Radikalno je film zbog kojeg ćete naučiti cijeniti učitelje. Osvojio je jednu od najvećih nagrada
Radikalno je film zbog kojeg ćete naučiti cijeniti učitelje. Osvojio je jednu od najvećih nagrada

Radikalno je film zbog kojeg ćete naučiti cijeniti učitelje. Osvojio je jednu od najvećih nagrada

U moru svih velikih kino hitova koji su nam došli prethodne godine, ali i početkom ove, lako je propustiti neke manje neovisne filmove koji su odlični, a koji prođu ispod radara. Jedan od njih je i meksički film Radikalno. Film je na prošlogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio jednu od najvećih nagrada – nagradu publike, a sada je stigao i u Kinoteku.

Radikalno

O čemu je riječ?

Radikalno prati Sergia Juareza, učitelja jedne siromašne škole na meksičkoj granici u gradu punom korupcije, nemara i nasilja. Škola mladima ne pruža nikakve opcije, stoga se Sergio okreće radikalnim metodama učenja kako bi zadobio interes učenika te otključao njihov stvarni potencijal. Riječ je o istinitoj priči koja se pojavila u članku američkog portala Wired 2013. godine, a priča je dirljiva i optimistična.

U ulozi Sergija gledamo Eugenia Derbeza, kojeg smo već gledali u ulozi učitelja, ali u filmu CODA. Režiju potpisuje Christopher Zalla, poznat po režiranju nekoliko epizoda serije Zakon i red. Iako je prošao ispod radara, film je oduševio javnost.

Ako pogledate recenzije filma, bilo kritičara ili publike, svi se slažu da je film odličan. U jednom trenutku se smijete, u drugom plačete, a u trećem se ljutite. Radikalno obuhvaća jednu ljudsku priču koja pažnju skreće na puno veće probleme koji mnogi pokušavaju ignorirati. Unatoč problemima koji su itekako stvarni, film nosi poruku nade i važnosti obrazovanja. Radikalno je jedan od onih filmova koje zaista ne želite propustiti, koji humorom i dobrotom ispunjava inače mračnu i tužnu okolinu ljudi koje prikazuje. Film trenutno igra u Kinoteci, a u nastavku donosimo trailer.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori