Mnogi misle da je ovo najbolji true crime dokumentarac ikad, a sada nam stiže i drugi dio
Mnogi misle da je ovo najbolji true crime dokumentarac ikad, a sada nam stiže i drugi dio

Mnogi misle da je ovo najbolji true crime dokumentarac ikad, a sada nam stiže i drugi dio

Kada je HBO 2015. godine izbacio dokumentarni film u šest dijelova, The Jinx, bilo je jasno kako je riječ o jednom od najboljih true crime dokumentaraca ikad. The Jinx prati mogula za nekretnine, poznatog Roberta Dursta. On je desetljećima upleten u seriju neriješenih ubojstava, od kojih je jedan i njegova supruga Kathleen McCormack. Dokumentarac je sadržavao detaljnu analizu slučajeva te i intervjue sa samim Durstom.

Mislili smo da je to to od dokumentarca, no svi su ostali iznenađeni kada je najavljen drugi dio. Uskoro nam stiže na Max.

The Jinx

Prvi dio

Nakon što su proveli skoro desetljeće istraživajući Durstove, tada navodne zločine, filmaši su odlučili napraviti i drugi dio. Ipak se dosta toga promijenilo od 2015. godine. Slučaj oko Roberta Dursta zaista je nevjerojatan. Dakle, bio je osumnjičen za ubojstvo svoje supruge koja je nestala još 1982. godine te za ubojstvo susjeda Morrisa Blacka te najbolje prijateljice Susan Berman. Sve to obuhvaćeno je u prvom dijelu dokumentarca.

Za one koji ne znaju, kreator The Jinxa, Andrew Jarecki 2010. režirao je film All Good Things temeljen na Robertu i Kathleen Durstu u kojem je zloglasnog mogula nekretnina glumio Ryan Gosling. Durstu se film svidio te je kontaktirao Jareckija što je naposljetku rezultiralo da se napravi dokumentarac. Upravo The Jinx je razlog Durstovog kasnijeg uhićenja.

Priznanje

Tijekom snimanja dokumentarca posinak Susan Berman je bio intervjuiran te je otkrio pismo koje je Durst 1999. godine napisao njegovoj maćehi. U njemu se našla ista tipografska greška kao i u pismu koje je Susanin ubojica poslao policiji kako bi pronašli njezino tijelo. Beverly Hills na oba dokumenta napisan je kao ‘Beverley Hills’. To je impliciralo Dursta u ubojstvu te su Jarecki i njegova filmska ekipa pismo odnijeli losanđeleškoj policiji. Durst je uhićen za ubojstvo uoči emitiranja zadnje epizode The Jinxa.

Upravo ta zadnja epizoda je i ona koja je najviše odjeknula jer je u njoj Durst priznao ubojstva koja je počinio misleći kako mu je mikrofon ugašen.

Drugi dio

Novi dio dokumentarca pokrivat će period od osam godina od izlaska prvog dijela. Vidjet ćemo posljedice za Dursta, ali izgleda i to kako su neki njegovi prijatelji bili spremni zanemariti zločine samo zbog njegovog bogatstva. Dokumentarac će opet imati šest epizoda. Pokrit će se i Durstov pokušaj bijega, otkrit će se neke nove i skrivene informacije, čut ćemo Durstove zatvorske pozive te će neki ljudi prvi put biti intervjuirani.

I ovaj put iza dokumentarca stoji Andrew Jarecki, a prva epizoda kod nas na Max stiže 22. travnja. Dok čekamo najuzbudljiviji true crime dokumentarac na našim malim ekranima, donosimo vam trailer.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori