Predstava koju želimo gledati: Projekt koji progovara o problemu umjetnosti u današnjem društvu
Predstava koju želimo gledati: Projekt koji progovara o problemu umjetnosti u današnjem društvu

Predstava koju želimo gledati: Projekt koji progovara o problemu umjetnosti u današnjem društvu

‘Predstava koju želimo gledati’ novi je projekt Kuće Nahero nastao u koprodukciji s Empiria teatrom i suradnji s Crnim mačkom, klubom na zagrebačkoj adresi Mesnička 12, u kojem će se na Dan zaljubljenih, 14. veljače održati svečana premijera predstave, a zatim slijedi i njezina repriza, i to na istome mjestu 17. veljače s početkom u 20:30.

Tercet režije, osmišljavanja teksta i dramaturške prilagodbe odradio je cijeli autorski tim zajedničkim snagama, prije svega redateljica Rajna Racz, dramaturginja Dina Vukelić, te glumci Fabijan Komljenović i Melody Martišković, dvojac koji predstavu naposljetku i izvodi. Glazbu je skladao Marin Živković, za produkciju i oblikovanje svjetla zadužena Iva Srnec Hamer, dok je Judita Franković omogućila prikladnu kostimografiju.

Predstava koju želimo gledati
Predstava koju želimo gledati

Idealna predstava u neidelanim uvjetima

Ravnopravni/e sukreatori/ce predstave Rajna Racz, Dina Vukelić, Melody Martišković i Fabijan Komljenović fokusiraju se na temu idealne predstave u neidealnim uvjetima na nezavisnoj sceni, promatrajući je kao neizvjesnu scenu. Dvoje mladih izvođača povezuje osjećaj egzistencijalne tjeskobe i neprekidnog čekanja – bolje prilike, vidljivosti, posla.

Za vrijeme otegnutog čekanja, oni pokušavaju stvoriti predstavu u kojoj odnos prema umjetnosti (kazalištu) poprima dimenzije ljubavnog odnosa. Oni se u kazalište iznova zaljubljuju i odljubljuju, njime se fasciniraju i osjećaju prema istome bijes, idealiziraju ga i razočaravaju se. Oni su istraživači koji beskompromisno uplovljavaju u problem vlastite umjetnosti i njezina značenja u konzumerističkom društvu, balansirajući na granici između fikcije i fakcije.

Predstava koju želimo gledati
Predstava koju želimo gledati

Kada ju možete gledati?

Prije reprize premijere Predstave koju želimo gledati, 17. veljače od 18 do 20 sati, održat će se radionica Što se krije iza maske koju će voditi afirmirana slikarica i psihologinja Tara Beata Racz, a u fokus stavlja maske kao dio naše svakodnevice, u kojoj tijekom interakcije s drugima nosimo ‘prikladne’ oblike maski, koji su nerijetko lažni te stoga dolazi do sve veće diskrepancije između našeg privatnog i javnog ja.

Što se krije iza maske? Tko sam zapravo ja? Koje su moje autentične želje i potrebe? Mogu li biti svoj i iskren prema sebi, a prihvaćen? Na koje sve načine odustajem od svoje autentičnosti?, neka su od pitanja koja će se istraživati tijekom radionice. Budući da je broj polaznika ograničen, obavezna je prijava na uonahero@gmail.com.

Foto: Filip Milković

Učitati još
Zatvori