Donosimo 5 novih true crime dokumentaraca koje jedva čekamo pogledati
Donosimo 5 novih true crime dokumentaraca koje jedva čekamo pogledati

Donosimo 5 novih true crime dokumentaraca
koje jedva čekamo pogledati

Neki od najzanimljivijih sadržaja koje možete pogledati tiču se stvarnih događaja. Nije novost da ljude pogotovo privlači true crime žanr, odnosno dokumentarci koji se bave kriminalnim slučajevima. Bilo da je riječ o bizarnim slučajevima, ubojstvima ili financijskim prevarama, true crime naslovi često budu neki od najgledanijih. Zato smo danas izdvojili neke od novih koje gledamo na streaming platformama u zadnje vrijeme.

Neobičan slučaj Natalije Grace II

Na HBO Max 19. siječnja stiže drugi dio dokumentarca Neobičan slučaj Natalije Grace. Riječ je o nevjerojatnom slučaju u kojem je obitelj Barnett posvojila Ukrajinku Nataliju Grace da bi je na kraju ostavili samu i optužili da je zapravo rođena 1989. i da tehnički nije dijete. Natalia ima rijetki poremećaj rasta kostiju zbog kojih izgleda kao malo dijete iako to nije. No, ona je rođena 2003., a ne 1989. kako su njezini posvojitelji tvrdili. To znači da kada su je ostavili da živi sama, ona je imala svega devet godina. U drugoj sezoni o svojoj strani priče progovara Natalija te otkriva šokantne detalje o svom životu s Barnettovima. Otkrivaju se užasni razlozi zbog kojih su oni uopće htjeli posvojiti Nataliju, a onda je se i riješiti.

novi true crime naslovi

Hell Camp: Teen Nightmare

True crime dokumentarac koji se u zadnje vrijeme najviše gleda na Netflixu i koji je pokrenuo raspravu na društvenim mrežama je Hell Camp: Teen Nightmare. Dokumentarni film prati priču o wilderness therapy kampu Challenger u američkoj saveznoj državi Utah. Takvi kampovi kontroverzni su, no česti po cijeloj Americi, a služe za problematične tinejdžere. Roditelji ih pošalju u takve kampove kako bi dobili pomoć i poboljšali svoje ponašanje i disciplinu. Jedan od njih je i Challenger, a u dokumentarcu se otkrivaju šokantne prakse zlostavljanja zaposlenika kampa prema tinejdžerima na čelu s njegovim osnivačem Steveom Cartisanom. U dokumentarcu i on priča svoju stranu priče, ali i ljudi koji su pohađali kamp i prvom rukom svjedočili brutalnim praksama. Challengeru u prilog nije išla ni smrt 16-godišnje Kristen Chase, koja je umrla od posljedica zlostavljanja dok je bila u Steveovoj skrbi.

novi true crime naslovi

Curry & Cyanide: The Jolly Joseph Case

Nedavno je na Netflix stigao još jedan true crime naslov koji ledi krvi u žilama. Curry & Cyanide: The Jolly Joseph Case dokumentarac je koji prati bizaran slučaj u Indiji koji je otkriven tek prije par godina. U razdoblju od 2002. do 2016. godine, Jolly Joseph je cijanidom otrovala šest članova svoje obitelji, od kojih je jedan dvogodišnje dijete. Cijanidom je otrovala svog supruga, njegove roditelje, njegovog ujaka, rođaka te rođakovu suprugu i dijete. Smrti u početku nisu smatrane sumnjivima, dok brat od Jollynog pokojnog supruga nije počeo istraživati slučaj te shvatio kako je Jolly lagala. Nakon što se uključila i njegova sestra koja je slučaj odnijela policiji, Jolly je postala prvi sumnjivac te naposljetku priznala krivnju.

novi true crime naslovi

American Nightmare

Nova zanimljiva true crime miniserija od tri epizode na Netflix stiže 17. siječnja i jedva je čekamo pogledati. American Nightmare prati slučaj Denise Huskins i Aarona Quinna, u javnosti poznat kao ‘Gone Girl otmica’. Riječ je o slučaju provale i otmice iz 2015. čija je istraga, odnosno nedostatak iste, imala užasne posljedice za one uključene. Denise i Aaron su bili dečko i cura kada su im zamaskirani provalnici upali u dom i oteli Denise te zavezali Aarona. Policija je odmah posumnjala da je Aaron krivac za sve i da je Denise mrtva, no kada su je otmičari pustili dva dana kasnije, policija je posumnjala u to da je lažirala vlastitu otmicu, baš kao u filmu Gone Girl. American Nightmare prati što se zapravo dogodilo i kako policija i mediji skaču na zaključke bez ikakve temeljite istrage.

Bitconned

Nova godina na Netflixu je započela s true crime dokumentarcem o slučaju prevare kriptovalutama. Bitconned prati otkrivanjetakvog  slučaja u firmi Centra Tech i ključnu osobu iza svega – Raya Trapanija. On je i intervjuiran u dokumentarcu u kojem izjavi kako je oduvijek htio biti kriminalac. San mu se ispunio jer je sa svojom firmom prevario i pokrao milijune od kojih je jedan i DJ Khaled. Kada je njegova egoističnost dovela novinara New York Timesa da napravi priču o Centra Techu, novinar je počeo primjećivati diskrepancije. Sve to dovelo je do istrage u kojoj su se otkrile kriminalne radnje Centra Techa i Trapanija.

novi true crime naslovi

Daughters of the Cult

Odmah na početku godine, izašla je i true crime dokumentarna serija o kultevima. Daughters of the Cult debitirala je na Hulu platformi te se bavi životom voditelja jednog kulta u Americi, Ervilom Morerllom LeBaronom. Kao i u većini slučajeva, riječ je o vjerskom kultu, a LeBaron je bio specifičan po tome što je naručivao masovna ubojstva svojih rivala, a sve opravdavao krvnim okajanjem. Nazivali su ga mormonskim Charlesom Mansonom, a dokumentarac kroz šokantnih pet epizoda donosi ovu nestvarnu priču.

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori