Životni ples Tine Walme i Marka Petrića pun ljubavi i podrške
Životni ples Tine Walme i Marka Petrića pun ljubavi i podrške

Životni ples Tine Walme i Marka
Petrića pun ljubavi i podrške

Za simpatičan domaći par – Tinu Walme i Marka Petrića sigurno ste čuli. Iako ih oboje pratimo iz vremena kada još nisu bili zajedno, naš su interes još više probudili u posljednjoj sezoni Plesa sa zvijezdama koju smo vjerno pratili svake nedjelje na malim ekranima. Partnerstvo nisu dijelili i na plesnom podiju, ali su sa svojim plesnim partnerima – Pedrom Soltzom i Gabrijelom Pilić napravili odličan posao te osvojili naša srca. Početkom rujna razveselili su nas prelijepom vijesti o zarukama koja nam je bila dodatan razlog za razgovor. Pitamo se ima li ljepše teme o kojoj s njima možemo pričati od ljubavi i plesa? – Apsolutno ne!

Iako su oboje iz Zagreba, našeg uspješnog glumca iz Gavelle – Marka i ambicioznu plesačicu Tinu smo sreli ovog ljeta u Splitu dok su se odmarali od naporne sezone Plesa sa zvijezdama koja je bila iza njih. Upravo je Split mjesto za koje Marka vežu posebne uspomene. Svoju glumačku diplomu stekao je na Umjetničkoj akademiji u Gradu pod Marjanom, a početke karijere započeo je u splitskom HNK-u. Još u plažnom izdanju dogovorili smo ovaj razgovor, ni ne sluteći da će vrlo skoro Tina i Marko postati zaručnici. Odmorni, spremni za nove izazove i s lijepim vijestima vratili su se u Zagreb gdje su u svom intenzivnom rasporedu pronašli mrvicu vremena i za nas.

Nije im bio problem uskočiti u plesne cipele za naš današnji razgovor i zaplesati svoj ples za Journal. Pobjednici Plesa sa zvijezdama, Tini, ipak su one svakodnevni alat još od 6. godine, kada se počela baviti plesanjem. Od tada do danas iza sebe ima respektabilnu plesačku karijeru te je uključena u brojne plesačke projekte. Sve o iskustvu u show-u, najljepšim uspomenama, svome partnerstvu i onome što im je važno u ljubavi, Tina i Marko su nam otkrili u divnom razgovoru.

Tina, je li za tebe posljednja sezona Plesa sa zvijezdama bila posebnija od ostalih s obzirom da se u showu natjecao zaručnik Marko s plesnom partnericom Gabrijelom, ali i tvoj brat Alan?

Tina: Za mene je posljednja sezona Plesa sa zvijezdama bila najposebnija, upravo zbog toga što su se natjecali i Marko i Alan. Gledati ih svaki tjedan u dvorani kako plešu i stvaraju priču sa svojim partnericama je bilo inspirirajuće. Moram priznati da sam bila najponosnija sestra i cura svaku nedjelju.

Imali ste veće šanse da titula najboljeg plesnog para ode u „istu familiju“. Je li to bilo rasterećenje ili još veći pritisak?

Marko: Moj cilj je bio plesati što duže i naučiti što više, a naravno, bio sam presretan i ponosan kad su Tina i Pedro pobijedili.

Kada ste oboje pristali biti dio projekta Plesa sa zvijezdama, jeste li priželjkivali biti i plesni par?

Marko: To bi bilo prilično zgodno, ali nepravedno. Čisto zato jer bi imali znatno više vremena za trening od svih ostalih parova. Zbog toga nam je nekako bilo jasno da nećemo plesati zajedno.

Tina: Lagala bih kada bih rekla da nisam željela imati Marka za plesnog partnera. Mislim da bi to za nas bio itekakav izazov. Ipak, produkcija je ta koja odlučuje, ali iako nismo bili partneri cijele sezone, u Switch Up tjednu smo imali prilike zaplesati skupa. To mi je jedna od najdražih uspomena u show-u.

Kakav je osjećaj bio dijeliti plesni podij i kao životni, i kao plesni partneri? Je li bilo teško odvojiti privatno od poslovnog prilikom proba?

Marko: Bilo je zapravo vrlo prirodno i organski. Tina je izrazito profesionalna mentorica pa nije bilo potrebe za “postavljanjem” autoriteta. Poprilično sam svjestan njenog znanja i sposobnosti. Također i koliko je potrebno dobro iskoristiti vrijeme jer smo u svega nekoliko dana trebali uvježbati izuzetno intenzivnu koreografiju. Zbog toga nije bilo vremena za “dječje bolesti “. Oboje smo imali isti cilj.

 

Tina: Taj tjedan je bio izrazito zahtjevan. Promjena plesnih partnera nije bila lak zadatak. Taman smo pronašli kod sa svojim partnerima i onda je slijedio izazov promjene plesnih partnera. Marko i ja smo htjeli dati sve od sebe jer ipak je to bila jedina prilika da zaplešemo skupa. Proveli smo nekoliko sati više u dvorani kako bi dočarali priču i emociju koju su na kraju i gledatelji prepoznali.

Moram reći da nije bilo teško odvojiti privatno i poslovno. Marko je veliki profesionalac koji uvijek daje zadnje atome snage kada je najteže i poštuje svog mentora.

Znala sam koliko je genijalan i htjela sam da cijela Hrvatska u njemu vidi ono što ja vidim – moćnog i snažnog muškarca prepunog strasti, odlučnosti i nevjerojatne energije.

U showu ste oboje izdržali poprilično dugo. Tina ti si s Pedrom Soltzom otišla čak do kraja i osvojila glavnu nagradu. Puno je tu bilo koreografija koje ste učili, pripremali i plesali. Vjerujem da svaka od njih ima neko posebno mjesto, ali kada bi baš morali izdvojit jedan iz mora plesova, koji bi to bio?

Tina: Teško mi je izdvojiti jednu koreografiju, ali smatram da nam je Freestyle u finalu donio pobjedu, pa bih izdvojila tu koreografiju kao jednu od posebnijih. Plesali smo za sve navijače, za našu obitelj i za nas.

Marko : Mogu izdvojiti nekoliko – lyrical, slowfox i naravno Tinin i moj paso doble. Lyrical jer sam tada prvi put našao plesni izričaj u kojem se osjećam zbilja dobro. Slowfox jer je po svojoj prirodi vrlo zahtjevan, a na probama pa i na samoj izvedbi nam se dogodilo da smo ga otplesali kao jedno. To se stvarno rijetko događa i to je predivan osjećaj. I naravno paso doble s Tinom iz cijelog niza vrlo očitih razloga.

 

Tina Walme i Marko Petrić

Kako biste nam dočarali jedan prosječan dan tokom trajanja Plesa sa zvijezdama? Postoji li tada za išta vremena osim za vježbanje novih koraka?

Tina: Prosječan dan izgleda dosta intenzivno. Ujutro se probudim, krenem koreografirati broj te pokazivati partneru korake. Prolazimo sigurno 10 kratkih sekvenca kako bi vidjela koji segmenti ulaze u koreografiju i priču za zadani tjedan.

Nakon toga nekoliko sati vježbe, proba kostima ili rekvizita, te ponovni ulazak u dvoranu. Tu slijedi vježbanje koreografije koju smo taj dan posložili te slaganje priče i teme koja sve povezuje u smislenu cjelinu u kojoj oboje uživamo. Vremena nema puno, tako da u danu ostane jako malo vremena za privatan život, ali uz dobru organizaciju ništa nije nemoguće.

Marko: Ja ću biti vrlo kratak. Buđenje, doručak, ples, ručak, ples, večera, spavanje i tako u krug.

Vjerujem da je angažman na projektu, bez obzira na sve lijepe uspomene, ostavio i neke posljedice po zdravlje. Koliko vas je sve to skupa izmorilo i jeste li se uspjeli regenerirati i odmoriti?

Marko: Ovo je definitivno jedan od intenzivnijih projekata u kojima sam sudjelovao. Trebalo mi je neko vrijeme da se oporavim nakon završetka. Puno sitnih ozljeda se tu nakupilo. Ali s druge strane, da me netko pita da li bih sve ponovio, rado. Mnogo divnih ljudi sam upoznao – iz same produkcije, kandidata, navijača… Baš jedno posebno iskustvo.

Tina: Kod mene su ozljede bile prisutne već na početku proba. Ozljeda je bila ozbiljna i čekala sam odobrenje fizioterapeuta mogu li nastaviti uopće natjecanje. Nakon terapija na koje sam išla svaki dan uz intenzivne probe, sanirali smo ozljedu, no pojavile su se nove. Od skoro slomljenog Pedrovog prsta na nozi i moje rupture tetive na ramenu tokom predzadnjih tjedana uspjeli smo kroz sve ozljede i fizički napor izdržati do kraja i pobijediti sve izazove. Oporavak tijela još uvijek traje, uz vježbe i zagrijavanje po uputama fizioterapeuta.

Imao si priliku sudjelovati u dva slična formata – Ples sa zvijezdama i Zvijezde pjevaju. Nakon oba iskustva, možeš li povući paralelu i reći što je bilo izazovnije, u čemu si se bolje snašao i koji bi show izabrao opet da možeš?

Marko: Slično je u tome što su i jedan i drugi format daleko od moje zone komfora. Rad na tim projektima nije samo uvježbavanje pjesme ili koreografije, već i cijeli niz drugih stvari s kojima se tokom tih procesa moraš nositi. Imao sam ogromnu sreću što sam i u jednom i drugom projektu imao divne mentorice, od kojih sam stvarno naučio jako puno. Gina i Gabi, najbolje ste!

Da ponovno moram birati, vjerojatno bih izabrao ples. Mislim da više mogu ponuditi kao plesač, nego pjevač zbog skromnih vokalnih sposobnosti.

Oboje ste umjetnici. Jedan se bavi plesom, drugi glumom. Je li umjetnička strana ono što vas je spojilo i mislite li da vam ta zajednička točka kroz partnerstvo pomaže ili odmaže?

Tina: Umjetnička strana je ono što nas je spojilo i što nam definitivno pomaže u partnerskom odnosu. Oboje smo kreativni, razumijemo se i imamo zajedničke ciljeve, za partnerski odnos u plesu ili životu, najbitnije su dobra komunikacija, povjerenje i želja da rastemo skupa.

Marko: Najviše nam pomaže međusobno razumijevanje. Umjetnost je divna i ispunjava, ali u praksi to su ili previše slobodni ili prekrcani rasporedi, i samo obostrano povjerenje, te razumijevanje prirode posla kojim se bavimo je ogroman vjetar u leđa partnerstvu.

Koje su tri najveće vrline kojima se jedno drugome divite?

Marko: Tina je topla, iskrena i beskrajno pozitivna osoba, velika je podrška i navijač. A možda najviše od svega se divim njezinoj radnoj etici.

Tina: Marko je predivna osoba prepuna podrške koja me najbolje razumije i koja mi je najbolji prijatelj. Vrline su mu brižnost, inteligencija i odanost.

U ljubavi kao i u plesu nije sve idealno. Koje su to stvari koje vas kod partnera znaju najviše izbaciti iz takta?

Tina: Marku je zaista teško naći manu. Jedina stvar je organizacija koja mu nije najjača strana, ali ako mu je to najveća mana, onda sam zaista najsretnija žena na svijetu.

Marko: Najčešće one svakodnevne sitnice kojih se na kraju dana niti ne sjećaš. I pitaš se oko čega smo se ono porječkali?

Koja je vaša definicija ljubavi i što je to što povezuje ljubav i ples?

Marko: Ljubav je kad ti je toplo oko srca dok si s nekim. Međusobno povjerenje i poštovanje. A ples i ljubav nekako idu zajedno.

Tina: Ljubav i ples su za mene jedno! Povezujem ljubav uz ples i obrnuto. Sretna sam što svoju ljubav prema plesu dijelim sa svojom najdražom osobom. Za mene je to neprocjenjivo.

Međusobno poštovanje, povjerenje, razumijevanje i podrška su nešto što se rijetko nalazi, a sve to i puno više gradimo zajedno svaki dan.

Vratio si se svojoj prvoj ljubavi – glumi. Kakva je trenutno situacija na tom polju? Spremaju li se nove premijere i projekti? 

Što se tiče kazališta, Gavella je u zadnjim fazama obnove nakon potresa te se nadam da će ubrzo proraditi. Ove jeseni, točnije 15.11. će napokon u kino distribuciju krenuti film “Šesti autobus”, te animirani film “Cvrčak i Mravica”. Davanje glasa liku Cvrčka zbilja mi je jedno od najdražih iskustava u životu. Nadalje, na filmskom festivalu u Talinnu, u Estoniji, premijerno je prikazan film “Pelikan” Filipa Herakovića, gdje tumačim jednu od uloga. Nadam se da će se uskoro početi prikazivati i kod nas.

U showu si pokazala da si iznimno dobra mentorica. Imaš li u planu pokrenuti svoju školu plesa ili si isključivo bazirana na natjecateljskom plesu?

Voljela bih pokrenuti plesnu školu, no uz trenutne obveze i projekte, to nije moguće. Volim stvarati, tako da me trenutno veseli koreografiranje za razne projekte koje ćete uskoro imati priliku gledati.

Za potrebe našeg snimanja obukli ste plesne cipele i zaplesali. Svakodnevno plešete kroz život u ritmu obaveza, stresa i ljubavi. Plešete li nakon Plesa sa zvijezdama zajedno možda i u ritmu muzike za ples?

Marko: Tina pleše svakodnevno, jer živi ples, a ja se tu i tamo priključim sa nekim krivim korakom kad čujem neku dobru pjesmu. Naravno, ples je sada postao jedan od stalnih segmenata u mom životu!

Tina: Mislim da se svaki dan dogodi neki plesni pokret između nas dvoje, bilo u zezanciji, ili da spontano zaplešemo uz glazbu koja doma svira.

Foto: Sanja Tušek 

Posebno hvala Husar & Tomčić školi pjevanja na ustupljenom prostoru za snimanje.

Učitati još
Zatvori