Painkiller je nova Netflixova hit serija. Ako ste ju već pogledali imamo dostojnu zamjenu
Painkiller je nova Netflixova hit serija. Ako ste ju već pogledali imamo dostojnu zamjenu

Painkiller je nova Netflixova hit serija. Ako ste ju već pogledali imamo dostojnu zamjenu

Dok fentanil, jak sintetski opioidni analgetik sličan morfiju, sada dominira naslovnicama kao droga koja pustoši američko društvo, kasnih 1990-ih i ranih 2000-ih, OxyContin je bio taj koji je potaknuo razgovore o utjecaju prekomjernog prepisivanja opioida i analgetika. Formuliran i proizveden od strane obiteljske organizacije Purdue Pharma, Oxy je brzo postao popularan i široko dostupan jer  se reklamirao kao siguran opioid koji ne izaziva ovisnost.

Njegovoj popularnosti uvelike je pridonijelo promicanje preko zdravstvenih radnika koji su bili pogrešno informirani o lijeku i uvelike su profitirali od propisivanja istog. Posljedica je bila najveća opioidna kriza u suvremenoj američkoj povijesti. 

serija painkiller

Painkiller

Pozadinu slučaja Oxy pokušali su rasvijetliti istraživački novinari Barry Meier u knjizi Pain Killer i Patrick Radden Keefe u članaku iz New Yorkera The Family That Built the Empire of Pain, dokumentirajući  uspon OxyContina i trajan utjecaj koji je imao na američko društvo. Oba literarna predloška poslužila su kao temelj za Netflixovu novu limitiranu seriju Painkiller, koja se posljednjih dana našla na listi najgledanijih novih naslova u našoj zemlji.

Premda se ne može poreći je da je priča koju Painkiller nastoji ispričati važna jer naglašava istinu o tome kako je opioidnu krizu bilo i više nego moguće izbjeći te da je ona rezultat podivljale korporativne pohlepe, serija je postigla osrednje ocjene. Najveća zamjerka usmjerena je ka površno obrađenoj središnjoj temi, dok su pozitivne kritike mahom usmjerene ka glumi i portretiranim likovima. 

serija painkiller

U režiji Petera Berga, serija je fikcionalizirani prikaz epidemije opioida ispričan iz perspektive preživjelih, žrtava, zlikovaca i onih koji stoje negdje između. Tragedija je to potaknuta pohlepom i potpomognuta korupcijom, a čije su posljedice i danas vidljive. Šest epizoda serije donosi nam plejadu likova, a u glavnim ulogama imamo priliku vidjeti Uzu Adubu i Matthewa Brodericka.

Adubu, široj javnosti poznata po ulozi u hit seriji Orange Is the New Black, glumi Edie Flowers, odvjetnicu koja radi za ured američkog tužitelja koja istražuje novi lijek OxyContin, dok je Brodericku povjerena uloga Richarda Sacklera, direktora u farmaceutskoj tvrtki Purdue Pharm.

Dopesick

Možda i najveća zamjerka obradi teme proizlazi iz usporedbe s nagrađivanom serijom Dopesick koja tematizira isti slučaj. Ipak, izvodi to eksponencijalno bolje te sadrži dozu empatičnost koja nedostaje u Painkilleru. Kroz brojne isprepletene priče Dopesick pruža uvid u postupan razvoj ovisnosti koja je s vremenom odnijela brojne živote. Serija na realističan način opisuje stanje zdravstvenog i političkog sistema u Americi – koji profit stavljaju daleko iznad ljudskih života.

Također, vrijedi istaknuti i sjajnu glumačku rolu Michaela Keatona, koji je za istu nagrađen na prošlogodišnjoj dodjeli nagrade Emmy. Preostale sjajne miniserije snimljene prema stvarnim događajima koje su vam, baš poput Dopesicka, možda prošle ispod radara možete pronaći ovdje.

Foto: IMDb, Netflix

Učitati još
Zatvori