Sjajne miniserije snimljene prema stvarnim događajima koje su vam možda prošle ispod radara
Sjajne miniserije snimljene prema stvarnim događajima koje su vam možda prošle ispod radara

Sjajne miniserije snimljene prema stvarnim događajima koje su vam možda prošle ispod radara

Neobične, misteriozne, vrlo često na granici s nadrealnim – pojedine priče iz svakodnevnog života postale su inspiracija za kreiranje  filmskih i TV ostvarenja. Nasuprot fikciji koja uvijek nudi predah ili bijeg u imaginarnu dimenziju – intrigantne i nadasve realne životne priče pak vrlo često prikazuju nedovoljno istražene – povijesne ili krimi zakulisne aspekte. Sledi preporuka pet true events mini-serija koje su prošle ispod radara.

Somos

Meksički pogranični grad Allende postao je doslovno grad duhova nakon neuspjele međunarodne operacije protiv lokalnog narko kartela. Zločin koji je prije dvanaest godina potresao meksičku javnost, dugi niz godina bio je predmet različitih insinuacija i tek nakon novinskog članka američke novinarke Ginger Thompson, How the U.S. Triggered a Massacre in Mexico, skriveni detalji ove operacije postali su javno dostupni.

Mini-serija Somos bez ikakve maske otkriva na koji je način Uprava za suzbijanje narkotika iz Amerike uslijed nedovoljno razrađene kooperacije posredovala kao okidač u zločinu koji je počinio najsuroviji meksički kartel Zetas i na realističan način kroz šest epizoda evocira životne priče stanovnika Allendea koji su stradali 18. ožujka 2011. godine. Serija je dostupna na streaming platformi Netflix.

The Playlist

Biografska drama The Playlist kroz šest jednosatnih epizoda bilježi nastanak i uspon najpopularnije platforme za steraming glazbe –  Spotify. Švedska mini-serija usredotočena je na mladog tehnološkog poduzetnika iz Stockholma, Daniela Eka, koji je sredinom 2000-ih uz pomoć poslovnih partnera redefinirao glazbenu industriju, ponudivši besplatno i legalno preslušavanje glazbe širom sveta.

Svaka od šest epizoda iz različitih perspektiva otkriva razvojni put Spotify platforme i samim tim šalje snažnu poruku da je za nastanak nečeg revolucionarnog potrebno više od odlične ideje. Serija je dostupna putem streaming platforme Netflix.

Mrs. America

Limitirana serija Mrs. America donosi priču o suprotstavljenim stavovima različitih ženskih grupacija – koje su istupile uoči ratifikacije Amandmana o jednakim pravima tijekom druge polovine 20. stoljeća. Godine 1972. gotovo je bilo izvjesno da će ERA (Amandman o jednakim pravima),pedeset godina nakon prve inicijative, konačno biti prihvaćen od stane državnih zakonodavstava zahvaljujući istaknutim borkinjama za prava žena, Betty Friedman i Gloriji Steinem. Međutim, sasvim neplanirano na scenu stupa anti-junakinja ove serije Phyllis Schlafly, koja je uz parolu Stop the ERA (Stop the Equal Rights Amendment) krenula u snažnu borbu protiv feminističkog pokreta čije su predvodnice bile upravo Betty i Gloria.

Konzervativna Phyllis je manipulativnim taktikama okupila oko sebe veliki broj domaćica širom Amerike  – koje su slijepo povjerovale u njene besmislene i kontradiktorne stavove i tako izazvala potpuni razdor između žena, podijelivši ih u suprotstavljene entitete. Serija je dostupna na streaming servisu Hulu.

Dirty John

Nakon četiri neuspjela braka dizajnerica interijera Debra Newell odluči savršenog partnera potraži na stranici za upoznavanje starijih od pedeset godina. Na taj način ona stupa u vezu s Johnom, koji je na prvi pogled djelovao kao šarmantan i uglađen muškarac. Njihova veza razvijala se velikom brzinom, te John i Debra već nakon mjesec dana poznanstva započinju zajednički život. Ovakav slijed događaja izazvao je veliko negodovanje od strane Debrinih kćeri, koje su od samog početka naslućivale da John krije mračne tajne. Debra nije vjerovala u njihove insinuacije sve do momenta dok i sama nije naišla na dokaze koji su upućivali na kriminalnu prošlost njenog partnera.

Antologijska serija Dirty John snimljena je po istinitom događaju i uz dramske momente prikazuje slučaj uspješne poslovne žene Debre Newell, koja je postala meta serijskog manipulatora s višegodišnjim kriminalnim dosjeom. Serija je dostupna na streaming platformi Netflix.

Dopesick

Kroz osam epizoda limitirana serija Dopesick donosi nam priču o tome kako je lijek protiv kronične boli OxyContin izazvao najveću opioidnu krizu u suvremenoj američkoj povijesti usmrtivši oko pola milijuna ljudi. Farmaceutska kompanija Purdue Pharm 1995. godine plasirala je na tržište lijek protiv OxyContin, čiji je aktivni sastojak oksikodon kemijski sličan morfiju. Čelnici kompanije uvjeravali su brojne korisnike da lijek ne izaziva ovisnost zbog izrazito slabog otpuštanja aktivne komponente – međutim, pozadina je bila sasvim drugačija.

Kroz brojne isprepletene priče serija Dopesick pruža uvid u postupan razvoj ovisnosti koja je s vremenom odnijela brojne živote. Serija na realističan način opisuje stanje zdravstvenog i političkog sistema u Americi – koji profit stavljaju daleko iznad ljudskih života. Serija je dostupna na streaming servisu Hulu.

Članak preuzet sa Journal.rs.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori