Ovo su filmovi s najboljim soundtrackom
Ovo su filmovi s najboljim soundtrackom

Ovo su filmovi s najboljim soundtrackom

Filmovi i glazba uvijek idu skupa, a ona je u večini slučajeva i taj faktor x koji doprinosi cijelo atmosferi i u konačnici kvaliteti. Mnogi su filmovi proslavili glazbu, a i glazba je proslavila mnoge filmove. Neke su numere tako zauvijek ostale zapamćene na stranicama pop i opće kulture. Mi smo danas izdvojili one filmove čiji soundtrack žari i pali dan danas.

Purple rain

Prvi koji nam pada na pamet svakako je legendarni ‘Purple Rain’ iz 1984. Epsko je to slavlje rock & rolla, mnogo kičaste šminke, motora i zvuka gitare. Prince je svojom glazbom i glumom briljirao te se ‘Purple Rain’ upisao ne samo u listu najboljih filmova, već i u najbolje soundtrackove svih vremena.

The Graduate

‘The Graduate’ je film koji je Dustina Hoffmana vinuo u glumačke visine, a glazbenici Simon & Garfunkel tada su potvrdili svoj status s ostvarenjem jednog od najljepših trenutaka pop-folk glazbe s pjesmama ‘Sound of Silence’ i, naravno, ‘Mrs Robinson’.

‘American Graffiti’

‘American Graffiti’ soundtrack donosi čak 41 pjesmu klasičnih rock izvedbi šezdesetih godina 20. stoljeća – Chuck Berryja, Buddy Hollyja i sl. pomiješanih sa sekvencama DJ Wolfman Jacka, što je bilo svakako odvažan potez 1973.

‘Trainspotting’

‘Trainspotting’ je film koji je napravio pravu revoluciju u britanskoj, no i svjetskoj kinematografiji 90-ih godina 20. stoljeća. Soundtrack vjerno prati maničnu radnju filma i donosi odlične stvari Iggyja Popa, Briana Enoa, Primal Screama, Sleepera, New Ordera, Blura, Lou Reeda, Underworlda, Elastice, Pulpa i drugih…

‘Goodfellas’

‘Goodfellas’, jedan od najboljih gangsterskih filmova svih vremena i koji čvrsto drži svoj kultni status, osim odličnih glumačkih izvedbi donosi isto tako genijalan soundtrack i to izbor s potpisom Martina Scorsesea. Zanimljivo je da je birao pjesme i glazbene bojeve koje su bile autentične za vrijeme kada se pojedina scena odvijala te da nakon scene Henryjevog uhićenja pa sve do kraja filma nema glazbene pozadine.

‘Rock and Roll High School’

‘Rock and Roll High School’ je mjuzikl čije je radnja smještena u 1980.-e godine i koji je obilježen glazbom kultnog punk benda Ramones koji se u filmu pojavljuju kao počasni studenti. Apsolutni glazbeni bombon za sve ljubitelje žanra i kultnog benda.

‘Lost in Translation’

Soundtrack filma ‘Lost in Translation’ osvojio je kritiku i publiku te je zauzeo 22. mjesto top liste časopisa The Rolling Stone najboljih soundtrackova svih vremena. Svi ljubitelji filma i njegove atmosfere također će uživati i u pomno biranoj glazbi koja ga prati.

‘Singles’

‘Singles’ je kultni film iz 1990.-ih koji isto tako donosi kultni grunge soundtrack istog doba. Nagla komercijalna popularnost grunga desila se zahvaljujući izdanjima Nevermind (Nirvana), Ten (Pearl Jam), Superunknown (Soundgarden), Dirt (Alice in Chains) i Core (Stone Temple Pilots). Uspjeh ovih albuma i bendova učinila je alternativni rock popularnijim no ikada i grunge je postao dominantan žanr tog doba. Njegov utjecaj je bio velik u popularnoj kulturi, modi i filmu. Grupa Alice in Chains je postigla svoju popularnost 1992. godine kada se njihova pjesama ‘Would?‘ našla na soundtracku za film ‘Singles’ redatelja Camerona Crowa.

‘Boogie Nights’

‘Boogie Nights’ donosi najbolje od disca i funky glazbe 1970.-ih i 1980.-ih. Uz Purple Rain, apsolutni je pokazatelj koja je najbolja filmska glazba tog doba. Izgleda da su 80.-ih dominirali odlični soundtrackovi jer dijametralno suprotan žanr i film ‘Pretty in Pink’ donosi jedan drugačiji uvid u glazbu, no ništa manje privlačan te niže hit do hita. Nakon soundtracka ‘Pretty in Pink’ još su dva koji pokrivaju glazbu tog razdoblja, a dijelovi su filmova koji žanrom posve odudaraju od spomenutih – ‘Saturday Night Fever’ i ‘American Hustle’. Cijeli filmovi i soundtrackovi jedna su velika glazbena posveta i kao takvoj bi se trebalo i pristupati. Iako na mjestima kičasta, donose najbolje hitove tog doba. Soundtrackovi kao stvoreni za tematske tulume ili partyje.

‘O Brother, Where Art Thou?

‘O Brother, Where Art Thou?’ soundtrack donosi bluegrass, country, gospel, blues i folk glazbu karakterističnu za vrijeme kada se radnja filma odvijala. Reizdanje iz 2011. donosi čak 14 novih pjesama po izboru braće Coen koje slijede osnovnu premisu filma i niti malo ne remete atmosferu, dapače.

‘Rushmore’

‘Rushmore’ je odličan film Wesa Andersona koji je prvotno naumio da svi glazbeni brojevi budu oni grupe The Kinks da bi na kraju samo jedna njihova pjesma bila dio soundtracka. Svejedno, vrijedi ga poslušati i ako ste ljubitelji estetike Wesa Andersona, ove glazbene brojeve vrtjet će iznova i iznova.

‘Pulp Fiction’

‘Pulp Fiction’ je film obilježen glazbom više nego ikoji drugi, a da sam ne donosi radnju posvećenu glazbi ili nekom od glazbenih pravaca ili osobi. Tarantino uvijek, za sve svoje filmove, sam bira glazbu, a s ovim odabirom je takorekuć iz naftalina izvukao neke od najboljih glazbenih klasika i vratio im stari sjaj. Mogli bi ga slušati stalno i iznova.

‘A Hard Day’s Night’

‘A Hard Day’s Night’ je istoimeni treći album i film legendarne grupe The Beatles. Ako i niste zagriženi fan, ovo je soundtrack koji biste trebali imati u svojoj kolekciji. Najbolje od rock & rolla 1960.-ih godina.

‘Guardian’s Of The Galaxy’

‘Guardian’s Of The Galaxy’ soundtrack je prvi soundtrack album koji je zauzeo prvo mjesto ‘US Billboard 200 chart’. Ako ga još niste poslušali, krajnje je vrijeme, a film je obavezna lektira svakog filmofila, bez obzira na preference.

‘Drive’

‘Drive’ film je s izvrsnim soundtrackom, većinom nastalim iz pera Cliffa Martineza koji je pak instantno prizvao atmosferu filma ‘Sex, Lies and Videotapes’, zvuk vintage klavijatura i sintesajzera… Odlično postignut retro zvuk europopa još je više naglašen uvodnom pjesmom filma ‘Drive’, ‘Nightcall’, francuskog glazbenika Kavinskyja. Tijekom zadnjih nekoliko godina dogodio se (i dalje se događa) ‘boom’ u retro i elektro glazbi, poznat pod nazivom ‘synthwave’, iznimno popularan u filmovima, video igricama i vjerojatno, uskoro, u glazbenom mainstreamu.

‘Kill Bill’

Film ‘Kill Bill’ donosi soundtrack koji je zapravo hommage borilačkim vještinama, samurai kinematografiji i spaghetti westernima. S obzirom na to da znamo da režiser Quentin Tarantino voli biti posve uključen u odabir glazbenih brojeva, znamo unaprijed da će njegov osoban ukus dominirati. No, svejedno nas sa svakim filmom iznenadi. Iznimno pozitivno.

‘The Great Gatsby’

Iako se radi o filmu koji donosi priču smještenu u prvu polovicu 20. stoljeća, ‘The Great Gatsby’ soundtrack je prilično moderan. Pjesme s potpisom Fergie, Lane Del Rey, Florence and the Machine, Jay-Za, Neroa, The xx i will.i.am savršeno se uklapaju u kostimiranu priču. Taj odličan spoj jedna je od karakteristika režisera Baz Luhrmann koji je jednako uspješno napravio isti spoj i kod filma ‘Romeo + Juliet’ kada je švedski bend The Cardigans postigao svjetsku slavu upravo zahvaljujući svojim filmskim glazbenim hitom ‘Lovefool’.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori