Filmski maraton: Brad Pitt

Filmski maraton: Brad Pitt

Upoznajte Joe Blacka

Upoznajte Joe Blacka

Brad Pitt u kultnim filmovima devedesetih

Za ovaj vikend maraton odlučili smo se za šest kultnih filmova u kojima je možda ne uvijek glavnu, no svakako upečatljivu i značajnu ulogu imao Brad Pitt. No, bez obzira na njegovih dosadašnjih 76 ostvarenih uloga, neke su nam posebno prirasle srcu, a one ostvarene tijekom devedesetih godina dvadesetog stoljeća nitko ne može nadmašiti.

Glumio on sporedni lik u Thelmi i Louise ili nosio cijeli film zajedno s Edwardom Nortonom u filmu Sedam. Brad Pitt, bez obzira na status hollywoodskog ljepotana, jedan je od najboljih živućih glumaca i njegove interpretacije toliko različitih likova kritičare, a i publiku oduševljavaju i često ostavljaju bez riječi i komentara. Izdvojili smo šest filmova koji su obilježili devedesete – na vama ostaje samo da si kreirate udobnu atmosferu, ispečete kokice i natočite si omiljeno piće. Ako ne odjednom, tri po tri filma, ovog vikenda su idealna opcija kućne zabave.

thelma and louise cover

Thelma i Louise

1. Thelma i Louise

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, Thelma i Louise slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je ponajbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Žanrovski, ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta i potaknula brojne imitatore. Brad Pitt je u ovom filmu imao sporednu, no bitnu ulogu. Svakako odličan razlog (ili jedan od) za ponovno gledanje filma.

thelma i louise

Thelma i Louise

2. Legenda o jeseni

Legenda o jeseni redatelja Edwarda Zwicka, temeljena na romanu Jima Harrisona, drama je koja u sebi vješto spaja unutarnja previranja svojih likova sa značajnim svjetskim zbivanjima koja se odvijaju u isto vrijeme. Zwick nam suptilno približava osjećaje ljubavi, gubitka, izdaje, nade, strasti i straha koji živote likova čine ispunjenima i više nego što bi to oni sami htjeli pa ne čudi što se publika s lakoćom poistovjetila s njima. Niti dvadeset i tri godina poslije Legenda o jeseni nije izgubila ništa od svoje veličanstvene ljepote.

legends-of-the-fall-0026

Legends of the Fall

3. Intervju s vampirom

Film koji je Pitta vinuo u glumačka hollywoodska nebesa svakako je Intervju s vampirom iz 1995. godine. Film Neila Jordana prva je ekranizacija glasovitih Vampirskih kronika što ih je napisala Anne Rice 1976. Iako pripada žanru strave i užasa, Jordanov film je ipak, kao i literatura Anne Rice, mnogo više od toga. Ono što je Jordana privuklo ovom scenariju jest mogućnost uznemiravanja gledatelja, jer sve je ispričano sa stajališta monstruma, dakle sa stajališta zlih, koji se, kako to pokazuje film, ipak razlikuju jedni od drugih.

Intervju s vampirom

Intervju s vampirom

4. Sedam

Za razliku od prethodnih romantičnih priča, film Sedam donosi napetu triler kriminalističku radnju koja je oduševila sve i osvojila veliki broj nagrada i nominaciju za Oscara. Sedam je triler koji je slavnog redatelja Davida Finchera bez imalo dvojbe stavio u društvo kultnih autora dvadesetog stoljeća. Glumačka postava jednostavno je sjajna, a Brad Pitt i Morgan Freeman čine iznimno uvjerljiv i skladan par, dok je Kevin Spacey, kao brutalni ubojica, ostvario zaista uznemirujuću ulogu.

5. Upoznajte Joea Blacka

Film je iznimno uspjela fantastična priča o ljubavi koja uspijeva pobijediti i samu smrt. Potpisuje ge američki producent i redatelj Martin Brest autor filma Miris žene.Film donosi priču o Williamu Parishu (A. Hopkins) bogatom i moćanom poslovnom čovjeku, vlasniku medijskoga imperija, koji poslije smrti voljene žene, život posvećuje poslu i obožavanim kćerima Allison (M. G. Harden) i Susan (C. Forlaini). Uoči proslave njegova 65. rođendana doživi srčani udar za vrijeme kojega čuje nepoznati glas koji mu najavljuje skori odlazak s ovoga svijeta.

Uskoro ga posjećuje tajanstveni stranac očito izmišljena imena Joe Black (B. Pitt). Riječ je zapravo o anđelu smrti koji je došao po još jednu dušu. No, anđeo počinje osjećati nešto što anđeli nikako ne bi smjeli, a to je ljubav prema lijepoj Parishovoj kćeri Susan. Kako je taj osjećaj uzajaman i silno snažan, rutinska zadaća jednoga vjesnika smrti pretvara se u pravu pustolovinu…

Upoznajte Joea Blacka

Upoznajte Joe Blacka

6. Klub boraca

Crnohumorna, satirična drama s mnogo nasilja kreirana je prema debitantskom romanu Chucka Palahniuka. Ispričana je kroz naraciju bezimenog glavnog lika – depresivnoga urbanog mladog usamljenika kojeg glumi Edward Norton, a vrijeme radnje pomaknuto je u blisku budućnost. Film je zbog količine nasilja i uvrnutog prikaza stvarnosti prozvan Paklena naranča devedesetih. Glavni lik filma, no i istovremeno narator priče je izmučen životom bez smisla i budućnosti, karijerom u tvrtki i potrošačkom kulturom na koju je njegova generacija osuđena (genijalne crtice opisa u filmu koje spominju IKEU!). Bez obitelji i bliskih prijatelja on često, radi društva, ide na sastanke ljudi oboljelih od raka ili neke druge bolesti praveći se da je jedan od njih.

Na njima zapazi Marlu (Helenu Bonham-Carter), djevojku koja poput njega tamo ne pripada. Vraćajući se s poslovnog puta u avionu upozna karizmatičnog istomišljenika Tylera Durdena (Brada Pitta) s kojim se sprijatelji i osnuje tajni novi klub u kojem mladi poput njih dobivaju šansu brutalnim međusobnim borbama ispoljiti frustracije. Popularnost kluba naraste do neviđenih razmjera zbog čega su prisiljeni otvoriti mnoštvo novih diljem zemlje. Durden se ubrzo prometne u kulturnu figuru epskih proporcija, nešto kao mesija izgubljene generacije.

Klub boraca

Klub boraca

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori