Kao i prva, nova sezona ‘Russian Doll’ nešto je najbolje što večeras možete pogledati na Netflixu

Kao i prva, nova sezona ‘Russian Doll’ nešto je najbolje što večeras možete pogledati na Netflixu

O Natashi Lyonne nerijetko smo vam pisali – najčešće s oduševljenjem. Činjenica je da smo koristili svaku priliku kako bismo vam njezin rad približili u raznim filmskim ili TV listama jer ova je glumica u svojoj karijeri imala nebrojeno glumačkih higlightova. Neopravdano su prošli pod radarom masovne publike, sve do pojave serije Russian Doll koja je 2019. godine neviđenom lakoćom postala jedna od najpopularnijih komedija na Netflixu, ali okarakterizirati je samo tako bilo izuzetno pogrešno.

Jer Natasha Lyonne i Russian Doll (koju potpisuju uz nju i Amy Poehler i drugi) u prvoj su nas sezoni uistinu nasmijavali, ali taj je humor bio isprepleten brojnim egzistencijalnim pitanjima, dilemama i traumama. Sve smo ih proživjeli kroz prizmu Nadije Vulvokov (Lyonne), autodestruktivne žene koja se iznova budi, umire i opet budi u kupaonici na proslavi svog 36. rođendana. Zaglavila je u vremenskoj petlji koju će uspjeti dokučiti tek kad upozna mladog Alana (Charlie Barnett), njezinu potpunu suprotnost, koji je također zapeo u petlji. Njih dvoje iznova proživljavaju svoj posljednji dan, haraju New Yorkom u potrazi za odgovorima, karakteri im se sudaraju, paralelne stvarnosti prožimaju. Fantastična prva sezona završila je uz zadovoljstvo gledatelja i druga nije bila ni potrebna.

Danas nam je, pak, drago da je imamo. Druga je sezona, ukratko, pokazala da je ovo doista serija Natashe Lyonne i njezinog lika s kojim nam se stopila, ali i estetske, glumačke, konceptualne i glazbene izvrsnosti.

Zbogom vremenskom loopu – Idemo na putovanje kroz vrijeme

Druga sezona serije Russian Doll zapravo ima malo zajedničkog s prvom; točnije, može ju se čak promatrati kao svojevrstan prequel, puno više nego nastavak. Čak ni time loop odnosno vremenska petlja nije više slučaj, ali koncept vremena ostao je pokretač radnje. Ovoga puta, Nadiju i Alana pratimo četiri godine nakon prvotnih događanja – u 2022. godini. Karakterno su ostali isti: ona još uvijek neprestano puši, živi dan po dan, ali i svjesnije brine o svojim bližnjima. On, pak, odlazi na bezbroj spojeva koje mu mama namješta. Jedne večeri Nadia ulazi u metro na putu do prijateljice Maxine, ali izlazi na neočekivanoj stanici; u 1980-im godinama. Na svu sreću, nije zapela u njoj, štoviše, može zgodno putovati kroz vrijeme i vraćati se po potrebi.

No, twist je u cijeloj priči što je u 1980-ima Nadia u tijelu svoje majke i ima priliku ispraviti sve ono za što je pokojnu, rastresenu i mentalno oboljelu majku Noru (Chloe Sevigny) cijeli život krivila. Alan u svoje vremensko putovanje ulazi upravo inspiriran Nadijinim iskustvom, ali ne očekuje da će, za razliku od nje koja mahnito želi promijeniti povijest, prvotno uživati u spoznajama o sebi. U novom poglavlju njihove sudbine nisu povezane, ne ovise jedan o drugom, ali paralelno su na svojim vremenskim putovanjima.

Russian Doll je ovoga puta briljirala atmosferom, estetskim dojmom i dala nam ono najbolje od Lyonne. Dijalozi su prožeti intertekstualnošću i referencama na djela svjetske knjIževnosti, filmove i glazbu. Štoviše, glazbena podloga besprijekorno prati radnju i dirigira atmosferu najupečatljivijih scena. Putovanje kroz vrijeme dalo je priliku kostimografima i scenografima serije da nas teleportiraju u osamdesete, šezdesete i četrdesete godine prošloga stoljeća. Dizajn seta i kostimi okosnica su novog svijeta u koji smo s drugom sezonom otišli i razlog zašto nam je ova sezona za nijansu draža od prethodne. Međutim, najveći je adut serije domišljatost autorica, vizualna rješenja, prijelazi iz priče u priču zbog koje je Russian Doll uvijek za korak bolja od bilo koje druge serije takvog tipa. Natasha Lyonne svojim je hrapavim glasom, odrešitošću, ekspresijama lica i stilom idealna (gotovo anti)junakinja.

Jedinu zamjerku koju ostavljamo novom poglavlju Russian Doll je dojam da je Barnettov lik Alan ostao tek toliko da bi postojao. Nadijina je priča mogla sasvim solidno, ako ne i bolje, funkcionirati zasebno, ali kad je Alanova sudbina već bila uključena u putovanje kroz vrijeme – mogla je dobiti i smislenijeg prostora.

Russian Doll će se, vjerujemo, naći i ove godine na popisu najboljih serija godine po izboru filmskih kritičara, a ovog se puta nadamo – i po izboru publike.

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori