Tenis nikad nije bio više seksi: Pogledali smo film Challengers
Tenis nikad nije bio više seksi: Pogledali smo film Challengers

Tenis nikad nije bio više seksi:
Pogledali smo film Challengers

Nemoguće je da ste otvorili društvene mreže zadnjih dana i da niste naišli na brojne komentare na film Challengers. Romantična drama sa seksi ljubavnim trokutom između Zendaye, Josha O’Connora i Mikea Faista trenutno igra u kinima. Mi smo ga jedva čekali pogledati. Bit ćemo iskreni, još kada je izašla prva najava, film nas je zaintrigirao jer nismo mogli skužiti hoće li biti top ili flop. Sad smo ga pogledali i evo što mislimo.

filmovi o tenisu

O čemu je riječ?

Challengers prati Tashi Duncan (Zendaya), mlado tenisačko čudo koja je postala trenerica. Neustrašiva Tashi poznata je po tome da se ne ispričava za svoju igru, kako na terenu, tako i izvan njega. Udana je za Arta (Faist), šampiona koji u zadnje vrijeme stalno gubi. Ona mu je također i trenerica te napravi strategiju za njegovo iskupljenje. No, dolazi do iznenađujućeg preokreta kada Art mora igrati s ispranim Patrickom (O’Connor), svojim nekadašnjim najboljim prijateljem i Tashinim bivšim dečkom. Dok se isprepleću njihova prošlost i sadašnjost, napetost raste, a Tashi se mora zapitati koliko će je koštati pobjeda.

Tekst u nastavku sadrži spoilere.

Challengers

Team Patrick ili Team Art?

Challengers započinje s igrom tenisa. S jedne strane je Patrick Zweig, a s druge Art Donaldson, no kamera je u publici, na Tashi Duncan. Onda nas priča vodi 13 godina u prošlost. Patrick i Art najbolji su prijatelji i partneri u tenisu, poznati kao ‘fire and ice’. Kada Patrick Arta odvuče na meč ženskog tenisa kako bi mu pokazao ‘najzgodniju ženu koju je ikad vidio’, obojica ostanu toliko zapanjeni s Tashi. S obzirom na to da su O’Connor i Faist u ranim tridesetima, odlično su odglumili tinejdžersku napaljenost i zaluđenost u scenama ’13 godina ranije’. Kada adidas priredi zabavu povodom Tashine pobjede, Patrick i Art to koriste kako bi je upoznali. Tu započinje njihova borba. Tashi je pravo tenisko čudo, njihova idealna žena.

Kada joj obojica daju do znanja da su zainteresirani za nju, oni više nisu ‘fire and ice‘, nego ‘Tashi’s little white boys‘. Scena koju smo najviše viđali nakon najave je ona iz hotelske sobe kada Tashi odluči odgovoriti na njihove žudnje za njom. Dok su Patrick i Art motivirani hormonima, Tashi je strateška. Opisana kao najseksi scena filma, Tashi sjedi na krevetu i ljubi se s obojicom. Onda suptilno nagovori i Patricka i Arta da se poljube. Međutim, kamera tu nije na njima, nego na Tashi, dok sjedi na krevetu i zlokobno se smješka. Ta scena nagovještava poigravanje koje će se odvijati cijelo jedno desetljeće.

Za nju je sve to igra, a zakuha se kada Tashi kaže kada će izaći s onim koji sutradan osvoji meč. Iako je prije nego što su upoznali Tashi, Patrick rekao Artu kako će ga pustiti da pobijedi, sada je puno toga na kocki. Dok su tada igrali za njezin broj, izgleda kako na kraju filma igraju za njezino srce.

Tenis je veza

Film često prebacuje radnju s prošlosti na sadašnjost. No, nije teško pohvatati, zapravo ga to čini puno dinamičnijim i bržim, a odlično služi radnji. Patrick pobijedi Arta i dobije Tashin broj, no već s početka filma (a još i iz najave) znamo kako je Tashi udana za Arta. Stoga je zanimljivo pratiti što se to dogodilo između njih. Patrick je klasični bad boy koji ne želi odrasti, dok je Artov lik tradicionalni dobri dečko. Tashi samo želi gledati dobar tenis. Bliska bratska povezanost između Patricka i Arta uništena je kao reket kojeg razbijaju po terenu, a jasno je kako se ne natječu više u tenisu, nego za Tashinu privrženost. No, film ne predlaže da je ona nekakva nagrada koja se treba osvojiti. Ona je jednostavno osoba koja zna što želi, a želi nekoga tko će moći vratiti njezin servis. Baš kako i kaže u jednoj sceni ‘tenis je veza’.

Challengers

Najbolji soundtrack godine?

Zendaya daje jednu od svojih najboljih izvedbi, Josh O’Connor i Mike Faist zadivljujući su za gledati, a kadrovi su fenomenalni. Tenis nikad nije bio više seksi nego u ovom filmu. Međutim, stvar koju najviše treba pohvaliti je sjajan soundtrack za koji se usudimo reći da bi mogao biti najbolji soundtrack godine. Za njega su zaslužni Trent Reznor i Atticus Ross iz benda Nine Inch Nails koji su već dobro poznati i u svijetu filmske glazbe. Ako za produkcijsku kuću A24 kažemo da garantira da će film biti kvalitetan, onda Reznorovo i Rossovo ime garantira da će soundtrack biti odličan.

Techno soundtrack pogotovo dolazi do izražaja u zadnjem dijelu filma kada gledamo ponovni susret Patricka i Arta na teniskom terenu i njihovu uzbudljivu igru. Dosta komentara izazvala je završna scena u kojoj ne saznamo tko je naposljetku pobijedio, no bilo da ste team Patrick ili team Art, pravi pobjednik je Luca Guadagnino, kojemu je ovo najuzbudljiviji film od Call Me By Your Name.

Foto: IMDb, Instagram (@challengersmovie)

Učitati još
Zatvori