Nova Netflixova true-crime serija u tri nastavka koja će vas ganuti
Nova Netflixova true-crime serija u tri nastavka koja će vas ganuti

Nova Netflixova true-crime serija u tri
nastavka koja će vas ganuti

Dokumentarni filmovi i serije posljednjih su nekoliko godina doživjele pravi boom na streaming servisima. Teme koje se obrađuju idu u širok raspon – od skandaloznih zločina, problematičnih poznatih ličnosti i moćnih figura u javnom prostoru pa sve do prehrambene industrije i društvenih mreža, ali i drugojakih tema koje su privukle pažnju široke mase ljudi.

Novi true-crime naslov

Ove je godine izašao veliki broj dokumentarnih filmova, ali i serija koje su nas oduševile, ali i šokirale. Stoga ako ste gorljivi obožavatelj true-crimea, imamo za vas jedan novi prijedlog serije koja vas neće ostaviti ravnodušnima.

 

Riječ je o novom Netflixovom dokumentarcu I Just Killed My Dad koji u tri nastavka govori o Anthonyju Templetu, mladiću koji je ubio svog oca Burta kada je imao samo 17 godina, a nakon čega je nazvao hitnu i sve priznao policiji. Anthony je inzistirao na tome da je njegov zločin bio čin samoobrane, a ne ubojstvo, a njegovi odvjetnici tvrdili su da ga je otac godinama zanemarivao i zlostavljao. Iako je isprva bio optužen za ubojstvo, rasplet situacije doveo je do drugačije presude.

Neobična istinita priča koja je šokirala gledatelje

Neobična je to i istinita priča koja je šokirala gledatelje Netflixa. Očito je da priča počinje in medias res – znamo tko je ubojica, no fokus je na samom činu ubojstva, odnosno što je dovelo do toga.

U noći 3. lipnja 2019. policija je primila hitan telefonski poziv mladića koji je prijavio ubojstvo oca. Anthony Templet tada je poslušao policiju koja je stigla u njegovu kuću, istražila mjesto ubojstva i na kraju ga privela na ispitivanje. Od tog trenutka, Anthonyjeve reakcije i njegov čisti nedostatak emocija začudile su policajce koji su ga ispitivali.

Anthony je rekao da je spavao u svojoj sobi kada je njegov otac ušao i počeo provjeravati njegov telefon, na što je reagirao smatrajući da je to povreda njegove privatnosti. Otac to nije dobro podnio te je sina počeo verbalno, a zatim i fizički maltretirati, pokušavajući ga zgrabiti i udariti. Anthony je nekako uspio izbjeći udarce te je utrčao u očevu sobu i zaključao se. Burt je nastavio lupati po vratima, a Anthony je uzeo dva pištolja za obranu, otvorio vrata i triput upucao oca.

I Just Killed My Dad

Što je otkrila istraga

Kad je policija počela istraživati ​​slučaj, došli su do zaključka da nije bilo vidljivih dokaza sukoba na mjestu zločina. Unatoč tome, mnogi su i dalje smatrali da je Anthony morao imati neki ozbiljan razlog da iznenada počini takav zločin. Postupno je na vidjelo počela izlaziti gnjusna istina o Burtu Templetu, što je ubrzo preokrenulo slučaj.

Ubrzo saznajemo da je Anthony kao dijete bio vrlo veseo i volio je zabavu sve do svojih pubertetskih godina kada se počeo bojati svog oca. Zbog toga se Anthony uglavnom držao povučeno, a činilo se da dječak uopće nije imao prijatelja ni poznanika. Ono što je bilo još čudnije jest da su ga susjedi rijetko viđali.

Šokantna istina koja nas je dirnula do suza

Među malobrojnim ljudima koji su Anthonyja blisko poznavali bila je njegova kolegica koja je htjela dublje istražiti ovaj slučaj, a željela je saznati tko je njegova biološka majka. Kada ga je policija ranije tijekom prvog ispitivanja pitala za identitet njegove majke, mladić im nije mogao dati ime, a nije im znao reći ni svoj datum rođenja i kućnu adresu. Kada je pronađena njegova majka u javnost su izašla nova šokantna otkrića o Burtu i Anthonyju.

Burt zapravo oteo dječaka od svoje tadašnje partnerice, biološke majke. Ono što je možda bilo još šokantnije jest da je Burt doista Anthonyjev biološki otac i da je malo dijete oteto iz vlastite kuće te ga je držao daleko od očiju javnosti. Tijekom godina, dječak je naučio samo čitati i pisati te osnove računanja, ali nije pohađao školu. Ne samo da mu je bilo oduzeto pravo na školovanje već je zbog toga patio i njegov društveni razvoj.

I Just Killed My Dad

Cjeloživotna represija, nadgledanje, kontroliranje i zlostavljanje bili su okidači zbog kojih je Anthony počinio strašan zločin. Otkako je izašao iz zatvora i nakon što je slučaj riješen, Anthony je ostao podalje od očiju javnosti, a u filmu I Just Killed My Dad ne spominje se gdje se trenutno nalazi.

Međutim, ono čime serija završava lijep je osobni uvid u mladićevo shvaćanje svijeta nakon vremena provedenog u zatvoru. Činjenica da je Anthony nekoć bio zanemaren i ostavljen sam bez ikakve ljubavi, pobuđuje u gledatelju suosjećanje. Taj nedostatak nadoknađuje i dan danas, sada počinje novi život okružen ljudima kojima je stalo do njega.

Foto: YouTube, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori