Zašto pogledati film ‘Quo Vadis, Aida?’ koji je osvojio čak tri europska Oscara?

Zašto pogledati film ‘Quo Vadis, Aida?’ koji je osvojio čak tri europska Oscara?

film-Jasmile-Žbanić-Quo-Vadis-Aida

Kad je prošle godine doživio premijeru, film Quo Vadis, Aida? u kratkom je roku izazvao razne reakcije javnosti. Filmski su ga kritičari odmah prepoznali i svrstali među najjače adute bosanskohercegovačke kinematografije 2020., a nominacija za nagradu američke akademije odnosno popularni Oscar za najbolji međunarodni film činila se kao vrhunac. Međutim, film redateljice Jasmile Žbanić ovog je vikenda trijumfirao u Berlinu i osvojio tzv. europskog Oscara odnosno Europsku filmski nagradu na dodjeli u Berlinu. Konkretnije, njih čak tri!

Jasna Đuričić

Briljirao je u kategoriji najboljeg filma, Jasmila Žbanić proglašena je najboljom redateljicom, a glavna glumica, genijalna Jasna Đuričić, dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu. Quo Vadis, Aida? tako je osvojila nagradu pred dvostrukim dobitnikom Oscara, filmom The Father u kojem glume legendarni Anthony Hopkins i Olivia Colman.

Zašto pogledati film koji je mnoge ostavio bez teksta?

Izvrsna drama smještena je u ratno razdoblje i tematizira genocid u Srebrenici zbog čega je među domaćom publikom posebno odjeknuo. Jasna Đuričić, glumica koja je zaredala uspjehe, a pratili smo je ljetos i na Sarajevo Film Festivalu koijm je predsjedala, odglumila je glavnu ulogu profesorice povijesti Aide. Aida radi kao službena prevoditeljica za UN, dok paralelno pokušava osigurati živote svog supruga i sinova i maknuti ih od ratne tutnjave i etničke čistke koja postaje sve teža i neizvjesnija. Posebno je intrigantan način na koji nas lik Aide približava dinamici i događanjima unutar snaga UN-,a Srba i na posljetku nastradalih civila.

Režija Jasmile Žbanić upravo je jedan od najjačih aduta ovog filma koji je ispričan potpuno iz Aidine perspektive. Tako osobno doživljavamo njezine napore i pokušaje pregovaranja između nadređenih zapovjednika, dok se polako približavamo neizbježnoj sudbini njezine obitelji koja je, kao i onda 8 tisuća smaknutih u Srebrenici, bila zapravo zapečaćena od samog početka. Filmski su kritičari mahom hvalili Jasmilu Žbanić koja je, po mišljenjima ne samo domaćih znalaca, već i autora za svjetski poznate magazine i izdanja, kroz oči prevoditeljice nenadmašno uspjela prikazati rat i teror straha.

Čak i ako inače izbjegavate filmove ratne tematike, Quo Vadis, Aida? pogledajte barem zbog izvedbe Jasne Đuričić koja je ovom nagradom postala najbolja europska glumica. i to u konkurenciji koji su činile redom genijalne Carey Mulligan za film Promising Young Woman, Agathe Rouselle za film Titane, Renate Reinsve za film The Worst Person in the World i Seidi Harla za Compartment No. 6.

Foto: Profimedia.hr, PR

Učitati još
Zatvori