Uskoro počinje Zagreb Film Festival: Ovih 5 filmova jedva čekamo pogledati
Uskoro počinje Zagreb Film Festival: Ovih 5 filmova jedva čekamo pogledati

Uskoro počinje Zagreb Film Festival: Ovih 5
filmova jedva čekamo pogledati

U nedjelju, 23. listopada starta dvadeseto izdanje Zagreb Film Festivala. Program će se do 30. listopada održati na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr croatian.film.

Najveća zagrebačka filmska avantura okruglu obljetnicu obilježava uz bogat filmski program koji čini ukupno 115 filmova. Oni su raspoređenih u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca. Ovom prilikom izdvojili smo pet dugometražnih igranih filmova koje jedva čekamo pogledati.

ZFF
Sigurno mjesto

Sigurno mjesto

Na samom otvorenju festivala premijeru će doživjeti film Sigurno mjesto, hrvatski kandidat za 95. nagradu Oscar, koju Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti dodjeluje u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma. Uz Juraja Lerotića, koji je ujedno redatelj, scenarist i glavni glumac, uloge su ostvarili Goran Marković i Snježana Sinovčić Šiškov.

Film Sigurno mjesto je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu u Locarnu na kojem se ovjenčao s čak tri nagrade: za najboljeg redatelja, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji prvi dugometražni igrani film.

Nagradom za najbolji film je ovjenčan i na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala, a Lerotić je ujedno osvojio i Srce Sarajeva za najbolju mušku ulogu. Sjajna je to pozivnica da ga pogledamo i na ovogodišnjem ZFF-u! Osim 23. listopada, film je na rasporedu i u subotu, 29. listopada.

ZFF

Alcarràs 

Osim hrvatskog, na 20. izdanju Zagreb Film Festivala imamo priliku pogledati i španjolskog kandidata za prestižnu nagradu Oscar. Riječ je o filmu Alcarràs redateljice Carle Simón, koji je ujedino i ovogodišnji pobjednik Berlinalea. Osvojivši glavnu nagradu 72. Međunarodnom Berlinskom Filmskom Festivalu postao je prvi film na katalonskom jeziku kojemu je pripala ta nagrada.

Ruralna drama o obitelji uzgajivača bresaka koja pod pritiskom kapitala upada u razdor oda je bliskosti koju pruža život u maloj zajednici i tradicijama koje polako nestaju. Koliko im sjećanje seže, obitelj Solé svako ljeto provodila je berući breskve u svom voćnjaku u malom selu Alcarràs.

No, ove godine zemljovlasnici imaju nove planove za posjed – posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Suočena s krajem jedne epohe, glasna i vrckava obitelj priprema se u posljednju berbu, a kako je ona protekla možete provjeriti u ponedjeljak, 24. listopada.

ZFF
Klondike

Klondike

Ovogodišnje izdanje donosi još jednog europskog kandidata za nagradu Oscar. Ukrajinsko-turski film Klondike, u režiji Maryne Er Gorbach, tematizira vrlo aktualnu temu. Srpanj 2014. Početak je rata u Donbasu. Trudna Irka i njezin muž Tolik žive blizu ukrajinsko-ruske granice.

Nervozno iščekivanje djetetova rođenja grubo prekida pad oborenog malezijskog zrakoplova i bombardiranje njihove kuće. Dok seljani bježe pred nadirućom ruskom vojskom, Irka odbija napustiti svoj dom i tvrdoglavo se posvećuje svakodnevnim poslovima i saniranju štete.

Ova moćna i relevantna drama ukrajinski je kandidat za Oscara, a na Sundanceu je nagrađena za najbolju režiju. U dva termina, film je na rasporedu u petak, 28. listopada.

ZFF
Stric

Stric

Posebnost ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film festivala je rekordan broj hrvatskih naslova u dugometražnoj konkurenciji, koji u Zagreb također stižu s prestižnih europskih festivala. Među njim je i Stric, triler s elementima apsurdnog humora i groteske nagrađen posebnim priznanjem u Karlovym Varyma.

Režiju potpisuju David Kapac i Andrija Mardešić, a uloge u filmu tumače Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan i Roko Sikavica. Zanimljiv je i podatak da je film razvijan u sklopu ZFF-ove scenarističke radionice Moj prvi scenarij, Stric je mješavina obiteljskog psihološkog horora, društvene satire i blagdanske crne komedije.

Baš kao što i naziv sugerira, radnja se vrti oko obitelji koja uoći Božića dočekuje voljenog strica, a što će se točno zbiti uoči njegova dolaska možete provjeriti u četvrtak, 27. listopada i nedjelju, 30. listopada.

ZFF

Trokut tuge

Premda izvan konkurencije, Glavni program nam donosi premijeru novog filma cijenjenoga švedskog redatrlj Rubena Östlunda Trokut tuge.

Moćna satira na račun dokonih bogataša ove mu je godine u Cannesu osigurala drugu Zlatnu palmu za najbolje filsmko ostvarenju. Prva mu je pripala za hvaljeni Kvadrat, a ovoga puta na velike ekrane donosi moćnu satiru na račun dokonih bogataša.

U središtu radnje su modeli Carl i Yaya koji bivaju pozvani krstarenje koje se tek na prvi pogled čini kao savršena Instagram avantura. Rezultat je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koju možete pogledati u subotu, 29. listopada.

Foto: Zagreb Film Festival

Učitati još
Zatvori