Filmovi koji su nadmašili svoje književne predloške

Filmovi koji su nadmašili svoje
književne predloške

Zvjezdana prašina

Zvjezdana prašina

Obično od ljubitelja filmova i knjiga, jednih i drugih,često čujemo rečenicu – ‘film je dobar, ali knjiga je još bolja!’. No, postoje i iznimke (koje eto, potvrđuju pravila).  Donosimo popis nekoliko filmova koje je kritika, no i publika proglasila čak boljim ostvarenjima od knjiga. Razni su tu žanrovi, tako da takva podjela nije uvjetovala vrednovanje. U ovom slučaju radi se o jednako boljim dramama, avanturističkim filmovima, hororima, trilerima i romantičnim komedijama. Pa krenimo redom…

Nekoliko djela uspješnog pisca Neila Gainmana odabrano je za filmsku adaptaciju, a posebno se ističe film Zvjezdana prašina tj. ‘Stardust’ gdje glavne uloge imaju Robert DeNiro i Michelle Pfeiffer, između ostalih. Glavna razlika između filma i knjige jest u završetku djela gdje je velika većina, i publike i kritičara, prije naklonjenija filmu nego knjizi.

Chuck Palahniuk, autor i pisac romana ‘Fight Club’ tj. Klub boraca jako je volio filmsku adaptaciju. Dapače, sam je u više navrata rekao da je film bolji od njegove knjige jer povezuje radnju bolje nego on u romanu. Romansa između Tylera i Marle naglašena je u filmu, dok u knjizi nije, što se više svidjelo i Palahniuku.

Iz ovog svega možemo zaključiti da je film nemjerljivo bolji od knjige, posebno ako sam autor romana tako misli.

Klub boraca

Klub boraca

jurski-park-cover-1

Jurski park

Jurski park tj. ‘Jurassic Park’ je američki SF film iz 1993. u režiji Stevena Spielberga sa Samom Neillom u glavnoj ulozi. Film pušten u distribuciju 1993. godine i postao je najuspješniji film svih vremena, zaradivši preko $920 milijuna diljem svijeta. Poziciju komercijalno najuspješnijeg filma držao je 4 i pol godine nakon što je Titanic zaradio dvostruko više, čak $1,845 milijuna diljem svijeta. Trenutno je 9. na listi komercijalno najuspješnijih filmova svih vremena, a knjiga, autora Michaela Crichtona, još uvijek se drži na top listama najprodavanijih SF avanturističkih romana.

Forrest Gump

Forrest Gump

Često, iznenađujuće, proglašavana lošijom od odličnog filma, knjiga Forrest Gump objavljena je 1985. godine. Radnja se vrti oko mentalno zaostalog junaka iz naslova koji pukim slučajem upozna hrpu slavnih ljudi i postane uspješna i slavna ličnost, dok je cijelo vrijeme samo zaljubljen u djevojku iz svojeg djetinjstva. Film je postao jako popularan te se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na siteu IMDb.com. Glavna uloga u filmu je Tomu Hanksu donijela Oscara.

razum-i-osjecaji-cover-1

Razum i osjećaji

Donosimo jedan od književnih klasika – Razum i osjećaji. Knjiga je kultno djelo engleska spisateljice Jane Austen. Njezini pogledi na život žena i divno slaganje ironije učinili su ju jednom od najznačajnijih književnica njenog doba (18. na 19. stoljeće), a i dan-danas je njeno štivo vrlo omiljeno, prvenstveno među ženama. Emma Tompson je napisala scenarij i glumila jednu od glavnih uloga, a za scenarij je osvojila i Oscara.

razum-i-osjecaji-cover-2

Razum i osjećaji

Nicholas Sparks autor je romana ‘The Notebook’ koji donosi ljubavnu priču vojnika, povratnika iz Drugog svjetskog rata koji u nemogućnosti pronalaska svoje velike ljubavi od prije petnaest godina mora prolaziti jedno te isto sjećanje koje ima na nju, romantično ljeto koje su proveli zajedno, sve dok ju iznenada ne ugleda… Knjiga je po mišljenju mnogih kritičara i čitateljstva dobra, no film je taj koji je posve pomeo publiku. Ryan Gosling i Rachel McAdams naprosto su briljirali u filmu pod palicom režisera Nicka Cassavetesa.

The Notebook

The Notebook

Za kraj popisa ostaju kultne Ralje, roman autora Petera Benchleya, objavljen 1974. godine. Roman je instantno doživio veliki uspjeh koji je doslovno eksplodirao kada se roman adaptirao za film. Film je režirao Steven Spielberg i postao je jedan od kultnih avanturističkih i horor filmova dvadesetog stoljeća. Knjiga je bila više koncentrirana na ljubavni odnos među likovima nego na borbu i lov na morskog psa što se pokazalo kao uspješnom formulom za film.

Ralje

Ralje

Foto: Screenshot

 

Učitati još
Zatvori