The One Where We Lost a Friend: Zašto smo voljeli Chandlera Binga?
The One Where We Lost a Friend: Zašto smo voljeli Chandlera Binga?

The One Where We Lost a Friend: Zašto
smo voljeli Chandlera Binga?

Probudila nas je žalosna vijest. Naime, Matthew Perry, zvijezda serije Prijatelji, preminuo je u subotu u 55. godini nakon što je pozvana Hitna pomoć zbog srčanog zastoja. Tijelo omiljenog prijatelja, Chandlera Binga, nađeno je u njegovom domu u jacuzziju, prema natpisima svjetskih medija.

Matthew-Perry_profimedia

Chandler Bing – omiljeni prijatelj

Matthew Perry rođen je u Massachusettsu 1969. godine, a odrastao je u Kanadi. Međutim, s 15 godina preselio se iz Ottawe u Los Angeles kako bi završio srednju školu i nastavio glumačku karijeru.

Nakon što je nekoliko godina igrao nekoliko manjih uloga, Matthew Perry dobio je svoje prve veće uloge u sitcomu Boys Will Be Boys i Growing Pains prije svoje najznačajnije uloge Chandlera Binga u Prijateljima 1994. godine.

Matthew Perry Friends, profimedia.jpg

Uloga koja mu je promijenila život

Serija se prikazivala 10 sezona na NBC-ju od 1994. do 2004., a i dan danas vrlo je popularna. Perryjev lik bio je omiljen svoje duhovitosti i sarkastičnosti, a bio je nominiran za Emmyja ukupno pet puta, uključujući i njegovo pojavljivanje u specijalu o ponovnom okupljanju Prijatelja na HBO Maxu 2021.

Prijatelji_profimedia

Prepoznatljive sarkastične fraze i šale

Perry je, zajedno sa svojim glumačkim kolegama Courteney Cox (Monica), Jennifer Aniston (Rachel), Lisom Kudrow (Phoebe), Mattom LeBlancom (Joey) i Davidom Schwimmerom (Ross), postao zvijezda preko noći kada je serija premijerno prikazan 1994. Čak i nakon gotovo dva desetljeća od finala serije, šale i sarkastične fraze Chandlera Binga i dalje su omiljene među obožavateljima.

Iako je svih šest glavnih likova u seriji bilo smiješno, Chandler je bio poseban. Pamtit ćemo ga kao šarmantnog, samozatajnog i duhovitog lika koji je mogao nasmijati samo svojom jedinstvenom frazom koja započinje s Could I be… Budući da je odrastao kao dijete rastavljenih roditelja, sarkazam je na neki način bio njegov obrambeni mehanizam i način na koji je liječio traume iz djetinjstva, što je samo još jedan dokaz da su se Prijatelji, osim smješnim situacijama, bavili i ozbiljnim životnim pitanjima. Mi se prisjećamo nekih njegovih najboljih šala.

Najpoznatija fraza koja je obilježila seriju – Could I be…

I’m not so good with the advice… Can I interest you in a sarcastic comment?

How many cameras are actually on you?

Shut up! Shut up! Shut up!

Why is your family Ross?

Hi, I’m Chandler. I make jokes when I’m uncomfortable.

Osim duhovitosti, Chandler je tijekom sezona razvio posebne odnose koji su nam jako dragi. U nastavku izdvajamo nama omiljene po kojima ćemo pamtiti jednog od našeg omiljenog prijatelja uz kojeg smo odrastali.

Njegova ljubav prema Monici

Svi smo barem jednom tijekom gledanja serije maštali o savršenoj i skladnoj vezi kakvu su imali Monica i Chandler. Iz dugogodišnjeg prijateljstva, ljubav se između prijatelja javila tijekom boravka u Londonu kada se Ross trebao vjenčati s Emily. Otada su pokušali sakriti svoju vezu zbog straha od Monicinog brata Rossa, no bezuspješno. Iz sezone u sezonu pratili smo kako se njihova ljubav razvija, naučili što je kompromis, potpora i podrška. Monica i Chandler pokazali su nam kako je prije svega važno poštovanje i dobar smisao za humor da se prebrode i najteže situacije. Kroz njihov je odnos prikazan i problem s kojim se mnogi parovi bore, problem začeća. No, na kraju su zajedničkom podrškom uspjeli ostvariti i najvažniju ulogu te postali roditelji-posvojitelji.

Courteney Cox i Matthew Perry, Pijatelji_profimedia.jpg
Courteney Cox i Matthew Perry, Pijatelji_profimedia.jpg

Chandler i Joey – nerazdvojni prijatelji

Baš poput patke i kokoši koje su udomili u svom stanu, nerazdvojna su bili ova dva prijatelja. Kombinacija njihova karaktera učinila je svaku zajedničku scenu toliko duhovitom da smo plakali od smijeha. To su oni trenuci koji vam dan učine ljepšim. Joey i Chandler pravi su primjer bromance koju tako teško danas možemo pronaći. Prije svega prijatelji, a zatim bratski odnos – riječi su kojima ih možemo opisati. Iz sezone u sezonu nasmijavali su nas svojim nepodopštinama, nespretnostima i banalnim situacijama u kojima su se našli. Omiljena zanimacija ovih prijatelja jest gledanje Spasilačke službe dok ugodno smješteni u foteljama uživaju u pizzi i hladnom pivu.

 

Matt-LeBlanc-i-Matthew-Perry-profimedia
Matt-LeBlanc-i-Matthew-Perry-profimedia

Chandler i Janice

Chandlerova veza s Janice nešto je što vjerojatno ne bismo mogli doživjeti u stvarnome svijetu. Rastajali su se, mirili, pa opet sastajali, no uvijek su ostali u dobrim odnosima. Njihov odnos posebno ćemo pamtiti po situacijama kada su nenadano ‘nabasali’ jedno na drugo – uz Janicein prepoznatljiv glas i frazu – Oh My God! i Chandlerov izraz lica koji govori – spasite me od ove situacije. Naposlijetku, njihovi su se putevi ipak razdvojili, a samim time Chandler je pronašao svoju doživotnu ljubav – Monicu.

Maggie Wheeler i Matthew Perry_profimedia.jpg

Foto: Profimedia, Instagram (@friends, @90sendmovies)

Učitati još
Zatvori