Napravili smo listu filmova s najboljim soundtrackom koje volimo iznova preslušavati
Napravili smo listu filmova s najboljim soundtrackom koje volimo iznova preslušavati

Napravili smo listu filmova s najboljim soundtrackom koje volimo iznova preslušavati

Filmovi i glazba uvijek idu skupa, a ona je u većini slučajeva i taj faktor x koji doprinosi cijeloj atmosferi i u konačnici kvaliteti. Mnogi su filmovi proslavili glazbu, a i glazba je proslavila mnoge filmove. Neke su pjesme tako zauvijek ostale zapamćene na stranicama pop i opće kulture. Mi smo danas izdvojili one filmove čiji soundtrack žari i pali dandanas.

Pulp Fiction

Filmovi Quentina Tarantina poznati su po dobrom soundtracku, a možda nijedan više nego Pulp Fiction. Film iz 1994. ima jedan od najprepoznatljivijih soundtrackova u povijesti. Ne možemo se prisjetiti scena iz filma bez da nam na pamet ne padnu pjesme koje ih prate. Početna scena praćena je poznatim rifom gitare iz pjesme Misirlou, a u filmu se još mogu čuti i Jungle Boogie od benda Kool and the Gang i Let’s Stay Together Ala Greena. Ipak, najpoznatija pjesma u filmu sigurno je You Never Can Tell, legendarnog Chucka Berryja na koju Mia i Vincent plešu u ikonskoj sceni.

O Brother, Where Art Thou?

Glazba je veliki dio filma O Brother, Where Art Thou? iz 2000. godine. Soundtrack tog filma ponovno je oživio žanrove poput bluegrassa, folk i country glazbe, a osvojio je i nagradu Grammy. Glavna tri lika u filmu u jednom trenutku snime pjesmu I Am a Man of Constant Sorrow koja je postala automatski hit, ne samo u filmu, nego i izvan njega. O Brother, Where Art Thou? glazbu koristi kao bitan element filma, a pjesme Didn’t Leave Nobody But the Baby i Down to the River to Pray ključne su za scene u kojima se pojavljuju. Glazba u filmu čak je i utjecala na moderne glazbenike poput bendova The Lumineers i Mumford and Sons.

Goodfellas

Jedan od najutjecajnijih gangsterskih filmova svih vremena je Goodfellas. Martin Scorsesejev film iz 1990. glazbu je pomno koristio za svoju radnju. Jedan od primjera je pjesma Mannish Boy, Muddyja Watersa čiju melodiju prati i kamera u sceni kada glavni lik Henry postaje paranoičan. Ostale pjesme koje je Scorsese koristio hitovi su ženskih grupa 60-ih godina poput The Crystalsa i The Ronettesa. Pjesme tih grupa koje opjevavaju žensku nevinost odlično kontrastiraju nasilnim muškim likovima u filmu. Rock pjesme legendarnih bendova poput The Rolling Stonesa i The Who prate nabrijane scene, a možda najpoznatija pjesma iz filma je Eric Claptonova Layla koja označava kraj jednog gangstera.

Trainspotting

Prva pjesma koju čujemo u klasiku Trainspotting je Lust for Life, Iggyja Popa. Ta pjesma postavlja ton cijelog filma, a hitovi koji se kasnije čuju su Lou Reedov Perfect Day, Brian Enova Deep Blue Day i New Orderova Temptation. Film je sad već poznat po svom legendarnom soundtracku, a savršeno opisuje senzibilitet filma i pouku. Prijelazi iz energetičnih punk pjesama do melankoličnih, poput Perfect Day, čine Trainspotting jednim od filmova s najboljim soundtrackom.

The Breakfast Club

Ne možemo pomisliti na ovaj klasik 80-ih bez da ne počnemo pjevušiti završnu pjesmu Simple Mindsa, Don’t You (Forget About Me). The Breakfast Club ultimativni je coming of age film sa soundtrackom koji savršeno dočarava 80-e u kojima je film smješten i snimljen. Zbog filma je i pjesma Don’t You (Forget About Me) postala i poznata. Iako ta pjesma prati najprepoznatljiviju scenu u filmu, ne možemo ne spomenuti ni plesnu scenu u kojoj glavni likovi plešu na pjesmu We Are Not Alone ili pjesmu I’m the Dude. Soundtrack filma definitivno pridonosi onom adolescentskom osjećaju kad mislimo da smo centar svijeta.

The Graduate

Baš kao i The Breakfast Club, i The Graduate je proslavio jednu pjesmu. Riječ je o Simon & Garfunkelovoj Mrs. Robinson. Legendarni rock dvojac zaslužan je za još četiri pjesme sa soundtracka, među kojima je i hit Sound of Silence koji je u filmu korišten čak tri puta. The Graduate je još jedan film o mladosti i odrastanju, a uključuje i jednu od prvih važnijih uloga Dustina Hoffmana. Simon & Garfunkelov soundtrack folk pjesama idealno paše uz atmosferu filma. Ne možemo zamisliti The Graduate bez Simon & Garfunkela, a ni njih nez filma.

Call Me By Your Name

I moderni filmovi imaju odličan soundtrack. Da ne bi pisali samo o  filmovima iz prošlog stoljeća, uvrstili smo i Call Me By Your Name u ovu listu. Jedan od najatmosferičnijih filmova zadnjih deset godina, Call Me By Your Name ima i popratni soundtrack koji je bio nominiran za Oscar. Kreirao ga je američki pjevač i tekstopisac Sufjan Stevens. Sa soundtracka postoji nekoliko prepoznatljivih pjesama poput Mystery of Love. Mi bi, ipak kao najbolju pjesmu izdvojili završnu Visions of Gideon. Pjesma prati kadar Timotheeja Chalameta kao Elia koji zamišljeno sa suzama u očima gleda u kamin na kraju filma. Pjesme savršeno dočaravaju ljepotu talijanskog grada Creme i ljubav koja se rađa između dva glavna lika.

The Perks of Being a Wallflower

David Bowie, The Smiths, Sonic Youth samo su neki od imena na soundtracku još jednog coming of age filma. The Perks of Being a Wallflower postao je hit film kada je izašao, a svi su hvalili odličnu glazbu u filmu. Soundtrack sadržava feel good pjesme, ali i one koje sadržavaju osjećaj neizvjesnosti i nesigurnosti. Pjesme poput Come on Eileen, Teen Age Riot, Don’t Dream It’s Over i Heroes hitovi su koji prate odrastanje tri glavna protagonista. Zbog takvih hitova nekih od najpoznatijih glazbenika, The Perks of Being a Wallflower zaslužuje biti jedan od filmova s najboljim soundtrackom.

The Royal Tenenbaums

Wes Andersonovi filmovi često imaju odličnu glazbu koja se slaže s pričom, a mi smo odlučili izdvojiti The Royal Tenenbaums kao jedan od najboljih. Film sadrži različitu glazbu rock izvođača od 60-ih do 90-ih godina. Neke od prepoznatljivih pjesama su The Rolling Stonesova Ruby Tuesday, The Beatlesova Hey Jude i Ramonesova Judy Is a Punk. Tu su i pjesme Bob Dylana, The Clasha i The Velvet Undergrounda. The Royal Tenenbaums film je o ekscentričnoj obitelji razočaranoj svojim odraslim životima uz koji soundtrack iz prošlosti savršeno paše. Anderson je i mislio i na stihove pjesama koje često u scenama filma opisuju i to kako se lik osjeća.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori