Zašto ne smijete propustiti najduže prikazivan film u filmskoj povijesti?

Zašto ne smijete propustiti najduže
prikazivan film u filmskoj povijesti?

Za samo finale projekta Prezreni žanr, prošireni žanr u kojemu se propitkuju granice mjuzikla i spektaklom tradicionalnih vrijednosti, očekuje nas spektakularna projekcija najduže prikazivanog filma u povijesti kinematografije The Rocky Horror Picture Showa. Mjuzikl s elementima SF-a, komedije i horora donosi priču o mladom paru koji se nađe u bizarnom dvorcu prepunom neobičnih i kostimiranih likova, a često se izvodi uz kontaminirani sing-a-long te je kultura koja se razvila oko filma postala veća od filma samog. O značaju Rockyja, o transformacijama žanra mjuzikla, kontrakulturi koja ga je prisvojila razgovarat će filmski kritičari Milena Zajović, Andrea Rožić i Mario Kozina, a tu je i ekipa iz House of Flamingo koja će sigurno zabaviti publiku!

The Rocky Horror Picture Show

Zabilježite datum i lokaciju u svoje rokovnike i kalendare – 9. studenog u MM centru, na adresi Savska 25 u Zagrebu, dočekat će vas besplatan program koji svi filmofili, no i ljubitelji drugačijeg, pomaknutog, campa i kiča ne smiju propustiti.

Davne, 1994. godine na VHS-u sam prvi put pogledala film The Rocky Horror Picture Show te čim je počela najavna špica filma s prekrasnim jarkim crvenim usnicama koje pjevaju uvodnu pjesmu, ostala sam zapanjena i ta očaranost me drži sve do danas jednakom jačinom. Taj film ili vas drži prikovanim za ekran ili ne.

Film je nastao 1975. godine, a režiju potpisuje Jim Sharman. Originalno, radi se o predstavi koja je prvi put postavljena u kazalištu 1973. godine, koju u potpunosti potpisuje (tekst, pjesme, glazbu)  Richard O’Brien. O’Brien u filmu ima jedu od uloga, a i radio je na scenariju. Uz njega, u filmu gledamo još Tima Curryja, Susan Sarandon (ovo joj je prva filmska uloga!), Barryja Bostwick, dok je narator Charles Gray. Uz njih u songovima nastupaju originalne postave Royal Court Theatre, Roxy Theatre i Belasco Theatre productions.

Film je proslavio 43 rođendan i proglašen je ne samo klasikom žanra, već i najprofitabilnijim filmom svih vremena. Film donosi priču o monogamnom paru koji igrom slučaja ostaje zarobljen na cesti, bez auta te na početku oluje (naravno!) sklonište nađe u zamku u kojemu vlada sloboda seksualnosti, gdje ludi znanstvenik Dr. Frank-N-Furter kreira sebi savršeno biće – Rockyja. Osim njih tu su i vanzemaljci s planete Transsexual, iz galaksije Transylvania. Spominje se putovanje kroz vrijeme. Frank-N-Furter je izuzetno dopadljiv, seksom opsjednut transvestit koji propovijeda mantru apsolutnog zadovoljstva – absolute pleasure.

Radnja filma ide u nekoliko smjerova, no songovi i ples postaju zarazni tako da se već desetljećima u kazalištima i kinima diljem svijeta održavaju nastupi zamaskirane publike u njima omiljene likove iz filma, uz projekciju filma. Radi se o pravim, velikim tulumima!

 

Učitati još
Zatvori