‘Clickbait’ je jedna od najnapetijih serija ove godine – znamo što gledamo nakon nje

‘Clickbait’ je jedna od najnapetijih serija ove godine – znamo što gledamo nakon nje

Netflix je ušao u jesensku sezonu izuzetno ambiciozno. Osim pete sezone serije La Casa de Papel, pripremio je novu sezonu hit serije Sex Education i još pregršt noviteta u rujnu. Među njima se istaknula i serija Clickbait koja je u kratko vrijeme postala jedna od najgledanijih na platformi. Jeziva bizarna premisa serije bila je dovoljna da privuče pažnju tisuće gledatelja, neka relativno dobro poznata lica zapečatila su njezinu popularnost.

I to ne bez pokrića – Clickbait je izazvao pohvale za intrigantnu neizvjesnu radnju i našao se pri vrhu preporuka za sve one koji vole napete priče prepune obrata.

U Netflixovoj seriji glumi Adrian Grenier (Entourage, The Devil Wears Prada) koji igra Nicka Brewera, muškarca koji iznenada nestaje. Nitko ne može otkriti gdje se nalazi ni što mu se moglo dogoditi, sve dok se na internetu ne pojavi video na kojoj drži natpis ‘Zlostavljam žene. Na pet milijuna pregleda ću umrijeti.’ U potragu za suprugom i bratom idu Pia (Zoe Kazan), njegova sestra te žena Sophie (Betty Gabriel). Očajnički pokušavaju utvrditi što se događa i kako ga spasiti, međutim, ne računaju da će pritom otkriti drugu stranu čovjeka kojeg poznaju gotovo cijeli život. Serija je prožeta ‘mračnim’ aspektom tehnologije i onoga što nam pruža, a publika ju u recenzijama hvali zbog neočekivanosti radnje. Iako su gotovo svi tragovi poznati vrlo brzo, do samog kraja gledateljima je teško raskrinkati što se točno dogodilo.

Mala je vjerojatnost da će serija Clickbait dobiti drugu sezonu, budući da je prikazana kao limitirana serija. Radnja bi se sama po sebi teško nastavila razvijati pa je ovo jedna od onih serija koju bismo radije pamtili samo po prvoj sezoni.

Međutim, postoji nekoliko izvrsnih alternativa koje će zadovoljiti ‘craving’ za napetim, neočekivanim sadržajem punim obrata.

How to Sell Drugs Online

Tehnologija igra glavnu ulogu u Clickbaitu, kao i u ovoj izvrsnoj njemačkoj seriji. Radnja prati introvertiranog tinejdžera Moritza Zimmermana koji počinje prodavati drogu kako bi impresionirao okolinu. Međutim, ne sluti da će se vrlo brzo naći na čelu online carstva droge zbog čega će neprestano morati biti na oprezu, a paralelno će otkriti mračnu stranu onih koji ga okružuju u stvarnom životu.

Hit and Run

serija Hit and Run cover

Možda manje podsjeća na Clickbait, ali svakako ima elemenata zbog kojih će zadovoljiti žudnju za napetim sadržajem. Hit and Run potpisuje uspješni tandem Lior Raz i Avi Issacharof koji stoji iza hit serije Fauda. Radnja je manje prožeta pitanjem viralnosti i tehnologije, ali u fokus također stavlja upitan karakter ljudi koje poznajemo i prošlost koja određuje likove. Serija prati Raza kao Segeva Azulayja, obiteljskog čovjeka koji vodi turističke ture po Tel Avivu. Njegova svakodnevica, u kojoj veliku ulogu igra supruga Danielle, raspada se kad ovu američku plesačicu iznenada udari automobil na putu do aerodroma za New York. Počinitelj bježi s mjesta nesreća, a Segev počinje shvaćati da ubojstvo njegove supruge možda nije slučajnost. Njegova prošlost izraelskog plaćenika otvara mnoge mogućnosti i imena koja bi mogla stajati iza zločina. Posebice nakon što ga nakon Daniellinog sprovoda kod kuće dočeka još jedna prijetnja. Dok polako slaže dijelove slagalice, Segev shvaća da možda nije samo njegova prošlost upitna, već i ona njegove pokojne supruge.

Gone for Good

Netflixov hit fokusira se i na pitanje od kojeg se ježimo; koliko zapravo znamo o onima koji su nam najbliži? O sličnoj temi progovara serija koja je izašla prije nepunih mjesec dana. U pitanju je francuska serija snimljena po triler romanu Harlana Cobena. Gone for Good donosi, baš kao i serija Clickbait, pregršt obrata i svakim nas krajem epizode mami da pustimo onu sljedeću. Radnja se vrti oko Guillaumea Lucchesija, muškarca koji je mislio da je već prošao ono najgore kad je izgubio dvije najvažnije osobe u svom životu: djevojku Soniju i brata Freda. Međutim, 10 godina kasnije Guillaumejeva sadašnja djevojka Judith nestaje misteriozno na sprovodu njegove majke. Kako bi je pronašao, mora se suočiti s brojnim istinama koji će promijeniti sve što je znao o vlastitom životu.

Don’t Fuck With Cats

Mini dokumentarac odnosno serija jedna je od najpotresnijih i najšokantnijih priča na Netflixu. Don’t Fuck With Cats: Hunting an Internet Killer potpisuje režiser Mark Lewis i prikazuje lov na zastrašujućeg ubojicu koji objavljuje snimke ubijanja mačića. Ubrzo nakon što se potresni video pojavio na internetu, jedna je Facebook grupa odlučila pronaći ubojicu i privesti ga. To čine analizirajući naizgled sitne detalje poput kutije cigareta na snimci, ali slučaj ubrzo eskalira i donosi još jeziviji obrat: ubojica uživa u pažnji koju dobiva, objavljuje još jedan video i ovoga puta prijeti da će sljedeća žrtva biti ljudska.

Orphan Black

Nagrađivana kanadska serija snimala se od 2013. do 2017. godine i brzo se istaknula kao jedna od najnapetijih priča posljednjeg desetljeća. Bila je nominirana i za Zlatni globus, Emmy i nagradu SAG, a na Clickbait podsjeća elementom tehnologije, upitnog morala glavnih likova i napetošću. Radnja prati prevaranticu koja preuzima identitet jedne od svojih žrtava koja izgleda upravo kao ona. Međutim, to je tek površina intrige koja se počinje granati u puno širu zavjeru i priču o jezivoj organizaciji koja joj je za petama.

Foto. IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori