Prvi put ove godine imamo tri filma oko kojih šuška ‘Oscar buzz’

Prvi put ove godine imamo tri filma oko kojih
šuška ‘Oscar buzz’

Filmski svijet, kao gotovo svaka druga industrija, ove je godine potpuno drugačiji. Otkazane i odgođene premijere i prazna kina već su prije nekoliko mjeseci dala do znanja da će najvažnija filmska noć godine, dodjela Oscara, biti odgođena. Jer bilo je uopće upitno koliko će filmova izaći do 31. prosinca, roka do kojeg filmovi inače ulaze u izbor. Tako će se prvi put dodjela održati tek u travnju 2021. godine.

Za razliku od kinopremijera, streaming servisi od kojih posebno prednjači Netflix, izbacivali su filmove kao na traci. Doduše, većinom akcijske trilere, romantične komedije i slične žanrove koji su nam dobrodošli za pustiti mozak na pašu. Tek izlaskom novog trippy filma Charlieja Kaufmana na Netflixu o kojem smo pisali ovdje, počelo se raspravljati o najvažnijim filmovima dosad.

Neočekivano, vikend iza nas sve je preokrenuo i u dva dana iznjedrio čak tri važna filma, ali i posebno izgledne kandidatkinje za Oscar od kojih zaista ne znamo koju bismo izdvojili kao najdražu: Kate Winslet, Vanessu Kirby ili Frances McDormand.

Nomadland

U petak 11. rujna na filmskom festivalu u Veneciji, jednom od najvažnijih filmskih festivala u svijetu, odigrala se premijera filma ‘Nomadlanda’ koji nam je vratio genijalnu Frances McDormand na veliko platno. Glumica je sama pokrenula ideju za film, radila u produkciji i pritom odglumila glavnu ulogu o kojoj filmski kritičari ne prestaju pisati.

“Nisam homeless, samo sam houseless”, govori u filmu Fern (McDormand), jedna od tisuće ljudi koji su nakon kolapsa ekonomije 2008. godine ostali bez doma, napustili tradicionalni način života i počeli živjeti kao nomadi – ponekad iz svoje želje, ali puno češće prisiljeni uvjetima. McDormand glumi ženu iz malog gradića uništenog u krizi, koja nakon što sve izgubi odluči spakirati kofere i putovati svojim kombijem po Americi. Na tom putu susreće druge nomade, većinom naturščike koji zapravo glume fikcijsku verziju samih sebe, žive u svojim kombijima i rade kratke poslove od kojih preživljavaju od danas do sutra. Baš je zato ‘Nomadland’ neobičan spoj fikcije i dokumentarnog filma koji režira Chloe Zhao. Film se temelji na knjizi Jessice Bruders ‘Nomadland: Surviving America in the 21st Century.” Filmu se predviđa prvenstveno nagrada za najbolju kinematografiju i najbolju glumicu, a zatim i najbolji film i najbolje adaptirani scenarij.

Ammonite

Istog je dana na drugom važnom festivalu, onom u Torontu, premijerno prikazan ‘Ammonite’ o čijem smo traileru pisali ovdje. Glavne uloge tumače Kate Winslet i Saoirse Ronan u drami o kompleksnom odnosu i ljubavi u 1840-im godinama.

Uz Frances McDormand, Kate Winslet još je jedna dobitnica Oscara kojoj se predviđa novi zlatni kipić. U filmu glumi neobičnu, tihu paleontologinju Mary Anning koja je nekad doživjela velike uspjehe u geološkim otkrićima, a sada jedva preživljava prodavajući sitne fosile turistima. Taj skromni život mijenja se kad joj jedan bogataš ponudi novac u zamjenu da pomogne njegovoj supruzi Charlotte (Ronan) koja boluje od, naime, melankolije. Ponuda je to koju Anning ne može odbiti iz egzistencijalnih razloga.

Film koji mnogi uspoređuju s prošlogodišnjim francuskim hitom ‘Portrait of a Lady on Fire’ režirao je Francis Lee. Istovremeno nas vodi kroz razvoj ljubavne priče koja se nije trebala dogoditi i kompleksne razlike među društvenim staležima tog doba.

Pieces of a Woman

Uz dvije apsolutne hollywoodske veteranke, mlada Vanessa Kirby s lakoćom se istaknula. Glumica koja je u TV i filmski svijet na velika vrata ušla prvenstveno ulogom u slavnoj seriji ‘The Crown’, za vikend je na festivalu u Veneciji nagrađena kao najbolja glumica u filmu ‘Pieces of a Woman.’ Zapravo, njezina je izvedba u drami u kojoj glumi sa Shiom LaBeoufom ukrala najviše medijskog prostora, s brojnim naslovima koji je proglašavaju ključnim novim glumačkim licem. Očekivano, prava na film odmah je otkupio Netflix koji, izgleda, vidi svog budućeg kandidata na Oscarima 2021. godine.

Kirby igra psihički labilnu ženu koja je slomljena zbog smrti svog tek rođenog djeteta, tek nekoliko minuta nakon poroda kod kuće. Takva tragedija odražava se na nju samu, njezin pogled na život i karijeru, ali i na njezinog partnera kojeg igra Shia LaBeouf i majku koju glumi oskarovka Ellen Burstyn.

Foto. IMDb, Unsplash

Učitati još
Zatvori