Mothers’ Instinct solidan je psihološki triler koji izaziva tjeskobu, no proći će nezamijećeno
Mothers’ Instinct solidan je psihološki triler koji izaziva tjeskobu, no proći će nezamijećeno

Mothers’ Instinct solidan je psihološki triler koji izaziva tjeskobu, no proći će nezamijećeno

U kina je stigao triler s Anne Hathaway i Jessicom ChastainMothers’ Instinct. Dvije oskarovke već su se pojavile u tri filma skupa, no zanimljivo je da je ovo prvi put da dijele scene. Film smo jedva čekali pogledati i ovo su naši dojmovi.

Mothers' Instinct

O čemu je riječ?

Mothers’ Instinct prati Alice i Celine, dvije susjede koje žive tradicionalnim životima u predgrađu tijekom 60-ih godina. Najbolje su prijateljice, domaćice, imaju uspješne supruge i sinove istih godina. Njihovu savršenu harmoniju potrese tragična nesreća koja onda probudi razne paranoje, osjećaje krivnje i sumnje.

Riječ je o remakeu belgijskog filma Duelles iz 2018. godine, a režirao ga je i snimio Benoît Delhomme. Osim Hathaway i Chastain, u filmu glume i Josh Charles (Dead Poet Society) te Anders Danielsen Lie (The Worst Person in the World).

Mothers' Instinct

Psihološka melodrama

Mother’s Instinct solidan je triler/psihološka melodrama koji je mogao biti puno više nego što jest. No to ne znači da nas nije držao na rubu stolca većinu vremena. Bez da previše spoilamo film, tragedija koja se dogodi ugrozi Aliceino i Celineino prijateljstvo. Što se radnja sve više razvija, razvija se i ludilo s kojim se film igra. Dovoljno je opsesivan i zapleten da vas zaintrigira za sve promjene u radnji i tonu filma. Mothers’ Instinct definitivno je uspješno odradio onu ‘što će se sada dogoditi?‘ jer cijelo vrijeme vas zanima kako će se situacija razviti i tko je u filmu lud, a tko normalan.

Nije svaki dobar film nužno i ugodan (a i obrnuto), a to je slučaj i s ovim. Mothers’ Instinct može u vama izazvati tjeskobu zbog čega samo jedva čekate da pojedine scene završe. No, u tome upravo i leži privlačnost filma. Opisali bi ga kao spoj Hitchcocka i Todda Haynesa, no nije svima jednako legao.

Mothers' Instinct

Podijelio kritiku i javnost

Kritičari film pozdravljaju kao napeti i zanimljiv uradak, no za mnoge Delhomme nema kontrolu nad pričom, previše je u fokusu vintage odjeća i setting, nego ono što priča pokušava prikazati. Film se shvaća previše ozbiljno te se čini kao da želi dati nekakvu oštru kritiku patrijarhata sa sredine 20. stoljeća, ali neuspješno. Neki su čak komentirali kako ni Hathaway ni Chastain ne mogu spasiti Mothers’ Instinct, no mi mislimo kako su svojim izvedbama itekako pridonijeli intenzitetu filma. Upravo su dvije glumice razlog zašto ljudi uopće idu gledati ovaj film jer o njemu se jedva i pričalo, a marketing im je nula bodova. Tako da, Hathaway i Chastain su zapravo uspjele spasiti film samo zato što su Hathaway i Chastain.

Teško da ćete iz kina izaći s ikakvim novim i originalnim pogledom na trilere i psihološke drame, no film je definitivno zanimljiv i napet do samog kraja i nije najgori film za ubiti vrijeme.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori