Večeras ćemo svi bingeati novu sezonu Stranger Things – evo i zašto

Večeras ćemo svi bingeati novu sezonu
Stranger Things – evo i zašto

Nakon skoro dvogodišnje stanke, danas 4. srpnja (na jako američki 4th of July!) vratila se serija Stranger Things s novom sezonom. Povratak u retro atmosferu, osamdesete i dozu nostalgije nešto je što svakome ponekad treba.

Stranger Things – tv blockbuster ljeta

I dalje smo u Hawkinsu, Indiani, no ovog puta okruženje u seriji dobiva jedan novi, moderan dodatak – trgovački centar, shopping mall, Starcourt Mall gdje se nalaze Waldenbooks, Sam Goody i Time Out igre!

https://youtu.be/YEG3bmU_WaI

I dalje ćemo se nagledati, i naslušati, upotrebe walkie-talkieja čiji signal dopire jaaako daleko, Eleven i dalje pomiče ljude svojim telekinetičkim sposobnostima, i dalje suosjećamo s njom kada joj se zbog tih radnji desi krvarenje iz nosa… No, ova sezona podignuta je na jednu novu razinu. Glavni likovi više nisu djeca, sada su mladi odrasli, tinejdžeri… Dustin po povratku iz kampa obznanjuje da ima djevojku, dok Will i dalje želi svoje vrijeme ispuniti igranjem igrice Dungeons & Dragons, Mike i Eleven su sada par te provode vrijeme u sobi, ljubeći se i slušajući Corey Hart kasete, što ne sjeda dobro Hopperu, a koji postaje opsijednut s misijom rastavljanja njih dvoje.

No, na stranu njihovi, normalni, ljudski životi, zlo je i dalje tu, prisutno i mora se pobijediti. Horor Stranger Thingsa ovaj put je prljaviji. Sve je nekako jače, nabijenije, efekti su naglašeniji i cijeli doživljaj zla i čudovišta je jači nego u prijašnjim sezonama. No, braća Duffers kao da su napisala novu sezonu naglašavajući ono što znaju, i u čemu su dobri, nego da istražuju nova polja i stvaraju nova znanja. To samo po sebi nije loše, ali velika količina referenci u seriji – od Fast Times at Ridgemont High; George A. Romerov Day of the Dead, The Breakfast ClubAlienFerris Bueller’s Day Off, The Karate Kid do Back to the Future (a koji je u kina došao 3. srpnja 1985., točno kada se odvija radnja ove sezone!) – istovremeno je predvidljiva i zadovoljavajuća (budimo realni, po to smo i došli kada smo krenuli gledati seriju).

Da ne otkrivamo spoilere – pri kraju sezone autori su gledateljima namijenili i nešto tužnijeg sadržaja, koji će sigurno uzrokovati rasprave i kontroverze na društvenim mrežama. Glazba je i dalje odlična, i bit će soundtrack ovog ljeta, to je sigurno.

Sve u svemu Stranger Things je serija koja će i dalje zadržati svoju hordu obožavatelja, možda steći i neke nove, a tajming joj je besprijekoran – radi se o tv blockbusteru ovog ljeta.

Učitati još
Zatvori