Pogledali smo novi Mean Girls film, a najdraži dio nam je bio kada je završio
Pogledali smo novi Mean Girls film, a najdraži dio nam je bio kada je završio

Pogledali smo novi Mean Girls film, a najdraži
dio nam je bio kada je završio

Postoji toliko filmova s ikoničnim statusom čiji su citati instantno prepoznatljivi. Jedan od njih je i Mean Girls, kultna teen komedija iz 2004. koja je, osim iconic citata, zaista smiješna. Ako ste kao i ja, odrasli uz ovaj film i znate apsolutno svaku scenu na pamet, onda ste sigurno bili uzbuđeni kada je izašao novi film, ovog puta mjuzikl. Vjerojatno ne postoji film kojeg sam više puta u životu pogledala od Mean Girls. Gledam ga na svaki Božić (ima jednu božićnu scenu pa je u redu), stoga sam u početku imala velika očekivanja od nove verzije. Napokon je došao dan kada je stigao u kina, okupila sam prijateljice i odlučile smo napraviti pravi girls movie night. Što može poći po krivu?

Sve. Sve može poći po krivu kada je riječ o novom Mean Girls filmu.

Mean Girls

Mjuzikl

Za one koji nisu pogledali originalni film ili su zaboravili radnju, dopustite da vas podsjetimo. Mean Girls prati Cady Heron, tinejdžerku koja se sa svojom obitelji doseli iz Afrike u Ameriku. Po prvi put ide u školu i tamo susretne The Plastics, grupu od tri najpopularnije djevojke u školi. Cady postane jedna od njih, no napravi kardinalnu grešku kada se zaljubi u Aarona Samuelsa, bivšeg dečka Regine George, glavne cure The Plasticsa.

Novi Mean Girls prati istu radnju, ali je mjuzikl te je zapravo više adaptacija samog Mean Girlsa s Broadwaya nego originalnog filma. Prije nego što krenemo na cjelokupan dojam filma, sagledajmo ga u kontekstu mjuzikla. Film nije loš zato što je mjuzikl, nego zato što je loš mjuzikl. Sve pjesme su generične i zaboravne. Nema niti jednog ansambl nastupa ili dueta, a sve pjesme zvuče kao da su napravljene da bi bile pop hitovi što je užasan način za napraviti mjuzikl.

Mean Girls

Humor has left the chat

Svi remakeovi i nastavci kultnih filmova većinom ispadnu poprilično loši pa se možda pitate zašto sam uopće imala velika očekivanja na početku? Odgovor leži da je i novu verziju napisala Tina Fey, komičarka zaslužna za originalni scenarij koji je jako dobro funkcionirao. Fey je jedna od najboljih komičarki ovog stoljeća koja je osim Mean Girlsa, zaslužna i za stvaranje serije 30 Rock. Zato kada se njezino ime povezalo s novim filmom, bar je scenarij mogao biti siguran. No i tu je razočarao, i to možda najviše.

Sve ikonske rečenice iz originalnog filma ispucane su u prvih deset minuta, a ostatak dijaloga, ako nije direktno iskopiran iz originalnog, je toliko ravan, glup i besmislen. S obzirom na level humora kojeg Fey posjeduje u svojim radovima, u Mean Girls mjuziklu apsolutno ne postoji rečenica koja je smiješna. Svaka scena koja bi trebala ispasti duhovito, ispala je neugodno. Također, kao i u svakom filmu ili seriji koji je targetiran na mlađu populaciju zadnjih nekoliko godina, i u Mean Girls mjuziklu se osjeti politička korektnost.

Mean Girls
Mean Girls

Mean Girls koje ne smiju biti mean

Gledajući novi Mean Girls film, sjetila sam se jednog intervjua Stevea Carrella u kojem je rekao kako The Office nikada ne bi mogao proći kod publike u današnje vrijeme. Serija se doticala rasizma, seksizma, homofobije na način na koji bi se danas mnogi uvrijedili. Isto vrijedi i za originalni Mean Girls. Mnoge poznate rečenice izostavljene su ili su preoblikovane kako bi pristale uz ono što je danas politički korektno.

Tako je rečenica iz originalnog filma You can’t join Mathletes, it’s social suicide, zamijenjena s You can’t join Mathletes, that’s socially ruinous. Kada Cady Plasticsima kaže da je došla iz Afrike, Karen ne kaže If you are from Africa why are you white? te ravnatelj škole ne kaže I did not leave the South Side for this, nego I did not go to graduate school for this. Ako već ponavljaju rečenice iz originalnog filma, zašto ne ponoviti sve? Na Halloween partyju Gretchen kaže Cady kako time što se nije maskirala u nešto provokativno, slut shamea ostale cure.

Izgleda kao da su svi koji su radili na novom filmu, toliko bojali Twittera i TikToka te mogućih opaski pa je sve ispalo rezerviranije. Kreatori ovakvih sadržaja zaboravljaju kako prikaz nečega ne znači podršku istoga. Gdje su uvrede? Originalni film ih je koristio tako što bi na kraju imao poruku iza toga.

Mean Girls

Rastući problem teen filmova i serija

Regina George je primjerice, u prvom filmu prikazana na početku kao zločesta, sebična i umišljena što i apsolutno jest bila. Do kraja filma shvatimo kako je zapravo samo nesigurna tinejdžerka, baš kao i sve druge, kako je jednako ranjiva te kako nije baš toliko hladna kakvom se prikazuje. U novom filmu, nema tog razvoja karaktera kod nikoga. Reginu su učinili dobrom curom. Jedan od njezinih glazbenih brojeva prikazuje je kao samo neshvaćenu djevojku od koje svi očekuju da je savršena. To je u redu, ali možemo li doći do te spoznanja postepeno?

Također, u novom filmu Janis je otvoreno queer. Podsjetimo, u originalnoj verziji Regina je pokrenula glasinu da je Janis gay i da je zaljubljena u nju. To nikad u filmu nije istraženo, a Janis na kraju završi s muškarcem pokazujući da onda valjda nije gay? No u novom filmu Janis je otpočetka queer te čak ima djevojku (koju nikada ne upoznamo, a glumica koja ju glumi nema nikakvog dijaloga). Janis također nije više Janis Ian, nego Janis ‘Imi’ike, domorodačkog podrijetla. Damien je Afroamerikanac, a Karen Indijka.

Naravno, ne postoji razlog zašto ne bi bili drugog identiteta, seksualne orijentacije ili rase. Nije riječ o povijesnim i stvarnim likovima, stoga nije sad problem ako je, recimo Karen Indijka. Problem je što su samo ubacili sve moguće reprezentacije kako ne bi bili cancelirani, a ne zbog talenta određenog glumca ili glumice ili zbog priče. No, to nije samo problem Mean Girlsa.

Mean Girls

Promašena glumačka postava

Voljeli bismo da su glumice koje su glumile Gretchen i Karen malo više došli do izražaja, a ne da su samo površinski prikaz originalnih likova. Renee Rapp koja je i na Broadwayu glumila Reginu George odradila je solidan posao, kao i Jaquel Spivey koji glumi Damiana. Angourie Rice koja je glumila Cady samo nas je podsjetila koliko je dobro Lindsay Lohan odglumila u originalnom filmu. No, možda je najmanje svojoj ulozi pristao Christopher Briney u ulozi Aarona Samuelsa. Sve u svemu, glumačka postava poprilično je razočarala, a posebno uz pjesme koje bi izvodili.

Jedino što je novi Mean Girls dokazao je da nam ne treba više remakeova kultnih filmova. Učinite si uslugu i pogledajte originalni film ponovno.

Mean Girls

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori