Jedna od najgledanijih serija na Netflixu hrvatske je produkcije. Teško je zatomiti emocije
Jedna od najgledanijih serija na Netflixu hrvatske je produkcije. Teško je zatomiti emocije

Jedna od najgledanijih serija na Netflixu hrvatske je produkcije. Teško je zatomiti emocije

Renomirani domaći autor Eduard Galić slovi za najproduktivnijeg hrvatskog redatelja, a posljednje njegovo ostvarenje je film Šesti autobus. Isti je nastao u produkciji umjetničke organizacije MissArt i pod produkcijskom palicom Dominika Galića.

Riječ je o ratnoj drami koja tematizira pad Vukovara. Radnja tematizira misterij nestanka tzv. šestog autobusa kojim su zarobljeni branitelji i ranjenici odvezeni iz vukovarske bolnice, a čija sudbina nije poznata ni nakonviše od trideset godina. Temeljen je na arhivskim zapisima te beogradskim transkriptima sa suđenja za zločine na Ovčari, koji su postali integralni dio scenarija.

Šesti autobus

Premisa filma je sljedeća: Mlada Amerikanka pokušava pronaći čovjeka iz svoje prošlosti, koji nikad neće biti pronađen i to tijekom najvećeg sukoba na europskom tlu od Drugog svjetskog rata – bitke za Vukovar. Riječ je o potrazi za identitetom i istinom na mjestu gdje je istina selektivna i često neuhvatljiva. Ispod te potrage ključa potreba za vjerom, vezom i otkupljenjem.

Glumačku ekipu potresne drame predvode Marko Petrić i Zala Đurić, a uz njih se pojavljuju Rade Vulin, Živko Anočić, Pavla Matuško i Ozren Grabarić. Film Šesti autobus u kina je stigao 17. studenoga 2022. godine, upravo uoči obljetnice pada Vukovara. Prilikom njegova predstavljanja redatelj  je istaknuo kako je njegova nit vodilja bila aktualizacija govora o nestalima u Domovinskom ratu. Poznato je kako se u Vukovaru još uvijek se traga za više od 370 osoba čije sudbine nisu poznate ni nakon tri desetljeća.

Serija nastala iz filma

Početkom veljače film je u formatu serije od tri nastavka predstavljen na Netflixu, a trenutno se nalazi na trećem mjestu najgledanijih serija u Hrvatskoj. Oni koji su je do sada imali priliku pogledati otkrivaju kako je riječ o iznimno emotivnom, no istovremenom mučnom i bolnom prikazu koji svakako vrijedi pogledati.

U nastavku vam donosimo najavni video filma Šesti autobus:

Foto: Press, IMDb

Učitati još
Zatvori