lutanju vidi najbolje šanse za preživljavanjem. Nakon susreta s lijepom Furiosom i grupom bjegunaca iz grada čije stanovnike terorizira tiranin Joe, postat će dio neizbježnog rata koji slijedi.

Mad Max
Profimedia

Peaky Blinders

BBC serija Peaky Blinders startala je 2013., a doživjela je veliku popularnost. Peaky Blinders je banda iz Birminghama koja je postojala krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Tom Hardy ima jednu upečatljivu ulogu – židova Alfie Solomons. Pojavljuje se u drugoj epizodi druge sezone i odigrao ju je izvrsno.

Tom Hardy
Profimedia

Taboo

Povijesna serija Taboo samo potvrđuje tvrdnju njegove transformacije.

Tom Hardy
Profimedia

The Revenant

Tom Hardy ponovo u akciji s Leonardom Di Capriom. Uzbudljivo filmsko djelo za kojeg je Leo napokon dobio zasluženog Oskara, a Tom Hardy glumi okrutnog Johna Fitzgeralda.

The Revenant
Profimedia

Venom: Let There Be Carnage

Iz Marvelove produkcije došao je još jedan Venom film s Tomom Hardyjem u glavnoj ulozi kao Eddieja Brocka odnosno Venoma. Uz njega glume i Michelle Williams, Naomie Harris, Woody Harrelson, Reid Scott i drugi. Film prati Brocka koji se pokušava naviknuti na život u kojem je njegovo tijelo ‘host’ za čudovišnog stvora Venoma, no, to neće biti ništa jednostavnije sad kad je serijski ubojica Cletus Kasady (Harrelson) izašao iz zatvora.

Foto: Profimedia, IMDb, Youtube

Učitati još
Zatvori