Od utorka nas u kinu čeka retrospektiva najznačajnijih filmskih naslova Marilyn Monroe
Od utorka nas u kinu čeka retrospektiva najznačajnijih filmskih naslova Marilyn Monroe

Od utorka nas u kinu čeka retrospektiva najznačajnijih filmskih naslova Marilyn Monroe

Tuškanac u gostima tijekom veljače i ožujka donosi retrospektivu najznačajnijih filmskih naslova Marilyn Monroe, od klasika u režiji Roya Warda Bakera Ne moraš kucati (1952), prvog filma u kojem je Monroe odigrala glavnu žensku ulogu, do urnebesne komedije Neki to vole vruće (1959) Billyja Wildera, koju su članovi Američkog filmskog instituta proglasili najboljom američkom komedijom svih vremena. Ulogom Sugar Kane slavna Merlinka demonstrirala je velik humorni dar, zbog čega se upravo ovaj nastup smatra vrhuncem njezine karijere.

Ciklus Portreti: Marilyn Monroe tijekom veljače će se prikazivati u kinu Forum, a od ožujka u Kulturno informativnom centru poznatijem kao KIC.

Marilyn Monroe

Portreti: Marilyn Monroe

Rođena 1926. kao Norma Jeane Mortenson, Monroe je tijekom 1950-ih izrasla u jednu od najvećih zvijezda Hollywooda i svjetskog filma, a ujedno i jedan od najvećih seks simbola u povijesti popularne kulture. Započevši karijeru kao model i starleta, prvi put je filmski zapažena 1950. malim, ali vrlo svježim i izražajnim epizodama mladih i vrlo atraktivnih platinastih plavuša u slavnim filmovima Džungla na asfaltu Johna Hustona i Sve o Evi Josepha L. Mankiewicza.

Dvije godine kasnije pokazala je dramski potencijal u filmu slavnog Fritza Langa Sudar u noći, a iste je godine zaigrala i u komediji Majmunska posla još jednog klasika, Howarda Hawksa. Godinu poslije, uloga senzualne negativke u netipičnom, koloristički raskošnom film noiru Niagara Henryja Hathawaya donijela joj je naslovnice mnogih magazina i utrla put k slavi, što je iste godine potvrdila nastupima u hit mjuziklima romantično-humornog usmjerenja Muškarci više vole plavuše Howarda Hawksa i Kako se udati za milijunaša Jeana Negulescoa.

Marilyn Monroe

Koji nas još naslovi očekuju…

Sljedeća, 1954. godina donijela joj je prvi i jedini angažman u vesternu, u krasno koloriranoj i spektakularno ambijentiranoj Rijeci bez povratka Otta Premingera, te još jedan mjuzikl – Zabava je najljepši posao na svijetu Waltera Langa. Potom je počela nastupati rjeđe, ali podjednako uspješno. Romantična komedija Sedam godina vjernosti donijela joj je prvu suradnju s čuvenim Billyjem Wilderom i ogromnu popularnost, a vrhunac karijere došao je 1959. u drugoj suradnji s Wilderom u legendarnom Neki to vole vruće.

Prethodno je ostvarila i suradnju s najvećim šekspirijanskim glumcem dvadesetog stoljeća Laurenceom Olivierom u Princu i plesačici, koji je Olivier sam i režirao, a opus je privela kraju ambicioznom romantičnom dramom vesternske ambijentacije i ugođaja Neprilagođeni. Film je nastao prema scenariju njezina supruga, uglednog dramatičara Arthura Milera, gdje ju je drugi put pod svojom redateljskom palicom vodio, sada kao veliku zvijezdu a ne početnicu, znameniti John Huston. Bila je to njezina posljednja realizirana uloga.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe

Opće informacije

U okviru ciklusa bit će prikazano spomenutih 12 naslova, ponajviše upamćenih zahvaljujući zavidnom komičarskom i pjevačkom talentu, ali i fatalnosti glumice čija nas besmrtna karizma očarava i danas.

Raspored svih projekcija dostupan je OVDJE. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina Forum, odnosno Kulturno informativnog centra KIC sat vremena prije početka, ali i online putem platforme ulaznice.hr.

Foto: Promo, IMDb

Učitati još
Zatvori