O seriji Chernobyl s glavnom glumicom Emily Watson

O seriji Chernobyl s glavnom
glumicom Emily Watson

Nakon što smo pogledali tv seriju, povijesnu dramu i fascinantnu istinitu priču Chernobyl i zaključili da je to jedna od onih serija koja će ostaviti trajni i neizbrisiv trag u televizijskoj i popularnoj kulturi, pružila nam se prilika saznati kako je glumica Emily Watson kreirala svoj lik i kako joj je bilo raditi na jednom ovakvom zatjevnom projektu.

Serija Chernobyl dostupna je na usluzi HBO GO.

Koga lik glumite u seriji i kakva je njezina uloga u tragediji?

Glumim Ulanu Khomyuku – složeni lik stvoren od niza znanstvenika. Ona dolazi iz Bjeloruskog instituta za nuklearnu energiju, tako da nije blizu lokacije tragedije, no uskoro sama shvaća odakle dolazi zračenje. Vrlo je pametna i vrlo odlučna te razrađuje način na koji se jedinice na terenu bore s vatrom koja može izazvati sekundarnu eksploziju. Vozi se u Černobil, uvjerava ih i postaje pouzdan dio tima. Jaredov (Harris) lik traži da dođe do istine, do izvora onoga što se dogodilo.

Craig Mazin (spisatelj, autor) je rekao da vas je imao na umu kad je napisao I kreirao lik…

Bila sam prikladno polaskana kad mi je to rekao. Mislim da je bio jedan od mnogih ljudi koji su bili prevareni mojim dolaskom (smijeh). Ali bio je tako divan izazov biti netko tko samo upozorava I tko govori istinu tamo gdje je zabranjena ili se ne želi čuti. Mislim da je način na koji je Craig Mazin kreirao lik i spojio sve komponente vrlo vjerodostojan i moćan.

Jeste li morali istraživati za lik i samu priču?

Pročitala sam povijest Bjelorusije i shvatila da je to bilo vjerojatno najopasnije mjesto na svijetu za život u 20. stoljeću. Jedan od filmova koje je Johan (Renck) želio da svi pogledaju, kao referentnu točku, bio je “Dođi i vidi” – ruski film napravljen 80-ih o dolasku nacista u selo u Bjelorusiji. Ono što rade je poražavajuće. Moj bi lik tada bila malo dijete tako da bi odrastala kroz najneobičniju razinu traume i nečovječnosti. Da bi preživjela, morala je biti izuzetno tvrda.

Na koji su način Jared Harris i Stellan Skarsgard radili?

Rad sa Stellanom (Skarsgardom) na Breaking Waves (Lomeći valove), moj prvi film, bio je vrlo duboko iskustvo. Dao mi je neke stvarno neprocjenjive savjete, kojih se držim tijekom moje karijere. Prvih nekoliko poteza bilo je malo neugodno jer smo imali to duboko iskustvo od prije, ali onda je sve na kraju završilo u odnosu dvoje starih prijatelja. Ja i Jared (Harris) odmah smo se poklopili I povezali. Jednog jutra sišla sam u foaje hotela, on je sjedio dole, ja sam trebala na probu, no na kraju smo proveli vrijeme družeći se do kasno. On je prilično strog prema sebi I traži mnogo I od nas.

Kakav je Johan Renck kao redatelj?

Radi izraženo skandinavski, što je sjajno. On je jedan od onih momaka s bezgraničnom energijom, tako da je vrlo dostupan, svima, vrlo pozitivan i vrlo jasan u onome što želi. On preuzima rizike i radi stvari na zanimljive načine, ali nikad ne postaje mutan I nedorečen. Često smo završili dan ranije jer je točno znao što želi. Svaki dan je bio zabavan.

Je li serija povijesno djelo ili je relevantna i danas?

Radi se o vlasništvu nad istinom i prirodi energije te o tome kako je mi kontroliramo. Čini se da su i te stvari očajnički hitne i da se kotači povijesti okreću pred našim očima. Mislim da je to vrlo politički lukav, relevantan dio.

Učitati još
Zatvori