Nitko tako dobro ne koristi sezonu kamenica, agruma i raštike kao restoran Bota Šare. Evo što probati
Nitko tako dobro ne koristi sezonu kamenica, agruma i raštike kao restoran Bota Šare. Evo što probati

Nitko tako dobro ne koristi sezonu kamenica, agruma i raštike kao restoran Bota Šare. Evo što probati

Hrvatski Jug i ove je zime itekako atraktivan. Bez velike turističke vreve, malostonski zaljev i sami Mali Ston i Ston u ovim mjesecima izgledaju čarobno. I da, itekako imaju što ponuditi gostima, bilo da smo u prolazu ili smo ovu destinaciju odabrali za kratki odmor. Ovaj je kraj kroz povijest itekako igrao veliku ulogu od same Dubrovačke republike, dok je danas pak poznata gastro oaza u kojoj ćemo uživati u Dalmaciji kakva je nekada bila.

Mali Ston
Mali Ston
Bora Šare restoran
Bora Šare restoran u Malom Stonu
Bota Šare

Veliku ulogu u tome ima jedna od najpoznatijih hrvatskih ugostiteljskih obitelji Šare koja je svoj prvi restoran Bota Šare otvorila krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Smješten u starom skladištu soli kojim dominiraju 20 metara visoki kameni zidovi. Dva drvena kata skladno su raspoređena, a gornjim dominira kamin koji je posebno atraktivan u ovo doba godine. Sam ambijent restorana vraća nas u prošlost, a i priča zanimljivu i bogatu priču ovog kraja i ljudi koji tu žive.

Bota Šare
Bota Šare
Bota Šare Mali Ston

Obitelj Šare ugostiteljsku priču razvija već skoro 40 godina. Ugostiteljstvo je dio njihovog identiteta, a Mali Ston izvor inspiracije. Utemeljitelji ove gastro bajke su Božidar i Tanja Šare, a njihovo šestero djece priču razvijaju dalje uz Ston i u Dubrovniku te Splitu i Zagrebu.

Bota Šare
Tanja Šare

Vrijeme raštike, kamenica i agruma

Stađun je godišnje doba, sezona ili vrijeme kada namirnica dozrijeva te kad je najbolji period za njezinu konzumaciju. U Bota Šare restoranima stađun je nit vodilja koja usmjerava ponudu i određuje osmišljavanje jelovnika. Zimski stađun u Malom Stonu vrijeme je od raštike, lignja, kamenica, agruma. Sve te namirnice isprepliću se kroz Botin jelovnik. Uvijek bogat i raznolik izbor ribe ponudu ovog restorana čine prihvatljivom za svakog. Oyster experience doživljaj je koji ne smijemo propustiti i koji će razveseliti sve ljubitelje kamenica na jedan novi, dosad nedoživljeni izričaj.

Bota Šare

Zašto zimi vrijedi posjetiti Mali Ston

Mali Ston maleno je dalmatinsko mjesto na Pelješcu na obali takozvanog Malog mora duguljastog zaljeva na jugu Hrvatske. Jedinstvenog rezervata prirode u kojem rastu najbolje i najukusnije kamenice u Europi. Mali Ston također je omeđen stoljetnim zidinama koje datiraju iz vremena slavne Dubrovačke republike.

Vrhunsku gastro priču dodatno će oplemeniti posjet Solani Ston. Prikaz procesa prikupljanja soli novo je iskustvo koje će nam dati uvid u to koliko je sol kao namirnica u povijesti bila vrijedna. Tada je nazivana bijelim zaltom. Okolica je pak bogata malim obiteljskim vinarijama kao što je vinarija Vukas. Zimski ritam ovog mjesta, gdje vrijeme prolazi polako prateći stađune, dovoljan su razlog za posjet i lagani reset na početne postavke i povratak čovjeku i prirodi.

Solana u Stonu
Solana Ston
Ston

Foto: Dean Tošović, Foto ADRIA

Učitati još
Zatvori