True Detective: Pogledali smo cijelu četvrtu sezonu i opet zaključili kako ništa ne može nadmašiti prvu
True Detective: Pogledali smo cijelu četvrtu sezonu i opet zaključili kako ništa ne može nadmašiti prvu

True Detective: Pogledali smo cijelu četvrtu sezonu i opet zaključili kako ništa ne može nadmašiti prvu

Antologijska serija True Detective slovi za jednu od kvalitetnijih serija posljednjih deset godina, odnosno njezina prva sezona. Kada je izašla 2014., krimi serija s Matthew McConaugheyjem i Woody Harrelsonom oduševila je javnost i kritičare. Bilo je jasno da su s prvom sezonom postavili ljestvicu visoko. Početkom godine izašla je četvrta sezona s Jodie Foster u glavnoj ulozi. Naše dojmove prve epizode možete pogledati ovdje, a sada smo pogledali o ostalih pet i evo što mislimo. Tekst u nastavku sadrži spoilere.

true detective

True Detective: Night Country

Dugoočekivana četvrta sezona serije nazvana je Night Country, a prati slučaj misterioznog ubojstva 11 muškaraca u gradu Ennisu u Aljasku. Muškarci su bili znanstvenici koji su skupa živjeli u istraživačkom centru, a kada nestanu i pojave se mrtvi, slučaj preuzme Liz Danvers (Jodie Foster). Ona uz pomoć detektiva Peta Priora (Finn Bennett) pokušava otkriti što se to dogodilo, a sve dok se mora suočiti s vlastitom tamom u sebi. Uskoro se ispostavi da bi spomenuti slučaj mogao biti povezan s neriješenim ubojstvom Annie K. od prije par godina na kojem je radila Lizina bivša partnerica, Evangeline Navarro (Kali Reis). Njih dvije počnu ponovno surađivati i kopati pod raznim zaleđenim tajnama.

true detective

Jak početak, razočaravajuć kraj

Prvih par epizoda bilo je zaista zanimljivo. Polarna noć koja traje kroz cijelu seriju te toliko scena leda i snijega pridodaju tom jezivom osjećaju. Samo to je dovoljno da se bojite onoga što se nalazi u mraku, a kada u to ubacimo i misteriozan slučaj ubojstva, i to njih 11, onda je to recept za pravu napetu krimi-dramu. Jodie Foster otpočetka je izvrsna, ali to ne bi trebalo ni iznenađivati. Njezina persona hladnija je i od samog leda, ali s vremenom se otvara i saznajemo stvari iz njezine prošlosti koje objašnjavaju zašto je takva kakva je.

Što se tiče glumačke postave, nema se što reći, svi su dali svoj maksimum – od Finna Bennetta, mladog detektiva koji je Lizin potrčko, do njegovog oca Hanka, Lizinog neprijatelja i sumnjivog lika (koji ima side story da se zaljubi u Ukrajinku preko Interneta koju odluči oženiti i dovesti na Aljasku, ali se ona nikad ne pojavi). Kali Reis također briljira u svojoj opsjednutosti ubojstvom kojeg nikad nije riješila.

Problem nastaje kada se počne insinuirati da je spoj ubojstva Annie K. i znanstvenika povezan s nečim izvanzemaljskim. U početku se čini kao uzbudljiva ideja jer taj element nestvarnog je nešto novo u True Detective svemiru. No, sve to padne u vodu i na kraju ispadne da su ubojstva kompletno počinjena od strane ljudi, odnosno skupine žena koje su prosvjedovale protiv zagađenja. A kakve to veze ima s ubojstvima?

Poveznica Annie K. sa znanstvenicima

Unatoč razočaravajućih zadnjih par epizoda, barem se jasno razriješe ubojstva i poveznica između njih ima smisla. No, sama činjenica tko je ubio koga je malo dosadna. Jedini znanstvenik koji je preživio i koji se cijelo ovo vrijeme skrivao je Raymond Clark. On se također ispostavi da je bio Annien dečko zbog čega su ga Liz i Navarro jedva čekale ispitati. Kada pronađu podzemnu špilju koja vodi do istraživačkog centra te naposljetku i Raymonda, on im ispriča što se to sve dogodilo.

Znanstvenici su istraživali permafrost (zamrznuto tlo) iz kojeg su pokušali izvaditi zaleđene Arktičke organizme koji bi potencijalno mogli biti lijek protiv raka i starenja. U međuvremenu, u rudnicima u Ennisu odvija se zagađenje koje dovodi to kobnih posljedica. Rađaju se mrtva djeca te stanovnici trpe užasne zdravstvene tegobe. Annie K. i mnogi starosjedioci teritorija prosvjedovali su protiv rudnika. Međutim, znanstvenici su dokazali kako zagađenje koje rudnik proizvodi topi permafrost, što zapravo godi njihovom istraživanju. Zato su pokušavali nagovoriti rudnik da proizvodi što više zagađenja, kako bi njihovo istraživanje bilo uspješno. Kada je Annie to otkrila, otišla se suočiti sa znanstvenicima i došlo je do slučajnog ubojstva. Nikad nisu priznali što se dogodilo, ali žene koje su prosvjedovale s Annie saznale su i ubile znanstvenike.

true detective

Nezadovoljavajuće finale

Činjenica da je cijelu sezonu element izvanzemaljskog bio negdje u zraku i samo smo čekali kada će se otkriti, da bi naposljetku bilo skroz neistraženo, odnosno nebitno, je poprilično nezadovoljavajuće. Detektivka Navarro čuje glasove, mistika je povezana s njezinom obitelji, vidi ljude kojih nema i slično, da bi na kraju samo nestala bez objašnjenja. U zadnje dvije epizode neke stvari se otkriju, no nema nikakvog uzbuđenja kakvo je bilo prisutno u prvoj epizodi koja je obećavala. Jedini šok nastupi kada detektiv Pete ubije svog oca Hanka. Bila je to odlična i nepredvidljiva scena.

Komentari na finale serije varira, no mnogi se slažu kako su mnoga pitanja ostala otvorena. Gdje je Navarro, što će se dogoditi Peteu, hoće li itko ikad odgovarati za ubojstva? Serija jednostavno završi bez rješenja.

true detective

Prva sezona

True Detective se zeznuo otpočetka. Napravili su briljantnu prvu sezonu s kojom je svaka sljedeća bila uspoređivana. Druga sezona (koja nam osobno čak i nije bila loša), bila je skoro stopostotno popljuvana od fanova jer se jednostavno nije mogla mjeriti s prvom. Bila je toliko drugačija i više se bavila korupcijom i politikom nego morbidnim ubojstvima. Nakon nezadovoljstva javnosti, treću sezonu pokušali su vratiti na trag prvoj. Baš kao i tada, i u trećoj sezoni pratimo slučaj ubojstva i ispreplitanje prošlosti i sadašnjosti. Prošla je dobro, no opet ne toliko kao i prva. Nakon pet godina pauze, od četvrte se očekivalo puno. Šteta što ta očekivanja nije uspjela ispuniti.

Možda bi se svi vjerni fanovi True Detectiva jednostavno trebali pomiriti s činjenicom da nikada nećemo dobiti toliko savršenu sezonu kao što je to bila prva te nastaviti uživati u ostalima, bez uspoređivanja.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori