Na Netflix je stigla jedna od najboljih serija svih vremena koju sigurno niste gledali
Na Netflix je stigla jedna od najboljih serija svih vremena koju sigurno niste gledali

Na Netflix je stigla jedna od najboljih serija svih vremena koju sigurno niste gledali

Na Netflix često stižu neke starije, cijenjene serije koje nismo imali prilike gledati dok su se emitirale. Zato volimo kada možemo bingeati i napokon vidjeti u čemu je hype. Nakon što je nedavno proslavljena 25. godišnjica The Sopranosa, povodom čega su objavljivali klipove serije na TikToku (a seriju možete streamati i na HBO Maxu), na Netflix je nedavno stigla još jedna od onih serija koje nazivaju najboljim svih vremena – Six Feet Under.

Six Feet Under

O čemu je riječ?

Serija Six Feet Under emitirala se od 2001. do 2005., a prati disfunkcionalnu obitelj Fisher. Kada njihov patrijarh Nathaniel premine, ostavi obiteljsko neovisno pogrebno poduzeće svojim sinovima Nateu i Davidu. Serija također prati i majku obitelji – Ruth te najmlađu članicu – tinejdžericu Claire. Six Feet Under se fokusira na njihov svakodnevni život, obitelj i prijatelje dok se suočavaju s lekcijama o gubitku, životu i smrti. Sastavljena je od odlične glumačke postave koju čine Michael C. Hall kao David, Peter Krause kao Nate, Frances Conroy kao Ruth, Lauren Ambrose kao Claire te Richard Jenkins kao Nathaniel.

kultne serije na netlfixu

Zašto je smatrana jednom od najboljih?

Six Feet Under smatrana je jednom od najboljih HBO-ovih serija, ali i najboljih svih vremena. Nerijetko se pojavljuje na raznim ‘best of‘ listama, a kroz pet sezona je dobila razna priznanja, uključujući i devet Emmy nagrada te tri Zlatna globusa. U čemu leži privlačnost? Svaka epizoda započinje smrću, koja daje ton priči prije nego što se upusti u probleme u rasponu od smrtnosti do religije, a sve uz pozamašnu dozu crnog humora. Upravo pričanje priče je ono po čemu je serija poznata i u čemu briljira. Redatelj, scenarist i producent je Alan Ball koji je osvojio i Oscar za scenarij filma American Beauty.

Serija također besprijekorno miješa žanrove uključujući dramu, komediju pa čak i fantasy. Sve to sjajno doprinosi atmosferi i komplementira procesu žalovanja koje je prisutno u cijeloj seriji. Neke od smrti s kojima svaka epizoda započinje su iznenadne i šokantne, dok su druge očekivane, duge i bolne. Seriju su, stoga dosta hvalili kako dobro prikazuje smrt i nošenje s gubitkom. Prikazano je sve od ljutnje do depresije te se iz serije zapravo može izvući ona da svatko tuguje na svoj način i da nema ispravnog načina kako se nositi sa smrću voljene osobe.

Six Feet Under

Jedno od najboljih finala

Bez da spoilamo seriju, Six Feet Under ima jedno od boljih finala. Završiti seriju koju mnogi prate godinama tako da svi budu zadovoljni, nije lagan zadatak. Često je loš završetak ono što najviše zamjeramo, a neke od najboljih su se tu poskliznuli. Nerado se sjećamo lavinu negativnih reakcija na finale serija poput Igre prijestolja ili Kako sam upoznao vašu majku. Six Feet Under, pak s tim nije imao problema. Njezin fenomenalni scenarij i priča svakom liku dala je svršetak, ali je izbjegla predvidljivost i klasične norme jednog TV finala serije. Teme koje je obuhvaćala kroz sve sezone su odlično zaokružene.

Njezino dodavanje na Netflix izazvalo je ponovni interes i savršena je prilika da otkrijete jednu od najboljih serija svih vremena.

Foto: IMDb, Profimedia

Učitati još
Zatvori