Dokumentarac o ljubavi Hrvatice i Roma izazvao je velik interes na društvenim mrežama
Dokumentarac o ljubavi Hrvatice i Roma izazvao je velik interes na društvenim mrežama

Dokumentarac o ljubavi Hrvatice i Roma izazvao je velik interes na društvenim mrežama

Premda ovo mjesto najčešće zauzimaju politički skandali te vijesti iz svijeta poznatih i slavnih, već dva tjedna zaredom interes šire javnosti privukao je jedan naslov iz svijeta kulture. Nakon romana Kronika sretnih trenutaka, pažnju korisnika društvenih mreža privukao je dokumentarni film Snajka: Dnevnik očekivanja. 

U najavi je opisan kao participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Režiju filma potpisuje upravo glavna protagonistica Tea Vidović Dalipi, sociologinja čiji je profesionalni rad usmjeren ka istraživanju migracija i kulturnih identiteta. U svom redateljskom debiju poželjela je podijeliti svoje viđenje migracija i svijeta, krenuvši iz vlastite sobe.

Snjaka:Dnevnik očekivanja

Spremnost da se osude drugi i drugačiji

Kao što ističe redateljica, i svaki ljubavni odnos ulazimo opterećeni identitetima koje smo dobili u miraz od svojih primarnih obitelji, bili oni ekonomski, socijalni ili vjerski. Mirazi koje su dobili često su nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Njihova osobna priča, pretočena u film Snajka: Dnevnik očekivanja, ujedno je i svjedočanstvo različitih tradicijskih stereotipa pa i kulturnog rasizma. 

Nije to udaljena priča s velikih ekrana, njezina aktualnost ogleda se upravo i u brojnim komentarima na društvenim mrežama, koji nažalost, također počivaju na stereotipima. Još jednom se pokazalo koliko smo lako skloni osuditi druge zbog načina na koji su samosvjesno odlučili živjeti.

Snjaka:Dnevnik očekivanja
Snjaka:Dnevnik očekivanja

Različiti, a tako slični

S druge strane, različito podrijetlo i usvojeni kulturni obrasci osnovni su pokretač filma, no ujedno uspješno govore i o tome da koliko na prvu bili različiti, podliježemo sličnim očekivanjima. Posebice kada su naši roditelji u pitanju.

Dok pratimo glavne junake kako pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji te potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima, ne možemo sami ne primjetiti isto. Ja nikad neću biti snajka kakvu žele, izjava je u kojoj se zasigurno mogu prepoznati brojne gledateljice.

Film Snajka: Dnevnik očekivanja nastao je u produkciji zagrebačkog Restarta, stvaran je više od 10 godina, a sniman je u Zagrebu i Zaprešiću te kosovskim gradovima Ferizaj i Lipljan. Trenutno je dostupan na kino repretoarima, a njegov najavni video donosimo u nastavku:

Foto: Restart

Učitati još
Zatvori