Zašto svi sada gledaju Sopranose? 25. godišnjica serije obilježena je na jedinstven način
Zašto svi sada gledaju Sopranose? 25. godišnjica serije obilježena je na jedinstven način

Zašto svi sada gledaju Sopranose? 25. godišnjica serije obilježena je na jedinstven način

Obitelj Soprano diljem svijeta je smatrana jednom od najboljih TV serija svih vremena. Debitirala je 1999. godine i kroz šest sezona i 86 epizoda, završila 2007. definirajući cijelo jedno desetljeće. Prošlo je 25 godina od početka Sopranosa, a sada ih svi gledaju. Evo i zašto.

Sopranosi

Godišnjica na TikToku

Kako bi obilježili 25. godišnjicu serije, iz Warner Brothersa su odlučili oživjeti Sopranose na jedinstven način. Naime, na TikToku se pojavila kampanja Sopranos in : 25. Tamo sada možete pogledati Sopranose, ako nikada niste imali priliku, no s malim twistom. Warner Brothers je počeo puštati klipove serije epizodu po epizodu u trajanju od 25 sekundi koje rezimiraju cijelu epizodu. Do pisanja ovog teksta, na TikToku se nalazi 22 epizode, odnosno cijela prva sezona te prvih devet epizoda druge. Zanimljiv je to način da se proslavi godišnjica, ali i da se kultna serija približi mlađoj generaciji, pogotovo onima koji nisu bili ni rođeni kada je Obitelj Soprano završila s emitiranjem.

Među top deset najbolje ocijenjenih TV serija na IMDb-ju, Obitelj Soprano prati mafijaškog šefa iz New Jerseyja – Tonyja Soprana te njegove osobne i profesionalne probleme koje utječu na njegovo mentalno zdravlje. Serija je u velikoj većini iz njegove perspektive jer ga često pratimo kroz njegove razgovore sa svojom psihoterapeutkinjom. Tonyja pratimo na psihoterapiji, na poslu i kod kuće. Sopranosi su crna komedija koja je definirala početak 21. stoljeća te na sasvim drugačiji način prikazala mafijaše.

Sopranosi

Zašto su Sopranosi tolike ikone?

Razlozi zbog čega su Sopranosi toliko dobri i kultni leže u nekoliko elemenata. Primarno, glumačka postava na čelu s Jameson Gandolfinijem koji glumi Tonyja. Gandolfini je savršen za ulogu i u seriji daje možda najbolju televizijsku izvedbu u povijesti. Ostali glumci su nevjerojatno uvjerljivi. Sopranosi su također prekrasno filmski snimljeni. U vrijeme kada je serija nastala, TV produkcije su izgledale puno manje kvalitetnijim od filmova, a Sopranosi su jedna od prvih serija koja je zaista snimljena filmski. Možda najbolji razlog zašto su milijuni gledatelja bili prikovani za seriju je i kompleksno pričanje priče. Sopranosi dokazuju kako nijedan lik nije 100 posto dobar niti 100 loš, likovi su kompleksni i griješe. Iako nisu prva serija koja se poigrala s tim elementom, Sopranosi su gurali tu ideju najdalje dotad te dopustili kasnijim serijama poput Breaking Bad i Mad Men da briljiraju u tom polju.

Također je i prva serija u kojoj ‘nitko nije bio siguran’. Obilježavaju je šokantne i iznenadne smrti bitnih likova, što je u to vrijeme bila rijetkost. O ikoničnosti Sopranosa bi mogli pričati do sutra i spomenuti odlično korištenje glazbe, komedije i to kako su savršeno prikazali eru ranih 2000-tih. Voljeli ili mrzili Sopranose, ne možete ne priznati da su imali ogroman utjecaj u televizijskom svijetu.

Sopranosi

Ako vam je 25. godišnjica serije pobudila nostalgiju, osvježite vaše znanje o Sopranosima na TikToku, a ako ste jedni od onih kojih je nikad niste gledali, svih šest epizoda dostupno je na HBO Maxu.

Foto: IMDb, TikTok (@thesopranos)

Učitati još
Zatvori