Wes Anderson mogao bi osvojiti Oscar za svoj novi kratki film. Pogledali smo ga
Wes Anderson mogao bi osvojiti Oscar za svoj novi kratki film. Pogledali smo ga

Wes Anderson mogao bi osvojiti Oscar za svoj
novi kratki film. Pogledali smo ga

Jučer, 27. rujna na Netflix je stigao dugoočekivani kratki film The Wonderful Story of Henry Sugar redatelja Wesa Andersona. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji gdje je pokupio dobre kritike, a riječ je o adaptaciji priče poznatog dječjeg autora Roalda Dahla. Jedva smo čekali da stigne na Netflix, odmah smo ga pogledali, a ovo su naši dojmovi. Tekst u nastavku sadrži spoilere.

oskarovski filmovi na netflixu

Wes Anderson i Roald Dahl su dobitna kombinacija

The Wonderful Story of Henry Sugar prati nekoliko priča, ali glavna je, naravno, o Henryju Sugaru. Film otvara sa scenom samog Roalda Dahla (kojeg glumi Ralph Fiennes) koji prepričava dio priče, tvrdeći kako je ona istinita. Henry Sugar je bogataš koji jednog dana nabasa na knjigu u kojoj je opisana tehnika gledanja kroz objekt. Odluči kako će usavršiti tehniku te naučiti gledati kroz karte kako bi mogao varati kasina diljem svijeta. Knjigu u kojoj je to naučio, napisao je Dr. Chatterjee. Jednog dana u njegovu ordinaciju ušetao je Imdad Khan koji radi za cirkus te zamolio njega i još jednog doktora, Dr. Marshalla da mu zamotaju oči na najefektivniji način kako bi bili sigurni da ne može ništa vidjeti. Khan je tvrdio kako ima sposobnost vidjeti bez upotrebe očiju.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Dinamičan i neobičan

I zaista, Imdad Khan je i nakon što su mu sasvim zapečatili oči, vidio sve ispred sebe. Dr. Chatterjee ostao je šokiran i odlučio tu večer vidjeti njegovu izvedbu u cirkusu. Nakon toga, odlučio je zapisati sve što zna o Khanu. Khan mu je ispričao svoju životnu priču te kako je naučio tehniku gledanja bez upotrebe očiju i tehniku gledanja kroz objekte. Taj zapis godinama nakon našao se u rukama pohlepnog bogataša Henryja Sugara. On je istu tehniku savladao u tri godine svakodnevnog vježbanja, ali ona ga je naučila nečem puno većem. Pohlepni bogataš s novom moći se pretvorio u humanitarca. Kasina mu više nisu bila uzbudljiva, stoga je bogatstvo koje je stekao, upotrijebio za izgradnju škola i sirotišta.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Ova omiljena priča Roalda Dahla mogla bi se sigurno dobro napraviti i kao dugometražni film, no savršeno funkcionira u 40 minuta Wes Anderson svijeta. Ono što priču čini zanimljivom i dinamičnom je to da se svi likovi obraćaju direktno kameri te služe istovremeno kao likovi u filmu i kao pripovjedači. Govore često brzim tempom što još više pridonosi dinamičnosti i neobičnosti priče. To su klasični elementi Andersonovih filmova, a dodat ćemo im i pastelnu scenografiju i simetriju u snimanju za koju je zaslužan Robert Yeoman.

The Wonderful Story of Henry Sugar

Veliki potencijal za zlatnog kipića

Baš kao i drugi Andersonovi filmovi, i ovaj kratki uradak okupio je zvjezdanu postavu. Henryja Sugara utjelovio je Benedict Cumberbatch, Imdada Khana glumi legendarni Ben Kingsley, Dr. Chatterjeea Dev Patel, a Dr. Marshalla Richard Ayoade. Kratki, ali slatki film, The Wonderful Story of Henry Sugar mogao bi Andersonu napokon donijeti i Oscara. Za sve fanove ovog osebujnog redatelja, ova godina je apsolutni užitak. Nakon što je ovo ljeto izašao njegov Asteroid City, koji nam se jako svidio, ovaj tjedan moći ćete uživati i u četiri kratka filma na Netflixu. Počinjući s Henry Sugarom, na Netflix će dan za danom izaći još i The Swan, The Rat Catcher i Poison. Svi filmovi su adaptacija priča Roalda Dahla.

Foto: Netflix

Učitati još
Zatvori