50 činjenica o “Prijateljima” koje bi svaki superfan trebao znati
50 činjenica o “Prijateljima” koje bi svaki superfan trebao znati

50 činjenica o “Prijateljima”
koje bi svaki superfan trebao znati

Što prvo pomislite kad spomenemo modnu entuzijasticu Rachel, kuharicu Monicu, ekscentričnu masažerku i glazbenicu Phoebe, paleontologa Rossa, zaposlenika u odjelu statističke analize Chandlera i glumca Joeyja ili pak pjesmu I’ll Be There For You?

Govorimo ni manje ni više, nego o svjetski poznatom sitcomu – Prijatelji, čija je prva epizoda emitirana 22. rujna 1994. na američkom kanalu NBC. Kroz sve ove godine legendarna nas je serija dobrano nasmijala i raznježila, a priča priču o ljubavi i seksu, karijeri i vremenu u životu kada je sve moguće, o poštovanju i nezaboravnim avanturama. Uglavnom se radi o prijateljstvu – jer kad ste mladi i slobodni u velikom gradu, vaši su prijatelji vaša obitelj. Slavna šestorka uvijek je bila tu jedna za druge. Držali su se skupa i ponašali kao jedno.

Televizijska serija Prijatelji – fenomen koji pratimo i dalje

Godine 2020. autorica Kelsey Miller objavila je knjigu Prijatelji – Ona o seriji Friends. Knjiga istražuje zašto je serija postala globalni fenomen te donosi uvid u zbivanja tijekom snimanja, brojne anegdote iza kamera te priča o pravom prijateljstvu i zajedništvu.

Zanimanje za seriju ne prestaje, pa tako danas u Americi Prijatelje još uvijek svakodnevno gleda 16 milijuna ljudi! U svibnju 2021. godine napokon smo dočekali i dugoočekivani reunion. Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courtney Cox, Matthew Perry, Matt LeBlanc i David Schwimmer okupili su se u specijalnoj epizodi The One Where They Get Back Together koja nas je podsjetila zašto smo toliko voljeli Prijatelje, ali i zašto bi trebali ostati tamo gdje su završili.

Bilo kako bilo, u nastavku donosimo 50 činjenica koje možda niste znali o najdražoj humorističnoj seriji.

1. Američka televizijska humoristična serija nije se oduvijek zvala Prijatelji. Naslovi serije bili su Insomnia Café, Friends Like Us i Six of One.

2. Originalno se emitirala na televizijskoj mreži NBC u razdoblju od 22. rujna 1994. do 6. svibnja 2004. godine.

3. Svih deset sezona Prijatelja nalazilo se među deset najgledanijih televizijskih programa godine.

4. Nitko od glumačke postave nije na početku bio obožavatelj tematske pjesme jer im se nije svidio ples u fontani. Plesali su jer im je tako bilo „rečeno“.

5. Prijatelji su trebali imati samo četvero prijatelja. Phoebe i Chandler izvorno su napisane kao sporedne uloge. Možete li to uopće zamisliti?

6. Na početku tjedna, prije snimanja prve epizode, svi glavni glumci bi se okupili u velik zagrljaj.

7. Imena svih šestero prijatelja nadahnuta su likovima iz serije „All My Children“. Npr. spominje se ime Chandler u seriji Prijatelji, a prezime Chandler u „All My Children“.

8. Courteney Cox bila je baš poput Monice u stvarnom životu. I jedna i druga teže ka tome da je sve uredno i na svom mjestu.

9. Gotovo svi nazivi epizoda započinju „The One Where“… Jedna epizoda serije najčešće se snimala oko pet sati uz odmore od 15 do 20 minuta.

10. Phoebe je isprva trebala biti „gotičarka“.

11. Gunther je bio barista i u stvarnom životu. Imao je posao u kafiću pod nazivom The Bourgeois Pig u Hollywoodu, koji još uvijek postoji.

12. Hank Azaria bio je dvaput na audiciji za ulogu Joeyja. Suđeno mu je bilo glumiti Davida.

13. Jane Lynch bila je na audiciji za Phoebe, a na kraju se u posljednjoj sezoni pojavila kao agent za prodaju nekretnina.

14. Identitet glumca koji je glumio „Ružnog golog momka“ otkriven je tek 2016. godine. Radi se o Jonu Haugenu.

15. Lisa Kudrow (Phoebe) isprva je mrzila gitaru te je predložila da Phoebe umjesto gitare svira bongose.

16. Bruce Willis se pojavio u seriji zato što je izgubio okladu od Matthewa Perryja (Chandler Bing).

17. Televizijska kuća NBC smatrala je da je ime kafića Central Perk u kojem se prijatelji okupljaju previše trendy i željeli su da se umjesto kafića radnja odvija u restoranu.

18. Courteney Cox (Monica) dvije je godine starija od Davida Schwimmera (Ross), iako mu u seriji glumi mlađu sestru.

19. Druga sezona jedina je sezona Prijatelja u kojoj na Dan zahvalnosti nema epizode.

20. Narančasta sofa u Central Perku pronađena je u podrumu studija Warner Bros i postavljena kao dio seta.

21. Monikin broj stana promijenio se s 5 na 20. Promjena je izvršena nakon što su pisci shvatili da stan s brojem 5 ne označava jedinicu na višem katu u New Yorku.

22. Velika skulptura bijelog psa zapravo je pripadala Jennifer Aniston, a njoj je psa poklonio prijatelj za sreću na prvom danu snimanja.

23. Jennifer Aniston gotovo je zamijenjena. Glumila je u jednom sitcomu, dok je NBC još uvijek provodio audicije za njezinu ulogu. Srećom, nisu mogli pronaći nikoga drugog, a drugi je sitcom otkazan.

24. Cole Sprouse (Ben) silno se zaljubio u Jennifer Aniston. Jako mu je bilo teško surađivati s njom jer je bio zaluđen njome, toliko da je često zaboravljao tekst.

25. Rossovog ljubimca – majmuna Marcela zapravo su glumila dva majmuna – Monkey i Katie.

26. Nakon što je prvi put pročitala scenarij serije, Lisa Kudrow je mislila da je Chandler homoseksualac.

27. Glumačkoj ekipi ponekad je bilo teško prolaziti kroz scene zbog „pucanja“ od smijeha. Dakle, zabave nikad nije nedostajalo.

28. Unutar Monicinog stana ne postoje spavaće sobe iza vrata. Na drugoj strani zida nalazio se set za Central Perk.

29. Courteney Cox – glumica koja tumači ulogu Monice Geller, jedina je članica glavne glumačke postave koja nije nominirana za prestižnu televizijsku nagradu Emmy.

30. „Oh my God!“ – nezaboravna je izreka vrckave Janice koju je utjelovila Maggie Wheeler. Maggie je još na audiciji odlučila da je bolje da Janice ima taj specifičan smijeh, jer je znala da je Matthew Perry (Chandler Bing) vrlo smiješan te da će ju stalno nasmijavati.

31. Ross ima 29 godina tri godine, odnosno, tri uzastopne sezone (3, 4, 5) Ross spominje da mu je 29.

32. Jon Favreau (Pete) izvorno je bio na audiciji za Chandlera.

33. Phoebeina trudnoća u seriji je bila stvarna. Scenaristi su se prilagodili Lisi Kudrow koja je glumila Phoebe te su se dosjetili da bi Phoebe mogla prihvatiti ulogu surogat majke.

34. Gunther nije imao ime sve do sredine druge sezone, a izgovorio je tekst tek u 33. epizodi.

35. Aparat za espresso u Central Perku nikad nije bio uključen jer je bio preglasan.

36. Ellen DeGeneres je odbila ponudu da glumi Phoebe.

37. Večernja snimanja znala su potrajati do 1 ili 2 ujutro. Ako bi se publika umorila, ponekad bi je zamijenili „svježom“.

38. Izvorno, kreatori su željeli da Courteney Cox glumi Rachel.

39. Monicin hladnjak zapravo je radio. Glumačka ekipa ondje je držala grickalice i pića.

40. Monica, Rachel, Phoebe, Ross i Joey skoro nikada se nisu smijali Chandlerovim forama.

41. Matt LeBlanc (Joey) zamalo je glumio Phila u Modernoj obitelji. LeBlanc je u jednom intervjuu rekao da je to stvarno dobar scenarij, ali da on nije tip za taj projekt.

42. David Schwimmer režirao je 10 epizoda Prijatelja. Jedna od epizoda koju je režirao bila je ona u kojoj ekipa doznaje da je Ross otac Rachelinog djeteta.

43. Finale je Mattu LeBlancu zadalo toliko tjeskobe, da je opet počeo pušiti. Bili su svjesni da se njihovo zajedničko vrijeme bliži kraju.

44. Kad je serija završena, svaki član glumačke ekipe odnio je kući komad Central Perka. Točnije, dijelove lažnog pločnika ispred Central Perka.

45. Jennifer Aniston gotovo je rekla „ne“ posljednjoj sezoni. Navodno je imala „par problema“, no na kraju je ipak pristala na posljednju sezonu jer je vidjela koliko još Rachel ima u sebi.

46. Svi u Prijateljima zarađivali su isto po epizodi. Na početku su svi zarađivali 22.500 dolara po epizodi, a kasnije je taj iznos dosegnuo milijun dolara!

47. Izvorne recenzije na seriju bile su mješovite. Uglavnom je dobivala hvalospjeve publike i kritičara.

48. Glumačka postava bila je jednako emotivna kao i mi kad je serija završila. Taj su dan plakali, pili šampanjac i gledali kako izlazi sunce.

49. Glumice Jennifer Aniston, Courteney Cox i Lisa Kudrow imaju svoj grupni chat.

50. Kreatori serije znali su da će to biti veliki hit već na prvoj probi. Autorica serije, Marta Kauffman, istog je trena shvatila da su ta šestorka, taj scenarij, atmosfera puni pogodak.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori