Pogledali smo Ripley. Od šarmantnog prevaranta napravili su očajnog luzera
Pogledali smo Ripley. Od šarmantnog prevaranta napravili su očajnog luzera

Pogledali smo Ripley. Od šarmantnog
prevaranta napravili su očajnog luzera

Prošli tjedan na Netflix je stigla dugoočekivana miniserija Ripley, temeljena na romanu i filmu Talentirani gospodin Ripley. U glavnoj ulozi našao se Andrew Scott, koji napokon dobiva pažnju kritika i javnosti. Miniserija od osam epizoda postala je jedna od najgledanijih na Netflixu, a i mi smo je jedva čekali pogledati. Moramo priznati da smo očekivali puno više.

Ripley

O čemu je riječ?

Miniserija je smještena u 1960-e te prati Toma Ripleyja, prevaranta iz New Yorka kojeg bogati industrijalac angažira da ode u Italiju kako bi pokušao uvjeriti svog sina Dickieja Greenleafa da se vrati kući. Prihvaćanje tog posla Tomov je prvi korak u složeni život obmane, prijevare te ubojstva. Svima koji su gledali poznati film iz 1999. s Matt Damonom i Jude Lawom znaju kako se radnja odvije. No, ako i niste nikad pogledali film, možete pogledati Ripleyja.

Sama priča zanimljiva je, no sve u svemu Ripley nam se nije svidio. Evo i zašto.

Ripley

Ripley je prelijep, ali prazan

Daleko najbolja stvar kod ove miniserije je njezina fotografija. Sve je snimljeno crno-bijelom tehnikom i prekrasna Italija, njezine kamene ulice i zgrade savršeno dolaze do izražaja. Nažalost, izgleda kako se serija više fokusirala na tu vizualnu komponentu, nego na samu priču. Najveći problem s njom bila je njezina brzina, odnosno sporost. Ripley je definicija slow burn serije, ali ne na način na koji bi se to možda i isplatilo kasnije. Od početka do kraja radnja je bolno spora. Zbog toga, inače briljantna glumačka postava (pogotovo Scott), s vremenom je postala dosadna.

Sporost radnje dovela je i do ponavljanja. Ne znamo zašto smo morali toliko dugo gledati Toma Ripleyja svaku epizodu kako čita novine. Ili likove kao se penju u spuštaju niz stepenice. Ili Toma Ripleyja kako samo šeta gradom. Takve scene su se jednostavno mogle skratiti. U pokušaju da stvore hitchcockovsku napetost, zapravo su stvorili ispraznu priču koja je jedino bila zanimljiva u trenutku kada bi Tom Ripley skoro pa bio uhvaćen.

Je li glumačka postava pogrešna?

Ripley je okupio Andrewa Scotta, Johnnyja Flynna, Dakotu Fanning te ostale sporedne glumce od kojih su svi zaista talentirani glumci. U seriji se to i vidi te je riječ o dobrim glumačkim izvedbama, no možda pogrešnima za ono što serija traži. Već smo spomenuli da je sporost radnje dovela do toga da su izvedbe dosadne, no postoji i niz drugih stvari u vezi likova koje nam nisu baš najbolje sjele. Primjerice, Scottov Ripley je poprilično čudan. Kada prvi put dođe u Italiju i upozna Dickieja i Marge nije nam simpatičan, vidljivo je da je u tom okruženju smatran uljezom. Za usporedbu, Matt Damonov Ripley iz filma ima šarm zbog kojeg ga Dickie i Marge uvedu u svoj krug prijatelja. U seriji to se čini malo forsiranim i nikako uvjerljivim. Zašto bi taj par toliko vremena posvetio čudnom Ripleyju?

Ripley

Previše se trudi

Jasno je kako se Ripley previše trudio biti arthouse sa svojom fotografijom i noir stilom koji podsjeća na Alfred Hitchcockove filmove, ali zbog toga su žrtvovali inače napetu priču koja bi trebala imati mogućnost privući gledatelja i držati mu pažnju do kraja. Zbog priče koja se toliko proteže, Tom Ripley je umjesto snalažljivog prevaranta i oportunista, ispao očajni i depresivni luzer. Pozdravljamo seriju zbog truda i atmosferičnosti, no trebala je biti puno više.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori