5 filmova koji nisu nominirani za nagradu Oscar, a možda su ipak trebali biti

5 filmova koji nisu nominirani za nagradu
Oscar, a možda su ipak trebali biti

Još od 1929. kada je dodijeljen prvi Oscar, ova prestižna nagrada u filmskom svijetu glavna je tema filmaša iz godine u godinu. Ovaj kipić zlatnog sjaja zapravo predstavlja krunu karijere bilo da je riječ o glumcu, odnosno glumici ili pak redatelju, odnosno redateljici. Članovi prestižne američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti odlučuju o vrijednosti i značaju angažmana filmskih umjetnika. Njihovo mišljenje naširoko je cijenjeno, a svaki se filmaš potajno nada kako će im baš on, odnosno njegov rad zapeti za oko. Ove su godine tako ugodno iznenađenje bile nominacije filma Black Panter jer će ovo filmsko ostvarenje ostati upisano u povijesti kao prvi film sa strip junacima koji je nominiran za nagradu Oscar. Slično osvježenje na popisu nominiranih filmova je i Roma koji je zapravo televizijski film koji smo gledali na Netflixu i koji govori o single majci koja odgaja djecu uz pomoć svoje služavke. S obzirom na to, mnogi mu nisu predviđali blistavu budućnost kada su filmska priznanja u pitanju, ali odluka prestižne Akademije mnoge je ugodno iznenadila i tako “zaradila” brojne pohvale.

Ipak, koliko god  mišljenje članova Akademije bilo cijenjeno i ono je izloženo kritici. I to s pravom. Svaka teorija mora biti provjerljiva i opovrgljiva pa tako i mišljenje. Čak i njihovo. Baš iz tog razloga, ovih su dana nominacije za nagradu Oscar jedna od glavnih tema društvenih rasprava, ali i kada su u pitanju ljudi iz filmske struke. Neki su kritičari, stoga iznijeli nekoliko kontradiktornosti, odnosno propusta u ovogodišnjim nominacijama.

U nastavku smo okupili najčešće zamjerke koje su se ovih dana mogle čuti i pročitati na temu je li bilo još prostora za nominacije i zašto.

Beautiful Boy

Golden Globes se smatraju lakmus papirom za nagradu Oscar. Pretpostavka je da će se većina nominiranih, odnosno nagrađenih pronaći i u konkurenciji za zlatni kipić. No, ove je godine jako puno nominiranih filmova i glumaca koji su ostvarili zapažene rezultate na Golden Globes, gotovo pa ignorirano kada je riječ o nominacijama za nagradu Oscar. Kada je riječ o ovom filmu, kritika je bila glasna kada je u pitanju nominiranje za najbolju sporednu mušku ulogu. Publika je bila u najmanju oduševljena njegovom glumom, no ime Timothéea Chalameta nije se našlo na popisu oscarovskih nominacija. Iako su filmski stručnjaci na brojnim festivalima primijetili Chalameta kao izvrsnog u filmu Beautiful Boy, na dodjeli za Oscara ga nećemo gledati.

Marry Poppins: Return

Glavna zamjerka je što glavna glumica Emily Blunt nije nominarana u kategoriji za glavnu glumicu. No, ista zamjerka odnosi se i na film The Quiet Place. Niti tu je Akademija nije primijetila. Ona do sada niti jednom nije bila nominirana za nagradu Oscar pa je čuđenje kritike time veće. Film je primijećen kao scenografski, glazbeno i kostimografski vrlo atraktivan, no cjelokupni dojam, čini se nije bio potpun kada su u pitanju kriteriji Akademije.

Old Man & The Gun

Old Man & The Gun nije se našao niti u jednoj kategoriji za nagradu Oscar. Iako je na Golden Globesu nominiran u kategoriji za najbolji mjuzikl i najbolju glavnu mušku ulogu. No, na brojnim filmskim festivalima od londona do Toronta ostvario je zapažen uspjeh.

First Reformed

Ovaj je film, kada je nagrada Oscar u pitanju, nominiran za najbolji scenarij. No, nije se našao niti u jednoj drugoj kategoriji. Ipak, nosi titulu AFI Awards za film godine u SAD-u za 2019. godinu.
Alliance of Women Film Journalists ga je također nominirala za najbolji scenarij. Atlanta Film Critics Circle dodijelio mu je priznanje za najboljeg glumca te 5. mjesto za najbolji film. Nekoliko, filmskih asocijacija, poput Boston Society of Film Critics Awards i Broadcast Film Critics Association Awards svrstali su ga u nominacije za najbolju mušku ulogu te, također, scenarij. No, filmski kritičari teško opraštaju Akademiji što Ethan Hawke nisu smjestili u konkurenciji za najbolju glavnu mušku ulogu.

Quiet Place

A Quiet Place je nominiran u kategoriji za najbolju montažu zvuka. No, prethodno je bio zapažen kao film koji je privukao čak i onu publiku koja uopće ne prati žanr trilera i horora. Film je bio hvaljen i za njega su brojni kritičari pisali preporuke kako ga uistinu vrijedi pogledati, no Akademija je čini se, smatrala kako nije zaslužio biti niti u jednoj drugoj kategoriji osim u kategoriji montaže zvuka. Film je, doduše, unatoč ignoriranju Akademije osvojio prvo mjesto na Broadcast Film Critics Association Awards te je od AFI Awards, USA proglašen najboljim filmom godine. Uz to je nanizao i nekoliko zanimljivih nominacija, između ostalog od BAFTA Awards za najbolji zvuk, od  Broadcast Film Critics Association Awards za scenarij, Art Directors Guild za konceputalni film i sl. pa je među filmskim kritičarima ovaj film jedna od vrućih tema. Ipak, glavna zamjerka je što Emily Blunt nije u konkurenciji za najbolju glavnu žensku ulogu.

Foto: Screenshot

Učitati još
Zatvori