Pogledali smo nove epizode Stranger Thingsa, a priča je ovoga puta itekako mračnija
Pogledali smo nove epizode Stranger Thingsa, a priča je ovoga puta itekako mračnija

Pogledali smo nove epizode Stranger Thingsa, a priča je ovoga puta itekako mračnija

Čekali smo kao ozebli sunce skoro pune tri godine, i napokon dočekali. Nova sezona serije Stranger Things izašla je prošlog tjedna i, očekivano, odmah postala najgledaniji naslov na Netflixu. Novost je da ova sezona dolazi u dva dijela, a drugi je dio na rasporedu u srpnju. Sada nam je na raspolaganju sedam novih epizoda koje se, baš kao i sve prije njih, gledaju u jednome dahu.

Gdje smo stali?

Treća sezona završila je poprilično napeto. Nakon epskog obračuna sa jezivim Upside Down svijetom u trgovačkom centru, glavni junaci priče pretrpjeli su određene gubitke. ‘Čudo od djeteta’ Eleven ostala je bez svojih supermoći pomoću kojih je od početka priče branila gradić Hawkins od zlih sila. S druge strane, zajednica je ostala bez omiljenog šerifa Hoppera, koji se nesebično žrtvovao za konačan mir.

Međutim, već nakon odjavne špice posljednje sezone dobili smo bonus scenu koja nam je vratila nadu i najavila još jednu sezonu punu neočekivanih zapleta. Naime, Hopper je preživio eksploziju koja je zatvorila prolaz u Upside Down svijet. Međutim, loša je vijest to što su ga se dočepali Rusi koji su ga kao zarobljenika odveli negdje u sibirske pustopoljine. Sada preostaje pitanje kako će se vratiti?

Otvaranje četvrte sezone, u svjetlu svih događanja je, slobodno možemo reći, malo turobno. Ekipa je sada raštrkana, budući da su Eleven i Will odselili u Kaliforniju. El više ne posjeduje svoje moći i ima velikih problema u novoj školi. S druge strane, dio ekipe koji je ostao u Hawkinsu više nije povezan kao što je nekada bio. Max i dalje intenzivno proživljava gubitak svog brata Billyja, dok je Lucas skrenuo u nešto popularniju ekipu.

Zlo u novom obliku

I dok se svi bore sa svakodnevnim izazovima, nitko ni ne sluti da zlo jednostavno ne spava. Ovoga puta ono je u nešto drugačijem obliku od Demogorgona koji su nas plašili u prve tri sezone. Nećemo previše otkrivati, no ovoga puta nemoguće je pobjeći. Ekipa sada nema izbora nego se ponovno ujediniti i otkriti kako zaustaviti novo čudovište. U međuvremenu, Eleven se svim silama trudi vratiti svoje izgubljene moći, dok Hopper na sve načine pokušava napustiti Rusiju i zarobljeništvo. Međutim, ne ide sve tako glatko, dok se glavni protagonisti iz dana u dan uvjeravaju kako je Upside Down ovoga puta poslao nešto s čime ne znaju izaći na kraj.

Što se glumačke postave tiče ona je ostala ista, a budući da je od posljednje sezone prošlo nekoliko godina vidi se koliko su glavni glumci u međuvremenu odrasli. A ‘odrasla’ je i sama priča. Dok smo u samim počecima serije Stranger Things svjedočili priči koja je sama po sebi mračna, ipak je bilo više trenutaka uz koje bismo se iskreno nasmijali brojnim situacijama i dijalozima. Mnogi su seriju tada uspoređivali i s kultnim filmom Goonies, budući da je radnja pratila klince koji se i više nego dobro snalaze u totalno nadrealnoj situaciji. S četvrtom sezonom, ta se priča ipak malo promijenila.

Horor priča velike ambicije

Mračnija i depresivnija, Stranger Things priča koja djeluje kao punokrvi horor. Sve su to bile neke od reakcija gledatelja nakon što su pogledali nove epizode. Doista, sve manje se osjeti taj neka ‘summer’ osjećaj koji se povezivao sa serijom. Problemi se produbljuju, a iako i dalje postoje dijalozi koji nasmiju, riječ je o priči koja je napravila oštri zaokret u pravcu horora.

Kako će se priča ovoga puta dovršiti preostaje tek vidjeti, no činjenica je kako je sve zašlo u potpuni kaos iz kojeg će ovoga puta povratak biti težak. Iako je serija i dalje zadovoljila fanove diljem svijeta, teško se oteti dojmu kako je ambicija ovoga puta bila malo prevelika. Uz svu kreativnu slobodu koju su braća Duffer imali, priča na trenutke postaje ipak malo neuvjerljiva. Međutim, već u idućem nas vraća na trenutak u kojem se prisjećamo zašto toliko volimo Stranger Things.

Sada je pred nama drugi dio četvrte sezone koji će izaći na nešto više od mjesec dana te preostaje vidjeti kako će se ovoga puta priča rasplesti.

Foto: Profimedia/IMDB

Učitati još
Zatvori