Ovo je 11 zaboravljenih filmova koji zaslužuju više pažnje
Ovo je 11 zaboravljenih filmova koji zaslužuju više pažnje

Ovo je 11 zaboravljenih filmova koji
zaslužuju više pažnje

Kada napokon uhvatimo vremena opustiti se uz dobar film, više vremena provedemo birajući koji ćemo gledati nego što ga provedemo gledajući. Ako imate osjećaj da ste već sve pogledali, imamo listu za vas. Donosimo 11 ‘zaboravljenih’ filmova koje se isplati pogledati.

zaboravljeni filmovi

The Hunt

Danski film The Hunt prati učitelja (Mads Mikkelsen) koji vodi samotan život. Brak mu se raspao te se sa bivšom suprugom bori oko skrbništva njihovog sina jedinca. Njegov život se polako popravlja kada pronađe ljubav te dobije lijepe vijesti od sina. No, sve će se promijeniti kada mu život uništi jedna mala, naizgled nevina laž. The Hunt je jedan od onih filmova zbog kojih vrištite u ekran zbog nepravde koju gledate. Film je izašao 2012. kada je među filmofilima bio popularan te je čak bio nominiran i za Oscar za najbolji strani film. Te godine nije ga dobio, no njegov redatelj Thomas Vinterberg godinama nakon ugrabio je svoj kipić u istoj kategoriji za još jedan film s Madsom Mikkelsenom – Another Round.

zaboravljeni filmovi

Misery

Od adaptacija romana i priča poznatog pisca horora Stephena Kinga najpoznatije su zasigurno Isijavanje i Carrie, no jedna druga adaptacija zaslužuje jednaku pažnju. Riječ je o filmu Misery iz 1990. s Kathy Bates i Jamesom Caanom u glavnim ulogama. Kada pisac romana Paul Sheldon doživi nesreću na snježnoj cesti u pustoši Colorada i izgubi svijest, spasi ga Annie Wilkes, bivša medicinska sestra koja ga odveze kod sebe doma i brine o njemu. Ispostavi se da je Annie zapravo veliki Paulov fan kao i to da je pomalo nestabilna. Paul s vremenom shvati da je briga koju dobiva od nje samo početak jedne velike noćne more. Misery je Kathy Bates donijela i Oscar za najbolju glumicu, a jedan je od onih nerazvikanih trilera koji zaslužuje puno više pažnje nego što dobiva.

zaboravljeni filmovi

Rain Man

Rain Man dirljiva je drama o bratstvu. Charlie (Tom Cruise) je sebični tatin sin koji saznaje da je njegov otac nakon smrti svoje bogatstvo ostavio Raymondu (Dustin Hoffman), bratu za kojeg nije ni znao da ima. Raymond je autističan i živi u svom svijetu u bolnici koja se brine o njemu. Charlie odluči oteti Raymonda iz bolnice kako bi ga nagovorio da mu preda milijunsko nasljedstvo. No, izgubljena braća se tijekom svog putovanja zbliže, a okorjeli Charlie smekša. Film je izašao 1988. kada je Cruise bio relativno nepoznat i tek na početku svoje karijere, a Hoffman je bio jedan od najtraženijih glumaca. Njegova izvedba autističnog Raymonda ne može vas ostaviti ravnodušnom. To je jedna od najboljih glumačkih izvedbi ikad, a za nju je nagrađen i Oscarom.

zaboravljeni filmovi

Bicycle Thieves

Bicycle Thieves jako je cijenjen film, no često zaboravljen. Riječ je o starom talijanskom filmu iz 1948. koji prati Antonia, nezaposlenog čovjeka koji živi u teškim ekonomskim vremenima nakon Drugog svjetskog rata. Antonio uzima posao lijepljenja postera za koji je jedini uvjet da ima vlastiti bicikl. Kada mu netko ukrade bicikl, on i njegov sin lutaju ulicama Rima u potrazi za predmetom o kojem mu doslovno ovisi posao. Ovo je film koji mnogi poznati filmaši navode kao omiljeni. Jako je bio utjecajan u svijetu filma, a cijela verzija se može pogledati i na YouTubeu.

zaboravljeni filmovi

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Ang Leejev vizualno prekrasan film Crouching Tiger, Hidden Dragon smješten je u Kini u rano 19. stoljeće. Prati mladu, misterioznu ratnicu koja ukrade mač poznatog ratnika i pobjegne u romantičnu avanturu s misterioznim čovjekom. Scene borbe u ovom filmu su zaista spektakularne, a film je dobio i Oscar za najbolju sliku. Film je i jedna od ranijih uloga glumice Michelle Yeoh koja je ove godine postala prva žena azijskog porijekla koja je osvojila Oscar za najbolju glumicu u filmu Sve u isto vrijeme.

zaboravljeni filmovi

The Apartment

Film poznatog redatelja Billyja Wildera, The Apartment simpatična je romantična komedija. Prati Buda (Jack Lemmon), niskopozicioniranog radnika u jednoj firmi za osiguranje koji pronađe zanimljiv način da se popne više na korporativnoj ljestvi. Naime, počne iznajmljivati svoj stan kolegama koji imaju ljubavnice kako bi mogli provoditi tajno vrijeme s njima. Sve ide super, dok ne upozna jednu od njih, mladu Fran (Shirley McLaine). The Apartment je odlična romantična komedija puna srca.

zaboravljeni filmovi

Do the Right Thing

Spike Leejev Do the Right Thing film je koji je započeo njegovu impresivnu karijeru. Salvatore je Amerikanac talijanskog podrijetla koji u New Yorku posjeduje pravu talijansku pizzeriju. Kada se jedan od čestih mušterija, Buggin’ Out uzruja što na zidu pizzerije vise samo slike talijanskih glumaca iako su mu većina mušterija Afroamerikanci, pomalo izbija rasni sukob.

zaboravljeni filmovi

The Elephant Man

The Elephant Man film je iz 1980. koji je temeljen na istinitoj priči. Radnja se zbiva u Londonu tijekom 19. stoljeća kada cijenjeni kirurg (Anthony Hopkins) spasi unakaženog čovjeka Johna (John Hurt) od njegovog ‘vlasnika’ koji ga je koristio kao atrakciju u freak showovima. Pod kirurgovom brigom, John se unatoč svom čudovišnom izgledu, otkrije kao osjećajan i pametan čovjek. Film je režirao izvrsni David Lynch poznat po seriji Twin Peaks te filmovima Blue Velvet i Mullholand Drive.

zaboravljeni filmovi

Memento

Kada spomenemo Christophera Nolana, većini na pamet padnu njegovi blockbuster filmovi poput Batman trilogije, Inceptiona, Interstellara i najrecentnijeg Oppenheimera. No prije nego je postao kralj blockbustera, Nolan je stvarao male nezavisne filmove. Jedan od njih je i Memento, često zaboravljeni Nolanov film koji radnjom može konkurirati i onim većima. Film prati Leonarda (Guy Pierce) koji pokušava osvetiti silovanje i smrt svoje žene. No, postoji jedan problem. Leonard boluje od rijetke neizlječive vrste amnezije. Iako se sjeća svoje prošlosti, sada pamćenje izgubi nakon 15 minuta te se ne sjeća gdje je bio niti gdje je pošao. Zato si sve ključne informacije tetovira na tijelo. Memento je jeda od najuzbudljivijih trilera ovog stoljeća.

zaboravljeni filmovi

Punch-Drunk Love

Kada se Adam Sandler pojavio u filmu Uncut Gems prije par godina te dokazao kako može jednako dobro glumiti u dramatičnim ulogama kao i u komedijama, mnogi su bili oduševljeni. No, Uncut Gems teško je prvi film u kojem je komičar pokazao svoju sposobnost dramatične glume. Punch-Drunk Love film je iz 2002. godine te ujedno i Sandlerova prva dramatična uloga. Film prati društveno zakinutog vlasnika malog biznisa koji upozna ljubav svog života dok ga istovremeno proganja banda prevaranata.

zaboravljeni filmovi

Network

Kada je izašao 1976. Network je bio apsolutni hit. Punio je kinodvorane, a pronašao je svoj put i do Oscara. Network je zanimljiv film koji prati Howarda (Peter Finch), iskusnog televizijskog spikera koji je zbog svoje starosti natjeran da ode u mirovinu nakon 25 godina rada. Kada u jednom javljanju uživo gledateljima kaže da će počiniti samoubojstvo u svojoj zadnjoj emisiji, šefovi televizije na kojoj radi odluče ga maknuti s ekrana. No, predomisle se kada vide da je zbog te njegove izjave gledanost drastično porasla. Stoga ga puste da iz emisije u emisiju ima mahnite monologe i izjave. U filmu još glume i Faye Dunaway, William Holden i Robert Duvall.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori