Najbolje mini serije koje bismo baš uvijek preporučili

Najbolje mini serije koje bismo
baš uvijek preporučili

Miniserije posljednjih su godina postale opsesija u TV industriji. Sažete priče, ponekad su potpuno fiktivne, a ponekad temeljene na istinitoj priči, poseban je gušt gledati. Iako su epizode najčešće dulje, ima ih tek nekoliko i zato cijeli seriju najčešće odgledamo u komadu. Upravo zato što im druga sezona nije garantirana, najbolje miniserije satkane su od ključnh događaja i likova, a radnja nema previše vrludanja u nebitne pozadinske informacije, ali ipak je često bogata detaljima i razvija se postepeno. Kvalitetom su često jače od običnih serija, a izvrsno su napisane jer autori imaju priliku razraditi ih od početka do kraja i znaju kuda idu s radnjom.

Posljednjih nekoliko godina dobili smo upravo genijalne mini serije, a neke možete odgledati već večeras. Neke su kraće pa ćete ih do pristojnog vremena za spavanje već izbingeati, a neke dulje, no, toliko interesantne da ćete se možda baciti u all-nighter!

When They See Us

Fantastična mini serija u Netflixovoj produkciji po mnogima je jedna od najboljih iz 2019. godine. Radnja se temelji na istinitoj priču o pet tinejdžera, među kojima je bilo četiri Afroamerikanaca. Godine 1989. optuženi su za silovanje žene u Central Parku, a iako su DNK testovi i sve druge dostupne informacije pokazale da oni nisu počinitelji, dobili su 15 godina zatvora.

The Queen’s Gambit

mikro šiške The Queen's Gambit

Najbolja serija 2020. godine morala se pronaći na ovoj listi. Trijumfalna u toliko kategorija – od kostimografije i scenografije preko scenarija do impresivnih glumačkih izvedbi. Anya Taylor-Joy transfomirala se preko noći u najpoželjniju glumicu na sceni. Ako još niste pogledali The Queen’s Gambit, radi se o fiktivnoj priči o igračici šaha, Beth Harmon, i njezinom usponu do titule najbolje šahistice na svijetu. Prožeta prikazima raspalog mentalnog zdravlja, ovisnosti i kompetitivnosti, mini serija apsolutno je zaslužila ovacije publike.

The Night Of

Mini serija u osam epizoda bazira se na prvoj sezoni serije Criminal Justice, britanske uspješnice iz 2008. godine. Dolazi iz HBO-jeve produkcije, a u kratkom se periodu nametnula kao jedna od najboljih serija na HBO-u. S čak 13 nominacija za Emmy i osvojenih pet kipića, The Night Of svakako je serija koju vrijedi pogledati, a upoznala nas je i s izvrsnim Rizom Ahmedom koji igra glavnu ulogu. Radnja serije prati studenta pakistansko-američkih korijena Nasira ‘Naz’ Khana, koji živi sa svojim roditeljima u Queensu u New Yorku te u jednom običnom trenutku posuđuje taxi vozilo svoga oca kako bi otišao na party na Manhattan. No, ono što počinje kao savršena večer za Naza završava kao noćna mora jer biva uhićen pod sumnjom za ubojstvo.

I Know This Much is True

Mark Ruffalo protagonist je naših omiljenih filmova i serija. Bilo da su to romantične komedije, trileri, drame ili nešto treće. Prošle je godine oduševio dvostrukom ulogom u seriji I Know This Much Is True koja se pretvorila u jednu od najboljih serija godine. Ima tek šest epizoda, a Ruffalo je za svoju izvedbu osvojio Emmyja, nagradu SAD i Zlatni globus! Radnja prati priču o sredovječnom Dominicku Birdseyu (Ruffalo) koji pokušava popraviti svoje odnose s bratom blizancem Thomasom (Ruffalo). Thomas je paranoični šizofreničar. U ovoj obiteljskoj sagi Dominick pokušava pomoći Thomasu da izađe iz psihijatrijske ustanove, ali tu se kristaliziraju davno obilježeni obiteljski odnosi i drame. Identični blizanci proživjeli su sasvim različite živote, a serija kroz njihov odnos donosi priču o izdaji, žrtvovanju i opraštanju.

Unbelieveable

Unbelievable temelji se na istinitom događaju iz 2008. godine kad je 18-godišnjakinja Marie u vlastitom stanu podvrgnuta nasilju i silovana. Nasilnik je sve snimio na fotografijama, a kad Marie konačno odluči strahoviti zločin prijaviti – institucije joj okreću leđa i ne vjeruju joj. Štoviše, policijska istraga okreće se protiv nje, pretvarajući paralelno Marie u osumnjičenicu. Optužuju je da je lažno prijavila silovanje bez ikakvih dokaza, a tek dvije godine nakon traume koje ju je doživjela u slučaj se upliću novinari Christian Miller i Ken Armstrong te započinju svoju novinarsku priču An Unbelievable Story of Rape koja se temeljila na Marieinom slučaju i za koju su naposljetku dobili i Pulitzera.

Unorthodox

Odlična je ideja pogledati i Unorthodox, seriju baziranu na knjizi koja je svojevremeno potpuno šokirala javnost. U pitanju su memoari Deborah Feldman, žene koja je odrasla u hasidskoj četvrti u New Yorku i pobjegla iz ugovorenog brata sa samo 19 godina, dok je nosila svoje prvo dijete. Etsy, naša junakinja, daje se u bijeg usred Sabbatha, a istovremeno napokon kreće u potragu za vlastitim identitetom. Onim koji nije određen okolinom, posebno od strane supruga. No, stvarnost u koju bježi, ona u Njemačkoj, donosi nove društveno uvjetovane izazove.

Foto: Netflix, HBO Go, IMDb

Učitati još
Zatvori