Omiljene serije koje su nadmašile i knjige po kojima su snimane

Omiljene serije koje su nadmašile i
knjige po kojima su snimane

Orange Is The New Black, Killing Eve, Big Little Lies – sve su to serije temeljene na knjigama koje smo pogledali u jednom dahu! Iako se često može čuti kako su knjige uvijek one koje kvalitetnije i slojevitije prenesu priču, ove su serije definitivno nadmašile popularnost samih književnih djela prema kojima su nastale.

The Handmaid’s Tale

Roman The Handmaid’s Tale izašao je 1985. godine, a autorica mu je kanadska spisateljica Margaret Atwood. Sama priča poprilično je mučna i šokantna. Radnja je smještena u ne tako daleku budućnost, u kojoj prevladava izuzetno patrijarhalno, totalitarno i kršćanski orijentirano društvo. Novoosnovana država nalazi se unutar SAD-a, a nazvana je Republic of Gilead.

U tako uređenom sustavu žene su postale najveće žrtve. Klasno podijeljeno društvo neke je od njih pretvorilo u takozvane “handmaids”, sluškinje kojima je jedina svrha rađati djecu muškarcima iz najviše klase, poznatih kao commanders. Priča opisuje i istražuje upravo položaj tih žena, prati njihovu novu svakodnevnicu, kao i neumornu borbu za ponovno stjecanje vlastitog identiteta i samostalnosti.

Sama knjiga u Americi je postigla veliki uspjeh. Autorica je za roman osvojila nekoliko prestižnih nagrada, a 1990. godine knjiga je dobila i svoju filmsku adaptaciju. Iako je film okupio impresivnu glumačku postavu kao što su Natasha Richardson i Faye Dunaway, ništa nije otvorilo vrata ovoj priči prema mnogo široj publici kao što je to napravila serija koja je s prikazivanjem krenula 2017. godine.

Serija The Handmaid’s Tale od samog je početka prikazivanja prikupila vrhunske kritike, ali i osvojila publiku širom svijeta koja do tada možda i nije čula za autoricu ovog distopijskog svijeta. Autori serije okupili su impresivnu glumačku postavu koju čine Elizabeth Moss, Joseph Fiennes, Alexis Bledel, Madeline Brewer i brojni drugi. Do sada su prikazane četiri sezone, a definitivno je odlučeno kako će se snimati i peta. Međutim, datum izlaska još uvijek nije poznat.

Big Little Lies

Big Little Lies serija je koja je u dvije sezone, između 2017. i 2019. godine, zaludjela publiku diljem svijeta. Međutim, ono za što je dosta ljudi saznalo tek nakon nagle popularnosti serije, jest da je ona snimana po romanu autorice Liane Moriarty. Knjiga je izašla 2014. godine i odmah je dobila pozitivne kritike, čak je bila i na bestseller listi utjecajnog New York Timesa.

Priča prati Jane, mladu samohranu majku koja se sa sinom doseli u novo mjesto, gdje upoznaje Madeline i Celeste s kojima veoma brzo formira prijateljstvo. Svaka od tri žene bori se s vlastitim svakodnevnom poteškoćama, od neslaganja u obitelji i razvoda, pa sve do fizičkog nasilja. Kako se bolje upoznaju, tako malo – pomalo otkrivaju razne tajne jedne o drugima, i postaju sve odlučnije u svojem suočavanju s bolnom prošlošću. Sama knjiga bila je hvaljena ponajprije zbog svog spretnog balansiranja između teških tema koje se tiču obiteljskog i seksualnog nasilja, te humora koji se proteže kroz brojne dijaloge u knjizi.

Svega tri godine nakon izlaska knjige svjetlo dana je ugledala spomenuta istoimena serija. Baš kao i knjiga, veoma je brzo osvojila kritiku, ali i publiku diljem svijeta. Serija je izašla na platformi HBO, a glumačka postava bila je impresivna. Glavne uloge su imale hvaljene glumice Reese Witherspoon, Nicole Kidman i Shailene Woodley. U sporednim ulogama pojavljuju se Adam Scott, Zoe Kravitz, Alexander Skarsgard, Laura Dern te Meryl Streep. Seriji je pripalo čak osam prestižnih nagrada Emmy te četiri Zlatna globusa. U dvije sezone donijela je savršeno zaokruženu adaptaciju popularnog romana i približila priču daleko široj publici.

Game of Thrones

Danas teško da postoji osoba koja  nije čula za fenomen zvan Game of Thrones. Autor tog fantastičnog svijeta je američki spisatelj George R. R. Martin. Zbirka njegovih knjiga nazvana je A Song of Ice and Fire, a sastoji se od pet (do sada objavljenih) naslova. Upravo prva knjiga, koja je izašla 1996. godine, nazvana je Game of Thrones. Martinove knjige bile su već poznate u krugovima ljubitelja fantasy svijeta, međutim ništa ga nije moglo pripremiti na ono što je uslijedilo kada je serija izašla na HBO-u.

Sama priča ove epske sage odvija se na izmišljenim kontinentima nazvanim Westeros i Essos. Na različitim dijelovima su na vlasti druge obitelji, dok je sjedište ovog svijeta u King’s Landingu. Nakon nekoliko nemilih događaja, kreće ono što i sam naslov sugerira – borba za prijestolje. Međutim, ono što ne znaju je da im se približava i opasnost sa sjevera, onakva s kakvom se još nisu susreli. Odmah na početku jasno je kako nije riječ o tek povijesnoj priči, već je u nju utkano mnogo fantastičnih elemenata.

Međutim, vratimo se na seriju. Iako su knjige uživale određenu dozu popularnosti, sve je eksplodiralo 2011. godine, kada je s prikazivanjem krenula Game of Thrones. Iako u samom startu možda nije imala veliku zvjezdanu postavu, priča i vizualni dojam koji je svaka epizoda ostavljala, prikovala je milijune fanova uz ekrane u veoma kratkom roku. Serija je finale imala 2019. godine, nakon osam sezona.

Budući da Martin u planu ima napisati još dvije knjige, nije bilo poznati kako će cijela saga završiti u njima. Tako da su producenti serije, u dogovoru s njime, prilagodili kraj kako onako kako su smatrali da je najbolje. Iako je posljednja sezona bila ona koja je naišla na razne kritike što se tiče odvijanja same priče, činjenica je da se i dalje radi o jednoj od najuspješnijih serija svih vremena.

Orange Is The New Black

Orange Is The New Black definitivno je jedna od najuspješnijih Netflixovih serija. Prikazivala se od 2013. do 2019. godine, kroz sedam sezona. Adaptacija je knjige američke spisateljice Piper Kerman. Riječ je o memoarima nazvanim Orange Is The New Black: My Year In A Women’s Prison.

Kada je sama autorica u pitanju, riječ je o ženi koja dolazi iz ugledne Bostonske obitelji, no život ju je odveo u ponešto drugačijem smjeru. Krajem 90-ih godina osuđena je zbog pranja novca i trgovine ljudima, nakon čega je u zatvoru provela 13 mjeseci. Upravo to razdoblje pretočeno je u njene memoare, koji su kasnije postali još poznatiji u obliku serije koja je privukla milijune gledatelja. Knjiga je izašla 2010. godine i prati njenu priču od dolaska u zatvor. Opisuje s kojim se sve izazovima susreće, kao i to kako ju iskustvo i okolnosti u kojima se našla iz temelja mijenjaju kao osobu.

Serija je okupila hvaljenu glumačko postavu, a u naslovnim ulogama su se našle Tylor Schilling kao Piper te Laura Prepon kao Alex, njena djevojka zbog koje je i završila iza rešetaka, kako je navela u memoarima. Ono u čemu su i serija i memoari uspijevali, jest kritika svih slojeva društva, kao i toga kako se vlasti odnose prema zatvorenicima, što je postao velik problem diljem Amerike. A upravo serija je bila ta koja je problematiku približila ljudima diljem svijeta. 

Killing Eve

Jedna od najvećih serija posljednjih godina svakako je Killing Eve. Riječ je o britanskom špijunskom trileru koji prati priču tajne agentice koja pokušava uhvatiti serijsku ubojicu. Serija je privukla veliku pozornost svojom jednostavnom obradom dosta teške teme, kao i crnim humorom koji se provlači svakom epizodom. Ono što je možda bio i najveći razlog popularnosti jest taj da su glavni likovi – žene.

Serija je nastala po seriji knjiga pod nazivom Villanelle, britanskog autora Luka Jenningsa. S prikazivanjem je krenula 2018. godine, a nakon četiri sezone, ovih je dana privedena kraju. Svaku od sezona je potpisivala druga autorica, dok je najpoznatija među njima možda genijalna Phoebe Waller-Bridge koja je napisala prvu sezonu serije. Glavne uloge imaju Sandra Oh kao agentica Eve Polastri te Jodie Comer kao Oksana Astankova / Vilanelle, kao ubojica za kojom kreće velika potjera.

Ono što su kritičari najviše hvalili kod ove ekranizacije jest činjenica da su ovdje oba glavna lika žene, za razliku od gotovo svih serija u kojima je u središtu priče muški lik. Također je istaknuto kako je Waller-Bridge učinila iznimno mnogo za oživljavanje ovih likova koji su složeni i višedimenzionalni, a sama priča je takva da gledatelja drži na rubu sjedala. Upravo sve to je ono što je Jenningsovim romanima udahnulo jedan novi život. 

Foto: IMDB/Profimedia

Učitati još
Zatvori