Ovih dana svi ponovno gledaju seriju Suits! Evo zašto
Ovih dana svi ponovno gledaju seriju Suits! Evo zašto

Ovih dana svi ponovno gledaju
seriju Suits! Evo zašto

Imate li dojam da ovog ljeta svi bingaju seriju Suits? Društvene mreže ponovno su preplavili video isječci i memovi koji se referiraju na popularnu dramsku seriju. Nemojte nas krivo shvatiti, itekako nas raduje što ponovno imamo priliku vidjeti Harveyja Spectora, no zanimalo nas je odakle toliki interes za ovaj naslov?

Naime, uspjeh serije pripisan je takozvanom Netflix efektu. Mnoge serije koje su debitirala drugim mrežama i platformama, svoj novi život i popularnost pronašle su upravo na ovoj platformi, uključujući  Gilmore Girls, Breaking Bad i Schitt’s Creek. Tehnički gledano, Netflix je najveći streamer, a serije koje su zakopane negdje drugdje mogu zasjati kad ih algoritam stavi pred stotine milijuna korisnika.

Netflix efekt

Iako je serija Suits već bila dostupna za streamanje na drugim platformama, a trenutno je dostupna i na Peacocku, pridruživši se Netflixovom popisu ovog ljeta brzo je stekla staru slavu. Također, oborila je i vlastiti rekord u najgledanijim minutama kada je riječ o “nabavljenim” TV emisijama, odnosno serijama koje nisu premijeru doživjele na istoj streaming platformi.

Povratak poznatom

Uz algoritam i širu dostupnost, serija Suits svoj ponovni uspjeh može zahvaliti i sklonost gledatelja da ponovno pogledaju naslove u kojima su prethodno uživali. Kao što je pojašnjeno u istraživanju koje je provelo Sveučilište u Chicagu, a koje je objavljeno u Journal of Consumer Research, ponovno konzumiranje sadržaja uz koji vežemo pozitivna sjećanja donosi nam veliko zadovoljstvo.

Navedeno istraživanje je pokazalo kako osobe koje uvijek iznova ponavljaju svoja gotovo hedonistička iskustva time potvrđuju svoje individualno iskustvo i posebno značenje koje ono za njih nosi. Budući da smo spomenuti naslov već pogledali, možemo se mirno prepustiti binganju, bez potencijalne anksioznosti oko mogućeg raspleta.

 

Sve zbog Meghan

Podsjetimo, serija Suits izvorno je emitirana od 2011. do 2019. godine, a radnja prati događanja u izmišljenoj odvjetničkoj tvrtki u New Yorku. Zanimljiv je podatak kako trenutno traje drugi revival ove serije, a prvi je doživjela zahvaljujući činjenici da je jedna od istaknutih uloga povjerena Meghan Markle, aktualnoj vojvotkinji od Sussexa. Njezina najistaknutija glumačka uloga privukla je pažnju svjetske javnosti u trenutcima kada je pristupala britanskoj kraljevskoj obitelji.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori