Ovo su najbolje i najgore serije 2021. godine

Ovo su najbolje i najgore
serije 2021. godine

Tijekom 2021. godine streaming servisi počastili su nas nekolicinom interesantnim naslova. Mnoge smo serije dočekivali na valu hypea koji su izazvale, od početka s Lupinom do gotovo samog kraja sa serijom La Casa de Papel, godina je bila izuzetno uzbudljiva na području TV industrije. I dok su određene serije opravdale uzbuđenje uoči same premijere i brojne medijske natpise, druge su podbacile u svakom smislu. Interesantno je što su se proteklih mjeseci one najbolje serije na neki način pojavile ni od kuda, kao što je slučaj bio s Netflixovom serijom Squid Game ili serijom Taike Waititija Reservation Dogs. O svakoj smo vam od ovih već pisali na Journalu, a sada vam donosimo recap godine u popisu od 9 serija – pet koje bez sumnje možemo svrstati u kategoriju najboljih i četiri koje baš nikome ne bismo preporučili.

Najbolje serije godine

Only Murders in the Building

Neobičan trio – Martin Short, Selena Gomez i Steve Martin obilježili su nam jesen. U jednoj od najboljih serija godine, Only Murders in the Building, ova dinamična kombinacija oduševljava duhovitošću. Serija prati troje susjeda iz iste zgrade u New Yorku koji, nakon što se upletu o priču o ubojstvu sustanara, pokreću svoj true-crime podcast. Međutim, svako od njih ima vlastitu životnu priču i prošlost koja će se neminovno umiješati u zajedničku sadašnjost. Više o seriji pročitajte ovdje.

Reservation Dogs

Taika Waititi već je neko vrijeme jedan od naših omiljenih on-screen i off-screen filmskih kreativaca. Nakon filma Jojo Rabbit došao je na mapu široke javnosti, a njegovo najnovije djelo, serija Reservation Dogs koja se prikazuje na streaming servisi Hulu, dobila je malu lavinu pohvala i pozitivnih kritika. U prvi je plan Waititi stavio tinejdžere, potomke autohtonog američkog stanovništva, čime je pomaknuo granicu inkluzivnosti u Hollywoodu, no, to nije jedini razlog zašto je serija izazvala oduševljenje. Sve se vrti oko Bear, Elora, Willieja i Cheesa koji žele pobjeći iz svoje ruralne okoline u Oklahomi. Iz uvjeta u kojima žive pokušavaju se iskoprcati malim zločinima koje rade po svom naselju, a cijelo vrijeme upadaju u urnebesne i apsurdne situacije koje će vas nasmijati, držati na vrhovima prstiju i jednostavno osvojiti. Više o seriji pronađite ovdje.

Squid Game

Vjerujemo da ovaj planetarno popularni južnokorejski hit ne moramo ni predstavljati. Proslavila se doslovce preko noći i ubrzo se nametnula među najbolje serije godine. Squid Game donosi priču prožetu temama radnja serije prikazuje sudionike koji sudjeluju u rizičnom natjecanju, a ono se sastoji od tradicionalnih korejskih dječjih igara. No, za svaki krug igre, natjecatelji se bore do smrti kako bi dospjeli do nove runde i osvojili ogromnu svotu novca. ‘Kvaka’ je u tome što je svaki igrač u privatnom životu suočen s ogromnim financijskim i egzistencijalnim problemima zbog kojih, čak i kad imaju priliku, ne odustaju od igre. Više o seriji pronađite ovdje.

Hacks

Još jedna izvrsna serija koja je prošla relativno nezapaženo, a našla se na prvim listama najboljih streaming poslastica godine. Sve se vrti oko legendarne komičarke Deborah Vance (Jean Smart), žene koja je davno bila na vrhuncu slave i pod pritiskom zapošljava mladu Avu (Hannah Einbinder), scenaristicu koja dobiva zadatak dati novi zamah, inspiraciju i modernije šale koja će ju vratiti među omiljena lica. Njih dvije zapravo nemaju apsolutno ništa zajedničko, ali odnos koji razvijaju potpuno će vas zaraziti.

Mare of Easttown

serija-Mare-of-Easttown-Kate-Winslet-Mare

Samim početkom ljeta Kate Winslet briljirala je u izvedbi u streaming uspješnici Mare of Easttown. Winslet je za svoju ulogu osvojila i Emmyja u rujnu ove godine, a ako još niste, svakako dajte priliku ovo fantastičnoj detektivskoj priči. U slučaju da ste ljubitelj serija kao što je, primjerice, Broadchurch, onda imate razlog više da ju pogledate. Radnja nas vodi u mali gradić Easttown u kojoj misteriozni nestanak djevojke razbija status quo, a detektivka Mare (Winslet) mora istražiti jezivi slučaj koji će i njoj samoj promijeniti život iz temelja. Više informacija o ovoj nagrađivanoj seriji pogledajte ovdje.

Najgore serije godine

Sex/Life

Netflixova serija Sex/Life vrlo se brzo nametnula kao najgledanija na listi top 10 naslova u trendingu. Međutim, kritike su, a i sama publika, ocijenile su je vrlo loše i u najblažu je ruku okarakterizirale kao guilty pleasure. Mnoge je podsjetila na filmove Fifty Shades nastale po romanima E.L. James. U središtu je radnje žena Billie (Sarah Shahi) koja živi miran život u Connecticutu kao majka i domaćica. Međutim, suočava se s velikom dilemom- hoće li ostati vjerna suprugu kojeg voli ili će zakoračiti u aferu s bivšim dečkom Bradom (Adam Demos)? Ljubavni trokut neočekivano se raspliće kroz prvu sezonu,a sve vrvi erotičnim, ali slabo izvedenim scenama zbog koje serija i radnja dobivaju onaj jeftini dojam.

Cowboy Bebop

Nastala po kultnoj istoimenoj animiranoj seriji, Cowboy Bebop bila je za mnoge kritičare jedna od najiščekivanijih serija na Netflixu ove godine. Naša su očekivanja rasla s otkrivanjem glumačke postave koju predvodi John Cho, glumac kojeg smo mnogo puta gledali u akcijskim komedijama i trilerima i svaki smo ga put poželjeli vidjeti u naslovnoj ulozi. Međutim, Cowboy Bebop ispao je vrlo slab pokušaj interpretacije animirane serije, TV kritika loše je reagirala na pisanje, razvoj radnje i vizualne efekte. Iako su glumci dobili pohvale za svoje izvedbe, to nije bilo dovoljno da je mnogi ne svrstaju u razočaranja godine.

Tiger King 2

TIger King je u pandemijskoj 2020. bila najpopularnija serija godine, gotovo senzacija, koja nas je svojim bizarlucima uvukla u neobičan svijet vlasnika velikih divljih mačaka. Nakon što smo ispratili Joe Exotica u zatvor zbog sumnje da je planirao ubojstvo svog najveće rivala, Carole Baskin. U listopadu je izašla druga sezona ove dokuserije i unatoč nadi producenata, hype se nije održao i zapravo je Tiger King 2 prošao vrlo nezapaženo. Međutim, TV kritičari koji su dali priliku seriji tvrde da se priča o ovoj apsurdnoj grupi ljudi rasplinula i izgubila jasnu radnju i smisao, kao i da nije dodalno ništa vrijedno onom što smo već znali.

I Know What You Did Last Summer

Na Amazon Prime Video ove je godine stigla nova teen horor serija, a temelji se na istoimenom romanu Louisa Duncana iz 1973. godine. Po tom je romanu nastao kultni istoimeni slasher, film iz 1997. godine i donio izvedbe Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Freddieja Prinze Jr. i drugih. Radnja nove Amazonove serije smještena je u mali grad prepun tajni i prati grupu tinejdžera koji su meta misterioznog ubojice, godinu dana nakon teške nesreće koja se dogodila na maturalnu večer. Iako su mnogi imali visoka očekivanja, serija je dobila vrlo slabe ocjene, a glumačke izvedbe novih lica posve su neuvjerljive.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori