Je li Zac Efron zaslužio nominaciju na ovogodišnjim Oscarima? Pogledali smo The Iron Claw
Je li Zac Efron zaslužio nominaciju na ovogodišnjim Oscarima? Pogledali smo The Iron Claw

Je li Zac Efron zaslužio nominaciju na ovogodišnjim Oscarima? Pogledali smo The Iron Claw

Zar nisi nikad čula za Von Erich obiteljsku kletvu?, pita Kevin Von Erich svoju djevojku i buduću suprugu Pam. Upravo je spomenuta kletva tematizirana u novom filmu – The Iron Claw. Film prati poznatu hrvačku obitelj Von Erich iz 80-ih i tragediju koja ih je godinama pratila. Jedini preživjeli član obitelji je Kevin, a njega u filmu tumači Zac Efron. Pogledali smo ga i ovo su naši dojmovi.

The Iron Claw

Tko je bila obitelj Von Erich?

Prije nego što krenemo na sami film, upoznat ćemo vas s najpoznatijom obitelji u hrvanju. Njezin patrijarh bio je Fritz Von Erich, hrvač 50-ih i 60-ih, poznat po svom hrvačkom potezu nazvan The Iron Claw. Fritz je trenirao i svoja četiri sina – Kevina, Davida, Kerryja i Mikea. Svi su bili uspješni i popularni hrvači, a Kevin i Kerry bili su i svjetski prvaci. Osim svog sportskog duha, Von Erichovi su bili poznati i po tragediji koja je danas poznata kao ‘Von Erich obiteljska kletva’. Sve je počelo kada se Fritzu rodio prvi sin Jack Jr. koji je tragično preminuo od dobi od šest godina od slučajnog utapanja.

Tragična smrt, nažalost pratila je i ostalu braću. Smatran najboljim hrvačem od svoje braće, David je preminuo tik prije nego se trebao natjecati za svjetskog prvaka. Umro je 1984. u Tokiju u dobi od 25 godina od enteritisa. Zatim je tri godine nakon, Mike Von Erich uzeo fatalnu dozu tableta za smirenje, a 1991. godine Chris Von Erich (nije prikazan u filmu) ustrijelio se puškom kada je imao 21 godinu. Zadnji brat koji je tragično preminuo je Kerry, koji se 1993. također ustrijelio. Imao je 33 godine. Fritz Von Erich nadživio ih je sve te umro od raka 1997. Kevin je jedini živući član obitelji.

The Iron Claw

Braća prije svega

The Iron Claw prati ovu istinitu priču i počinje od Kevinove karijere. Vidimo kako braća žive na obiteljskom ranču. Kevina (Zac Efron) odmah gledamo u ringu dok se David (Harris Dickinson) polako penje i napreduje. Mike (Stanley Simmons) je u filmu prikazan kao povučen i fizički slab lik kojemu je želja biti glazbenik, a ne hrvač, unatoč nastojanjima svog oca. Kerry (Jeremy Allen White) je u početku filma odsutan te saznamo kako je zapravo bacač diska i kako treba ići na Olimpijske igre. No, godina je 1980. i tadašnji američki predsjednik Jimmy Carter bojkotirao je Olimpijske igre koje su se tada održale u Rusiji, zbog njezine invazije na Afganistan. Zbog toga se Kerry vratio kući te naposljetku pronašao karijeru u hrvanju.

Ne znamo kada smo zadnji put pogledali film u kojemu je odnos braće prikazan tako senzibilno. Unatoč tragediji koja ih je obavijala, nikad se nisu prestali podržavati, voljeti i braniti pred ocem. Ne morate znati ništa o hrvanju da biste razumjeli ovaj film. The Iron Claw je puno više priča o bratskom jedinstvu, ali i o lošem roditeljskom utjecaju, nadmetanju i posljedicama istih.

The Iron Claw

Efron zakinut za Oscar?

Cijela glumačka postava je izvrsna. Od Holta McCanneyja koji je odličan izbor za Fritza, preko Harrisa Dickinsona koji je energičan i s kojeg ne možete skinuti pogled svaki put kada je na ekranu, do Lily James kao Pam. No, prava zvijezda filma je Zac Efron. Glumac je imao možda i najzahtjevniju ulogu. Osim što je glavni lik i pripovjedač filma, on tumači jedinog čovjeka iz filma koji ga može i gledati. Mnogi su se komentari na film složili kako je Efron trebao biti nominiran za Oscar u kategoriji Najboljeg glumca. Ove godine konkurencija je zaista visoka. Međutim, s obzirom na to da su Leonardo DiCaprio i Andrew Scott ostali bez nominacije za svoje vrhunske izvedbe, nije ni čudo što Efron nije nominiran. Glumac je posebno efektan u zadnjoj sceni u kojoj ga vidimo s vlastitim sinovima i kako napokon pušta suzu na sjećanje svoje braće.

Ipak, unatoč tome što film nije pokupio nijednu nominaciju, The Iron Claw nikako nije prošao ispod radara. Zahvaljujući glumcima koji su trenutno hit te tragičnoj istinitoj priči, o filmu se i priča i piše. Nema dvojbe da je film emotivan, odlično odglumljen i snimljen, no ima i nekih nedostataka.

The Iron Claw

Povijesne netočnosti

Kada se snima film temeljen na istinitom događaju, znamo da ono što gledamo na ekranu nije i ne može biti identičan prikaz onoga što se zaista dogodilo. Mora se misliti i na to kako pojedini događaju služe priči, kako bi publika reagirala, vremenska ograničenja i slično. Priča o Von Erichovima zainteresirala nas je i za daljnje guglanje o njima. To nam je pokazalo što je to film zapravo propustio. Prva velika promjena je odsustvo jednog brata – Chrisa. Također hrvač, Chris je preminuo na isti način kao i Kerry pa je redatelj Sean Durkin odlučio izostaviti ga iz filma. Smatrao je kako je priča već dovoljno tragična i mračna, stoga je lik Mikea zapravo spoj njega i Chrisa.

Međutim, mislimo kako bi još jedan brat poprilično služio priči te je učinio još emotivnijom. Priča je malo prebrzo letjela, nismo se mogli povezati s likovima te naposljetku nismo mogli ni dovoljno žaliti za njima.Također, Fritz i njegova supruga Doris rastali su se nakon Chrisove smrti, dok su u filmu do kraja zajedno. Možda bi bilo dobro da je Durkin uveo i taj element kako bi se dočaralo to koliko je Fritz mučio svoje sinove i kako smrt djece može razoriti brak. Tragičnost nam je mogla zadati puno veći udarac da se to prikazalo.

David je u vrijeme smrti imao i suprugu i kćer, kojih nema u filmu, a Mike je prikazan kao da je natjeran u svijet hrvanja kako bi zamijenio Davida. U realnosti je počeo s hrvanjem puno prije. Možemo oprostiti te neke male povijesne netočnosti jer se ipak priča koja seže godinama mora završiti u dva sata, no mislimo kako su izostavljene informacije mogle još više dati filmu.

Foto: IMDb, TikTok (@halfmoonruerue)

Učitati još
Zatvori