Pogledali smo film koji će vrlo izgledno osvojiti Oscara, evo kako nas se dojmio
Pogledali smo film koji će vrlo izgledno osvojiti Oscara, evo kako nas se dojmio

Pogledali smo film koji će vrlo izgledno osvojiti Oscara, evo kako nas se dojmio

Zona interesa (The Zone of Interest) film je koji je skupio pet nominacija za ovogodišnju dodjelu Oscara. Vrlo je izgledno da će i osvojiti jedan, ako ne i više. Naime, najjači je kandidat za osvajanje Najboljeg međunarodnog filma. Iako se u filmu priča njemačkim jezikom, glumci su većinom Nijemci te je radnja smještena u Poljskoj, Zona interesa prijavljena je za Najbolji međunarodni film za Ujedinjeno Kraljevstvo. Film je zapravo produkcija A24 i drugih britanskih produkcijskih kuća. Također, redatelj je Britanac, što objašnjava zašto je film kandidat UK-a.

A zašto mislimo da će osvojiti Oscar? Pogledali smo ga i ovo su naši dojmovi.

Zona interesa

O čemu je riječ?

Zona interesa prati obitelj Höss tijekom holokausta. Riječ je o fiktivnom prikazu stvarne obitelji. Rudolf Höss je glavni zapovjednik Auschwitza koji sa svojom obitelji živi u velikoj kući odmah kraj logora. Pratimo njihov život u kući. Dok Rudolf radi, supruga Hedwig brine za vrt, a njihovo petero djece se igraju i kupaju u bazenu. Sve dok se iza zida događaju strahote holokausta.

Film je režirao Jonathan Glazer kojemu je ovo prvi film koji nije na engleskom jeziku. Glazer je poznat po filmovima Sexy Beast i Under the Skin, a ovo mu je zasigurno najveće postignuće dosad. Zona interesa mu je osim nominacije za Najbolji međunarodni film, donijela i nominacije za Najbolji film, Najboljeg redatelja i Najbolji prilagođeni scenarij. Sami film pokupio je i onu za Najbolji zvuk. Napravljena je prema romanu Martina Amisa kojeg mnogi preporučuju kao odlično štivo.

Zona interesa

Drugačiji film o Auschwitzu

Kada je riječ o Auschwitzu i genocidu kojeg su Židovi proživjeli u Drugom svjetskom ratu, teško je napraviti film koji ima nešto drugačije. Zona interesa postigla je upravo to. Zanimljivo je da nikada zapravo ne vidimo logor i što se događa u njemu. No, dok obitelj Höss bezbrižno provodi svoje dane, u pozadini vidimo dim od plinskih komora, čujemo pucnjeve i vriskove zatvorenika. Film zaista na trenutke zbog toga izaziva jezu.

Također, Zona interesa je jedan od prvih filmova o holokaustu kojeg smo gledali, a u kojem su nacisti prikazani kao samo obične osobe. Vidimo ih kako se kupaju na rijeci, kako se igraju, kako jednostavno žive. Zato se u filmu zapravo ništa veliko ne dogodi. Ako očekujete nekakvu veliku climactic scenu nećete je dobiti. Bit filma je upravo to kako je jedna njemačka nacistička obitelj živjela u lijepo uređenom domu tik do koncentracijskog logora u kojemu su umrli milijuni ljudi.

Zona interesa
Zona interesa

Bezbrižan život dok se događa genocid

Moramo posebno pohvaliti miksanje zvuka za koji je film nominiran jer najupečatljivije su scene u kojima čujemo užase logora dok pratimo te bezbrižne živote obitelji Höss. Tako dok zapovjednik Auschwitza čita priču za laku noć svojoj djeci, čujemo vriskove i zapomaganje koje se događa iza zida, ili dok supruga Hedwig svoju majku, koja je u posjeti, provodi kroz vrt i priča joj što je sve posadila, iza zida čujemo pucnjeve. Nitko od njih ni ne trza na spomenute zvukove, što samo više pokazuje koliko im je bio ispran mozak te koliko im je to bila svakodnevica. No, možda to najviše i dokazuje scena u kojoj se obitelj Höss zabavlja u svom dvorištu na bazenu, a u pozadini vidimo dim plinske komore, nagoviještajući što se upravo događa dok se oni zabavljaju par metara dalje. Zapravo kroz većinu filma, pomni gledatelj može krajičkom oka primijetiti puno takvih scena u pozadini.

Zona interesa

Glazer je uspješno ostvario ono što je htio s filmom. Navodno je odlučio ne koristiti puno glazbe u filmu (iako je kompozitorica Mica Levi skladala većinu glazbe za film), nego se umjesto toga odlučio osloniti na dizajn zvuka kako bi prikazao strahote Auschwitza koje se događaju izvan kadrova. Treba pohvaliti i izvrsnu glumu Sandre Hüller koja glumi Hedwig te Christiana Friedela koji glumi Rudolfa. Hüller je osim Zone interesa, prošle godine briljirala i u Anatomiji pada zbog čega je nominirana za Najbolju glumicu na ovogodišnjim Oscarima. Njezina prisutnost u ta dva filma zaista puno govori o njezinom talentu.

Zona interesa jedan je od onih filmova koji ima snagu ostaviti vas da razmišljate i dugo nakon što film završi.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori