Pogledali smo: ‘Mrs. America’

Pogledali smo: ‘Mrs. America’

Iza nas je nekolicina filmova i serija koji su se oslanjali na temu spolne nejednakosti ili pokreta za ženska prava. Nagledali smo se doista svega: samo su prošle godine svugdje iskakali ‘The Morning Show’ i film ‘Bombshell’ koji je čak zaradio nominaciju za Oscara. Ipak, tek s vremena na vrijeme iskoči neki uradak koji prikazuje nešto drugačije, dvije strane priče odnosno poigrava se pitanjem možemo li uopće svi biti ravnopravni?

Tako dvojako funkcionira i ‘Mrs. America’, vjerojatno prva važna serija 2020. godine.

Hollywoodski briljanti na setu

Na HBO Go za sad su stigle tri epizode serije od njih devet. Već na prvi pogled činilo se da se cijela hollywoodska krema ‘sjatila’ na seriju. ‘Mrs. America’ sustigla nas je ravno iz rukava Dhavi Waller, jedne od producentica serije Mad Men. Špica ove serije izgleda kao crveni tepih: Cate Blanchett, Elizabeth Banks, Sarah Paulson, Rose Byrne, Uzo Aduba, James Marsden i John Slattery samo su neka od zvučnih imena.

Istinita priča s korijenom u 70-ima

‘Mrs. America’ temelji se na stvarnim događajima, tek uz nekoliko fiktivnih likova. Vodi nas u jedan od ključnih trenutaka u američkoj povijesti odnosno u žar pokreta za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima 1970-ih godina. Dok s jedne strane kulturnog rata stoje feministkinje drugog vala, najveću odmazdu pruža upravo jedna žena.

Profimedia.hr

Phyllis Schlafly, koju je utjelovila oscarovka Cate Blanchett, u kaotičnim vremenima zauzima ulogu ‘zaštitnice američke obitelji’ koja neće dopustiti da se ženi oduzme najvažnija životna uloga – ona dobre domaćice koja drži obitelj na okupu. Jer svaka druga ideja o ženi za nju znači neuspjeh. ‘Kvaka’ je u tome što već na početku shvaćamo da Schlafly to ni sama nije zapravo bila. Štoviše, u fokusu ove proračunate konzervativne političarke prvenstveno su bile misije i nacionalna sigurnost SAD-a da bi se ubrzo transformirala u anti-feminističku figuru svoga vremena.

I kao takva je Cate Blanchett, kao u gotovo svemu što Blanchett radi, briljirala. Cijelo nas vrijeme drži prikovanima za ekran, ali niti u jednom trenutku ne zaziva našu podršku Schlafly. Dapače, dok na kraju prve epizode drži kardinalan govor o tome kako feministkinje samo žele „ustavni lijek“ za svoje osobne probleme (nepronalazak supruga), većini će nas biti sasvim jasno koga i što slušamo.

Ništa nas to ne čudi jer za Blanchett svi znaju u koju kategoriju glumice pripada. Upravo zato je iz naše perspektive, genijalno iznenađenje Uzo Aduba. Glumica najpoznatija po ulozi u seriji ‘Orange is the New Black’ u ‘Mrs. America’ utjelovila je Shirley Chisholm, prvu Afroamerikanku u Kongresu koja se bori za titulu predsjednice. Uvjerljiva je, strastvena i odlučna – dokle god joj društvo dopušta da takva bude. Svaka scena u kojoj je gledamo otkriva jedan sasvim novi sloj Shirley Chisholm.

Retro vremeplov

Realno, ono što nas je između ostalog privuklo seriji je vizualni aspekt – koji je nepogrješiv! Mara LePere-Schloop, kostimografkinja i dobitnica Emmyja, cijelu priču o ovom povijesnom periodu priča kroz pregršt detalja koji nas čitavo vrijeme prate. Od mode, frizura, dizajna interijera – sve je nenametljivo, a istovremeno sasvim jasno šalje poruku. Veliki je to uspjeh jer, iako je sve stilizirano i kostimirano, nemamo osjećaj da je nešto na granici karikature ili pretjerivanja.

Naši dojmovi još uvijek nisu potpuni jer nova epizoda serije ‘Mrs. America’ stiže 25. travnja i zasigurno je nećemo propustiti. Ako ne zbog izvrsne Cate Blanchett i Uzo Adube onda u krajnju ruku zbog priče za koju svatko mora znati jer je, u svakom slučaju, oblikovala i našu stvarnost.

Foto: IMDb, Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori